Vražedkyně Leonarda Cianciulli: Z obětí vyráběla mýdlo a sušenky

Vražedkyně Leonarda Cianciulli: Z obětí vyráběla mýdlo a sušenky
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain
Leonardě Cianciulli se nikdy moc nedařilo. V pubertě se dvakrát pokusila o sebevraždu, po svatbě několikrát potratila. Myslela si, že za to může kletba, kterou na ni uvrhla její matka...Jednoho dne dospěla k přesvědčení, že musí přinést lidské oběti. Komu? To se dodnes neví. Sama byla katolička...Počet obětí Leonardy Cianciulli se nakonec zastavil na čísle tři. Těla mrtvých žen rozčtvrtila a následně uvařila v hrnci. Vražedné nástroje a hrnec, v němž vyráběla z lidských ostatků mýdlo, jsou dodnes k vidění v muzeu kriminalistiky v Římě.

Příběh kruté vražedkyně Leonardy Cianciulli začíná před víc než sto lety. Otěhotněla celkem sedmnáctkrát, třikrát však potratila a deset dětí zemřelo ve velmi raném věku. Zbylým čtyřem potomkům se sice dostalo té nejlepší možné péče, byla však za hranicí zákona a příčetnosti...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 14. 04. 2021 15:30

Když v roce 1939 oznámil Leonardin nejstarší a nejoblíbenější syn Guiseppe, že hodlá vstoupit do armády, neboť se chce zapojit do válečného úsilí své země, roztočil v matčině mysli soukolí poháněné vírou v různé pověry. To z ní nakonec udělalo jednu z nejznámějších vražedkyň druhé světové války...

Proklela ji vlastní matka

Leonarda Cianciulli se narodila 18. dubna 1894 v malebném jihoitalském městě Montella. Její život byl poměrně tragický, než se v roce 1917 provdala za matričního úředníka Raffaela Pansardiho, pokusila se dvakrát o sebevraždu. Její matka se svatbou nesouhlasila, a tak ji za to proklela. A Leonardě se v manželství vskutku nedařilo – musela se vypořádat s potraty i smrtí svých dětí.

V roce 1927 putovala Leonarda do vězení za podvod. Po propuštění se s rodinou přestěhovala do Lacedonie. Jenže tuto oblast zasáhlo o tři roky později ničivé zemětřesení a všichni se ocitli bez střechy nad hlavou. Cianciulli byla z celé situace velmi nešťastná a uvědomila si, že její dosavadní život stál za houby. Rozhodla se tak navštívit věštkyni, aby se dozvěděla, co ji ještě čeká. Nic pozitivního se ovšem nedozvěděla. „Vidím vězení a blázinec,” sdělila Leonardě věštkyně.

Terapie vražděním

Je vědecky dokázáno, že žena může po potratu začít trpět depresemi a úzkostí. Leonarda prodělala celkem tři. Dnes by měla šanci podstoupit terapii a uzdravit se. V třicátých letech minulého století ale taková šance neexistovala a Cianciulli se uchýlila k paranoii a pověrčivosti. Kletba její matky, proroctví věštkyně a rozhodnutí nejstaršího syna o vstupu do armády ji utvrdilo v tom, že bude muset začít obětovat lidi. Odkud se ale tento nápad vzal, není dodnes jasné. Katolíci lidské oběti neuznávali, kartářka byla sice Romka, ale ani jejich náboženství s touto možností nepracuje.

Krvavé sušenky

První obětí Leonardy se stala dívka jménem Faustina Setti. Vražedkyně ji nalákala k sobě domů pod záminkou toho, že jí pomůže najít vhodného manžela. Dívku přesvědčila, ať o tom nikomu neříká a pošle domů zprávu, že je v pořádku. Jednoho večera Faustinu omámila vínem, v němž rozpustila prášek na spaní, a dorazila ji sekerou. Leonarda pak tělo rozporcovala na devět kusů a krev zachytila do připraveného kbelíku. S pomocí hydroxidu sodného a neustálého míchání rozpustila pozůstatky v tmavě hnědou kaši, kterou následně vylila do nedalekého septiku. Krev nechala srazit, pak ji vysušila v troubě. Výslednou hmotu rozemlela na jemný prášek a smíchala s ingrediencemi na čajové sušenky. Těmi hostila návštěvy...

Mýdlo ze sopranistky

Druhou oběť, Francescu Soavi, čekal stejný osud jako Faustinu. Když došlo na třetí, známou sopranistku Virginii Cacioppo, Leonarda změnila taktiku a kromě sušenek vyrobila z těla i mýdlo. Pod příslibem toho, že Virginii sežene práci ve Florencii, ji Francesca navštívila 30. září 1940. „I ona skončila v hrnci,” řekla Cianciulli po svém zatčení. „Její maso bylo hodně tučné a bílé, po rozvaření jsem do něj přidala kolínskou a vyrobila mýdlo. To jsem pak rozdala sousedům. Sušenky taky chutnaly lépe, ta žena byla opravdu sladká.” 

Téměř dokonalý zločin

První dvě oběti vražedkyně neměly moc příbuzných a blízkých, nikdo se tak po nich nesháněl. Virginia měla ale poměrně zvědavou švagrovou, které její náhlé zmizení nedalo spát. Nevěřila vymyšlenému dopisu, že je vše v pořádku. Navíc viděla na vlastní oči, jak Cacioppo vstupuje v noci do Leonardina domu. Okamžitě své podezření oznámila na místní policejní služebnu.

Leonarda nejprve zapírala, pak hodila vinu na nejstaršího syna Giuseppeho, nakonec se zhroutila a konečně řekla pravdu. Za tři vraždy ji soudce uložil 33 let za mřížemi. Proroctví kartářky se tak vyplnilo do nejmenších detailů. Stálo v něm totiž, že si pobude třicet let ve vězení a tři roky v blázinci. Tam také Leonarda ve věku 79 let zemřela. Její tělo bylo odevzdáno rodině na pochování, vražedné nástroje a hrnec, ve kterém vařila lidské ostatky, skončily v muzeu kriminalistiky v Římě...

Zdroje informací:

Allthatsinteresting.com: How serial killer Leonarda Cianciulli made her victims into soap and teacakes

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články