Elisabeth Volkenrathová, dozorkyně z Osvětimi: Vraždila, i když připravovala svatbu

Elisabeth Volkenrathová nebyla nijak inteligentní. Nechala se snadno ovlivnit a zlákat vidinou kariéry - jakékoliv...
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain
Dozorkyně z Osvětimi: Elisabeth Volkenrathová jde ve druhé řadě blíže objektivu. Jak mohly tyto ženy týrat vězenkyně nebo děti? Elisabeth u soudu tvrdila, že netušila, co se v táboře dělo. Je možné jí to věřit? Soud nevěřil a vynesl nejvyšší trest.Je možné, že by dozorkyně netušily, co se v koncentračním táboře děje za zvěrstva?Jsou fotografie, které nepotřebují komentář...Podmínky v koncentračních táborech nelze ani popsat, ani pochopit. Můžeme jen doufat, že se nic podobného nebude opakovat.+ 1 fotka+ 2 fotky

Elisabeth Volkenrathová nebyla chytrá ani úspěšná. Příležitost prosadit se zacítila v průběhu druhé světové války, kdy mohla naplno popustit uzdu svým běsům.

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 24. 01. 2021 11:00

Zvrácenosti druhé světové války jsou bohužel neoddiskutovatelným faktem a je neskutečné, že se mohly vůbec odehrávat. Ještě šílenější je zjištění, kolik lidí bylo schopno podílet se na týrání a vraždění nevinných lidí. Mezi těmito tyrany byly i ženy. Jednou z těch, které se do černé kroniky dvacátého století zapsaly tučným písmem, byla dozorkyně Elisabeth Volkenrathová.

Inteligence by byla na škodu

Není žádným tajemstvím, že zrůdná ideologie nacismu za druhé světové války a její zvěrstva lákaly z velké části i lidi, kteří by jinak neměli šanci se prosadit – třeba kvůli své nízké inteligenci nebo neschopnosti. Moc, kterou získávali nad lidmi například dozorci v koncentračních táborech, pak jen podporovala jejich zvrácené povahy a dovolovala pustit ven naplno všechno zlo a zlobu, které v nich byly. Je s podivem, že se stejně projevovaly i mnohé ženy, u nichž bychom očekávali spíš ochranitelské a pečovatelské pudy. Moc a válka ale mění vše.

Jednou z dozorkyň, které vešly z mnoha příčin do dějin, byla také Elisabeth Volkenrathová. Vědělo se o ní, že nepobrala moc rozumu, ale na svoji „práci” se možná právě proto hodila dokonale…

Chudá dívka cítila příležitost

Když začala druhá světová válka, bylo Elisabeth dvacet let. Jako chudá dívka z rodiny s minimálně šesti dětmi se živila, jak jen mohla. Žádné velké vzdělání neměla, a tak pracovala jako pomocná kuchařka, chůva, a dokonce i jako kadeřnice. V roce 1939 musela nastoupit do továrny, kde se vyráběla munice. Později dokonce dobrovolně vstoupila do SS a byla zařazena do služby v koncentračním táboře Ravensbrük.

Neodolala kariéře

Válka jí ale nabídla „kariéru”, které neodolala. V březnu 1942 se dobrovolně přihlásila ke službě v Osvětimi. Co ji k takovému rozhodnutí vedlo, bychom asi zjišťovali jen velmi těžko, ale pravděpodobně ucítila možnost dosáhnout nějakého postavení, které by jí jinde jen těžko někdo nabídl.

Láska v koncentračním táboře

Všude kolem zuřila válka, lidé umírali po tisících a spousta z nich také její vinou, ale Elisabeth se i v takovém prostředí dokázala zamilovat. Jejím vyvoleným se stal Heinz Volkenrath, zaměstnanec ústředí koncentračního tábora v Osvětimi. Netrvalo dlouho a svůj vztah zpečetili sňatkem. Šlo to opravdu rychle – vždyť Elisabeth přišla do Osvětimi v březnu a v srpnu už byla vdanou paní.

Nebývale „výkonná“ dozorkyně

I po svatbě se aktivní Volkenrathová opravu činila, protože už po dvou letech se stala šéfkou dozorkyň vězeňského tábora. Svoji funkci si samozřejmě musela nejprve zasloužit. Jak? No přece příkladnou krutostí. A v té prostá a nepříliš inteligentní Elisabeth skutečně vynikala. Velkou zálibou této zvrácené ani ne pětadvacetileté ženy bylo bití vězenkyň, které si užívala hlavně v opilosti. Snad i proto se později po válce před soudem vymlouvala, že nikoho neusmrtila. Není vyloučeno, že si svoje opilecké řádění skutečně ani nepamatovala.

Výmluvy před soudem nepomohly

Alkoholem posilněná Elisabeth Volkenrathová nebyla podle výpovědí svědků k zastavení. Nejenže vězenkyně bila a zvlášť si užívala údery do tváře a do hlavy, čímž jim mnohdy způsobila velmi těžká zranění, ale v záchvatu zuřivosti pak některé z nebohých žen dokonce vlastnoručně oběsila. Soudu přitom tvrdila, že jen plnila rozkazy, řídila se pravidly tábora a o žádných zvěrstvech nevěděla. Mohl jí to někdo uvěřit? Porota rozhodně ne, a tak byla Elisabeth Volkenrathová odsouzena k trestu smrti, který byl vykonán stejně, jak ona popravovala vězenkyně v koncentračním táboře – oběšením.

Zdroje:

Wikipedia: Elisabeth Volkenrath

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články