Oběť samovznícení Mary Reeser: Ze staré paní zbyla jen noha

oběť samovznícení
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain

Byl to vskutku neobvyklý případ. Když v roce 1951 dorazila do bytu Mary Reeser policie, našla jen její nohu. Zbytek těla byl spálený na popel. Jenomže jak mohlo dojít k požáru, když byl její domov zcela netknutý?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 28. 03. 2021 13:30

U dveří Mary Reeser zazvonila 2. července 1951 její bytná Pansy Carpenter, protože pro ni měla telegram. Jenže nikdo se neozýval. Pansy zkusila vzít za kliku, zda není náhodou otevřeno. Jakmile se jí dotkla, sykla bolestí. Klika byla nepřirozeně horká. To ji přimělo k tomu, aby zavolala policii.

Co je to samovznícení?

Během tohoto jevu dochází ke vznícení živého či nedávno zesnulého člověka bez přítomnosti vnějšího zdroje ohně. Přestože může lidské tělo za určitých okolností hořet, samovznícení není dodnes vědecky vysvětleno. V dřívějších dobách se ze samovznícení vinil alkohol, v současnosti se tato teorie nebere vůbec v potaz, neboť byly zaznamenány případy osob, které se řadily mezi zaryté abstinenty.

Nejznámější je však knotová teorie. Lidské tělo prý funguje jako obří svíčka, jen místo vosku hoří tuk. To by bylo možné jen tehdy, pokud by daná osoba spadla kupříkladu do hořícího krbu. Úmrtí lidí spících v posteli nebo pod širým nebem to však nevysvětluje. Možná to může jistá chemická reakce v těle, ale ačkoli jsou o těchto případech vedeny záznamy od roku 1663, většina vědců považuje samovznícení za blud...

Zůstala po ní jenom noha

V bytě na Cherry Street 1200 toho po sedmašedesátileté Mary Reeser moc nezbylo. Noha, která nevykazovala žádné známky popálenin, zanedbatelná část páteře a malinký kousek lebky. Ohořelé byly pouze plastové předměty v blízkosti křesla, v němž se žena záhadně vznítila.

„Je to velmi zvláštní věc,” řekl vyšetřovatel případu Cass Burgess. Ten poslal do ústředí FBI část očazeného koberce, suť ze stěn a ohořelé kousky židle. Mezitím jeho tým oznámil, že šlo o nešťastnou událost, tudíž bylo možné vydat ostatky Mary truchlící rodině. Následné výsledky analýzy však tento závěr nepotvrdily.

Smrt Mary Reeser obestřená tajemstvím

Přestože FBI nepovažovala smrt Mary Reeser za případ samovznícení, nedokázala dodnes přijít s uspokojivým vysvětlením. Jedna z teorií tvrdí, že žena usnula s hořící cigaretou, z čehož vznikl následný požár, respektive se jí vznítilo oblečení. Jako palivo měl posloužit její tělesný tuk.

Proč ale neshořel celý byt? A proč byl zcela netknutý stoh svázaných novin, který se nacházel vedle jejího křesla? Tak rozsáhlý požár by se přece obyčejnému papíru nevyhnul...

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Samovznícení

Allthatsinteresting.com: The Curious Case of Mary Reeser And

Spontaneous Human Combustion

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články