Velká láska Boženy Němcové: Osobní život Václava Bolemíra Nebeského stihla rodinná tragédie

Božena Němcová a Václav Bolemír Nebeský byli milenci jen krátce, ale jejich láska je poznamenala na celý život
Zdroj: Česká televize/koláž Lifee
Václav Bolemír Nebeský nebyl jen milencem Boženy Němcové. Žil bohatým kulturním a hlavně vlasteneckým životem. Stejně jako na Boženě Němcové ale zanechala i na něm jejich krátká intenzivní láska celoživotní stopy...Václav Bolemír Nebeský byl okouzlen krásou Boženy Němcové.Loučení Němcové s Nebeským bylo i podle vyprávění jeho potomků velmi intenzivní a emotivní.Božena Němcová našla ve Václavu Bolemíru Nebeském to, co nenašla v manželství – skutečnou silnou lásku.+ 2 fotky+ 3 fotky

Božena Němcová byla jistě velmi vnímavá a citlivá žena, která ale v manželství nenašla tu pravou lásku. Proto se v jejím životě objevovali i další muži, mladší i starší, v nichž hledala to, co v manželovi nenašla. Jedním a snad prvním z nich byl Václav Bolemír Nebeský, s nímž jsme se mohli setkat i ve filmové sérii Božena.

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 17. 01. 2021 11:00

Kdo byl vlastně Václav Bolemír Nebeský? Nyní ho – díky zmiňovanému televiznímu zpracování života slavné spisovatelky – známe hlavně jako milence Boženy Němcové. Jejich vztah byl jistě pro život básníka, vlastence, ale i novináře a domácího učitele Nebeského velmi důležitý. Byl navíc podle vyprávění svědků i jeho rodinných příslušníků a potomků opravdu velmi intenzivní, až pravděpodobně do té míry, kterou mladý muž nebyl schopen unést. Vždyť Božena byla v té době již řadu let vdaná za Josefa a měla s ním dokonce čtyři děti…

Velká láska a pak útěk

Božena Němcová se do Nebeského, stejně jako i později do dalších mužů, zamilovala zcela bezhlavě. Potřeba citu a skutečné lásky u ní byla tak velká, že se příliš neohlížela ani na rodinu. Je logické, že se to nelíbilo jejímu manželovi, který dal svoji nelibost jasně najevo. A začarovaný kruh se uzavřel. Václav Bolemír Nebeský z něj ale odešel na poslední chvíli. V té době přibližně pětadvacetiletý student nejprve Filozofické fakulty a pak medicíny neunesl tíhu Boženiny lásky a raději, než by trápil sebe i ji, odjel na další studia do Vídně. Tady ale mladý vlastenec studoval pouhý jeden rok, než se školou přestal. Další dva roky tam ale ještě působil jako domácí učitel, než se vrátil do Prahy.

Vlastenec, politik i novinář

V Praze se Nebeský věnoval profesi vychovatele, setkával se s vlastenci a v revolučním roce 1848 se zapojil do činnosti Národního výboru, připravoval Slovanský sjezd, a dokonce se dostal jako poslanec do říšské rady. Jeho texty mohli lidé číst například v Národních novinách. Také dále studoval, tentokrát dějiny, a svoje studia také konečně zdárně dokončil. I když mohl začít přednášet, rozhodl se ale jinak. Pedagogika mu nebyla blízká, raději psal a účastnil se vlasteneckého života. Mimo jiné byl také členem Sboru pro postavení Národního divadla. Byla to zkrátka velmi pohnutá doba, kdy se dělo mnoho událostí, a Nebeský u nich nesměl chybět.

Dvakrát se oženil

Poměrně krátký, ale o to intenzivnější vztah s Boženou Němcovu poznamenal oba dva na celý život. Nebeskému trvalo dlouhých deset let, než byl schopen zamilovat se a založit rodinu. Oženil se ale nakonec celkem dvakrát. Jeho první žena bohužel zemřela jen tři roky po svatbě. Z manželství Nebeskému zbyl syn Václav. Druhá svatba se odehrála čtyři roky po smrti první manželky, v roce 1852.

Boženě dodal sebevědomí

Stejně jako vztah dvou mladých lidí, vlastenců a literátů, nechal svoje stopy na Nebeském, ovlivnil také život Boženy Němcové. Byl to právě její milenec, který ji utvrdil v tom, že psaní má smysl, že ona sama má vlohy pro to, aby psala a publikovala básně. Přivedl ji na cestu vlastenecké tvorby, kterou jí sice ukázal už její manžel Josef, ale pod vlivem velké lásky se tvořilo lépe…

Václav Bolemír Nebeský a Božena Němcová byli podle zachovaných písemností v kontaktu i v dalších letech, nikoliv už jako milenci, ale jako přátelé. První skutečná láska Boženy Němcové se tak z jejího života neztratila, a jak se zdá, později se s jeho existencí smířil i Josef Němec, jemuž Nebeský po smrti Boženy pomáhat třídit její dílo.

Všechno mohlo být jinak

Jak by se vyvíjel osud a tvorba Boženy Němcové, kdyby se nepotkala s mladým sympatickým Václavem Bolemírem Nebeským, kdyby se do něho nezamilovala, kdyby jí nepomáhal s psaním prvních vlasteneckých básní a s odhalováním krásy i záludností českého jazyka? Kdo ví…

Další osudy známé české spisovatelky i lidí, kteří prošli jejím životem, můžeme sledovat každou neděli od 20:10 hodin na ČT1.

Zdroje: 

Česká televize

wikipedia

www.phil.muni.cz

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články