Vražedkyně Elizabeth Brownriggová: Nahé a spoutané dívky bila vším, co jí přišlo pod ruku

Vražedkyně Elizabeth Brownriggová: Nahé a spoutané dívky bila vším, co jí přišlo pod ruku
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain

Často nezbývá než se divit, jakého zla jsou lidé schopní. Snad ještě o to víc, když se jedná o ženy, které by měly spíše pečovat o ostatní – a není to jen historický přežitek. Jsou to matky, které přivádějí na svět děti, o něž pečují a milují je, nejsou přírodou určeny k boji a násilí. Jenže v některých případech je to jinak – Elizabeth Brownriggové nedělalo problém mučit a zabíjet…

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 26. 03. 2021 10:30

Elizabeth se narodila v roce 1720 do ne zrovna bohatých poměrů. Pocházela z dělnické rodiny, ze které se ovšem velmi brzy, ještě jako dospívající dívka, pokusila vymanit sňatkem s instalatérem Jamesem Bownringgem. Začala novou éru manželky a matky, ale štěstí rodina rozhodně neměla. Elizabeth porodila celkem šestnáct dětí, bohužel třináct z nich zemřelo.

Vážená porodní asistentka

Z Elizabeth se stala vážená londýnská porodní asistentka, což se doneslo také k představeným její farnosti, kteří ji jmenovali dozorkyní nad ženami a dětmi. Dokonce jí byly ze sirotčince svěřeny dívky na výpomoc v domácnosti, aby se lépe připravily na svůj vlastní život. Místo toho se ale dočkaly otrocké práce, bití a ponižování. A tyrankou nebyla jen Elizabeth Brownriggová, přidali se také její manžel James a syn John…

Zrod tyranky

Žena, která vzešla z velmi prostých poměrů a nyní si užívala jisté vážnosti, se zničehonic začala uchylovat k násilí nejen na dětech, o které se měla starat, ale také na zaměstnancích pomáhajících v domácnosti. Tvrdé fyzické tresty byly na denním pořádku, dívky se musely svlékat do naha a ona je poté bila připoutané k trámům, aby se nemohly bránit. Dělo se to i kvůli sebemenšímu porušení příkazu nebo i bez něj – zkrátka, když se jí zachtělo.

První zprávy o násilí

Jedné z týraných dívek, Mary Jonesové, se šťastlivě podařilo z domu Elizabeth Brownriggové utéct a se svými zkušenostmi se svěřila vedení sirotčince. To požádalo Elizabethina manžela, aby na svoji ženu dohlédl a zamezil dalšímu týrání. Neví se, jaké měl James Brownrigg doma slovo, ale patrně nešlo o nic významného, protože Elizabeth pokračovala v zajetých kolejích.

Další týrání

Brzy vyšly najevo další dva podobné případy. I Mary Mitchellová a Mary Cliffordová hledaly zastání, ale bohužel se musely ke své zaměstnavatelce vrátit. A tam začalo zvláště pro Mary ještě horší peklo, které nakonec vedlo až k její smrti. Elizabeth ji přinutila spát nahou v uhelně, k jídlu dostávala jen kousek chleba, k pití vodu a ničeho jiného se nesměla dotknout, byť by měla jídlo na dosah. Za každý pohyb, který se její paní nelíbil, následovalo bití a dívka byla celé dny připoutaná k trámu v kuchyni.

Smrt týrané Mary

Není tedy divu, že takové zacházení nemohlo dívčino tělo dlouho vydržet. Rány se zanítily a neměly možnost se zahojit. Denně přibývaly další a ty staré se otvíraly pod ranami bičem. V tu chvíli už ale i sousedé, a dokonce Elizabethina nevlastní matka začali tušit, že se v domácnosti Brownriggových děje něco nekalého, a zalarmovali vedení sirotčince.

To poslalo na kontrolu inspektora Grundyho, který chtěl obě dívky vidět. Elizabeth mu však ukázala jen Mary Mitchellovou, která na tom byla lépe než drasticky týraná Mary. To ale nestačilo a Grundy chtěl vidět i druhou dívku. Elizabeth se proto raději dala na útěk i se svým synem Johnem, který také věděl o všem, co se v domě dělo. Inspektor tedy zatkl jen Jamese Brownrigga a po ostatních bylo vyhlášeno pátrání. V srpnu roku 1767 byli poznáni a zatčeni i oni dva – a mohl začít soud nejen pro týrání nebohých mladých lidí, ale dokonce pro vraždu. Mary Cliffordová totiž následky týrání nepřežila...

Plivání, peklo a provaz

O svědky nebyla u soudu nouze. Mezi ty hlavní patřila také Mary Mitchellová, která nejlépe věděla, jak to v domě Brownriggových chodilo. Stejně vypovídali i učni Elizabethina manžela a absolutně bez pochyb byly i lékařské zprávy a svědectví.

Konečně se ukázalo, jak krutá Elizabeth Brownriggová byla, kolik neštěstí a utrpení způsobila mladým lidem, o které měla pečovat. Za tyto skutky byla odsouzena k trestu smrti oběšením. Po cestě k šibenici se sice modlila za záchranu, ale stejně si vyslechla spoustu nadávek, shromáždění lidé na ni ze vzteku plivali a křičeli, že půjde do pekla. Život Elizabeth Brownriggové skončil 14. září 1767. Po odříznutí ze šibenice bylo její tělo ještě rozčtvrceno...

Zdroje informací: 

Wikimedia.org: Elizabeth Brownrigg, Foundling Hospital

Oldbaileyonline.org: Elizabeth Brownrigg, James Brownrigg, John

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články