Krutá Aileen Wuornos: Sériová vražedkyně otěhotněla ještě jako dítě s přítelem vlastního dědečka

Krutá Aileen Wuornos: Sériová vražedkyně otěhotněla ještě jako dítě s přítelem vlastního dědečka
Zdroj: Wikimedia Commons/http://murderpedia.org/female.W/w/wuornos-aileen-photos-1.htm, CC BY-SA 4.0

Skutečně jsou muži krutější než ženy? Často ano, ale rozhodně se najdou i takové ženy, které si se svými protějšky v ničem nezadají. Jsou třeba sériové vražedkyně, před jejichž činy klopí oči i zkušení detektivové. Jednou z takových byla Aileen Wuornos, která za pouhé dva roky připravila o život sedm mužů.

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 22. 02. 2021 11:00

Aileen Carol „Lee“ Wuornos neměla jednoduché dětství. Otce nikdy nepoznala, protože trávil život ve vězení v podstatě od jejího narození. Diagnóza, která jej označovala za schizofrenika se sklonem k sexuálním trestným činům na dětech, mu ani nedovolovala volný pohyb po světě. Zemřel za mřížemi vlastní rukou v roce 1960. Tehdy byly Aileen čtyři roky a ve stejné době přišla také o matku, která sice nezemřela, ale děti opustila a nechala je u prarodičů.

Prarodiče, nebo tyrani?

Měla Aileen vyhráno, když se o ni začali starat babička s dědou? Ano, pokud bychom nevěděli, že to byli alkoholici, kteří se dětem rozhodně nehodlali věnovat víc, než bylo nezbytné. A tak se Aileen vydala vlastní cestou a už v jedenácti letech začala žít jako dospělá žena. Časný partnerský život měli nakonec v rodině – její matka se vdávala v pouhých čtrnácti letech. Aileen si tělem vydělávala na „živobytí“ – tedy na jídlo, cigarety a drogy. Ve 14 letech poprvé otěhotněla, a to po znásilnění. Otcem byl známý jejího dědečka. Mohla z Aileen vůbec vyrůst normální osobnost?

Bez rodiny a střechy nad hlavou

Aileen porodila dítě a dala ho k adopci. Brzy nato přišla o střechu nad hlavou, ale i když žila doslova v lese, pořád si vydělávala prostitucí. Někde v té době se zalíbila sedmdesátiletému Lewisi Fellovi (na úvodní fotografii s Aileen), zámožnému prezidentu jachtařského klubu, kterého si také brzy vzala. Rozporuplné manželství ale trvalo jen devět týdnů a skončilo, když Aileen na manžela zaútočila jeho vlastní berlí.

Kousek štěstí s Tyrie

Krátké období hojnosti ji dopřálo dědictví po zemřelém bratrovi, jenže 10 000 dolarů se rozuteklo stejně rychle, jak je získala. Dál se živila nejen prostitucí, ale také krádežemi. Při jednom z četných zatýkání u ní policisté našli dokonce revolver a náboje. Alespoň kousek štěstí prý podle vlastních slov našla po boku lesbické přítelkyně Tyrie Moore. Až do své smrti pak prohlašovala, že ji skutečně miluje.

Přišel rok 1989 a pro Aileen znamenal začátek skutečného konce – bohužel i pro sedm mužů, které před svým dopadením stihla zavraždit. U výslechů pak tvrdila, že šlo o sebeobranu, neboť se ji pokusili znásilnit.

Sedm mužů – sedm obětí

První obětí byl jedenapadesátiletý soudně uznaný násilník Richard Charles Mallory, majitel obchodu s elektronikou. Ten zemřel 30. listopadu 1989. V květnu následujícího roku potkala smrt z rukou Aileen sedmačtyřicetiletého stavebního dělníka Davida Spearse. Když ho našli, měl v těle šest střelných ran. Jen o několik dní později přišel o život čtyřicetiletý Charles Edmund Carskaddon, v jehož autě se později Aileen projížděla. Naději na přežití neměl ani Peter Abrahams Siems, pětašedesátiletý bývalý námořník, jehož tělo ale nebylo nikdy nalezeno. Svědci však viděli Aileen s její přítelkyní, jak vystupují z jeho auta samy.

Pátou obětí se v červenci stejného roku stal Troy Eugene Burress, padesátiletý prodejce z Oscaly. Jeho tělo bylo nalezeno asi pět dní po vraždě se dvěma střelnými ranami. Září znamenalo konec života Charlese Richarda „Dicka“ Humphreyse, bývalého vojenského pilota a detektiva. Posledním, který řádění Aileen nepřežil, byl dvaašedesátiletý bývalý policista Walter Jeno Antonio.

Zrada milenky

K dopadení Aileen přispěla paradoxně její přítelkyně Tyrie. Policisté ji zatkli jako první, když v autě zapojeném do dopravní nehody našli Aileeniny otisky a ukázalo se, že patřilo jedné z obětí. Svědkové pak identifikovali i další ženu, která v době nehody seděla v kradeném autě – Tyrie. Ta ale po svém zatčení vyměnila přítelkyni za vlastní imunitu a pod policejním dohledem ji přiměla k přiznání.

Deset let v cele smrti

Aileen Wuornos byla odsouzena k šesti trestům smrti. Čekala na ně celých deset let a po celou dobu si stěžovala snad na všechno, na co bylo možné si stěžovat – od špatného zacházení, nenávisti dozorců přes časté kontroly, nízký tlak vody vytékající z kohoutku, špatné jídlo nebo zvláštní zvuky. Tvrdila, že se jí ve věznici snaží připravit o rozum a ponižují ji také lékařskými posudky, z nichž vyplývalo, že je skutečně psychicky nemocná. Zemřela 9. října 2002, jako druhá žena na Floridě, kterou nechal systém popravit od obnovení trestu smrti v roce 1976.

Zdroje informací: 

Aileen Wuornos: The Selling of a Serial Killer

Wikipedia.org: Aileen Wuornos

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články