Televizní série Božena: Smekněte klobouk, podoba herců s historickými postavami je fascinující

Televizní série Božena: Smekněte klobouk, podoba herců s historickými postavami je fascinující
Zdroj: Česká televize/Wikimedia Commons/koláž Lifee.cz
Mladou Boženu Němcovou si zahrála......Anna Kameníková.Starší verzi slavné spisovatelky, která se potýká s chudobou a nemocí,......ztvárnila Aňa Geislerová.+ 4 fotky+ 5 fotek

Božena Němcová a její život bez příkras. Historický seriál o naší nejslavnější spisovatelce svedl dohromady Aňu Geislerovou a Annu Kameníkovou, které si zahrály starší a mladší Němcovou. Jak se připravovaly na roli a co jim vadí na době, v níž spisovatelka žila?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 10. 01. 2021 14:00

Skutečný příběh přední české spisovatelky Boženy Němcové je poutavý i po téměř dvou stoletích. Je to rebelka, která raději čte, pečení jí nic neříká. Na nezájem mužů si nemůže stěžovat, sama má oči jen pro jednoho pohledného mladíka. Jenže rodiče již mají svůj svůj plán a přinutí ji ke sňatku s o 15 let starším úředníkem. Na minisérii Božena se můžete podívat dnes ve 20:10 na ČT1.

Božena Němcová rebelka

„Nikdy mi nebyl svěřen tak obšírný a těžký úkol,” prozradila představitelka mladší Boženy Němcové Anna Kameníková. Natáčení byl zážitek. Za Boženu jsem velmi vděčná.” Dobu, ve které spisovatelka žila, považuje spíše za období temna, hlavně co se týče postavení žen. Ženy nemohly dělat nic – od vzdělávání se po práci a vlastní rozhodování. Už ji nemůžu nemít ráda. Byla to silná, ctižádostivá a talentovaná žena. Řadím ji k první generaci feministek. Dokázala žít po svém, bez ohledu na dobové konvence,” dodala herečka.

Aby se Aňa Geislerová, představitelka starší Boženy Němcové, sladila s „mladší verzí“, natáčela si, jak Kameníková chodí. Podle všeho dávala Němcová přednost velmi svižnému kroku a obě herečky si také hlídaly stejný sklon páteře. Kameníková se také musela naučit psát pravou rukou.

Manželství z donucení

„Boženu ztvárňuji v době, kdy žila v bídě, zažívala naplno nemoc,” řekla Aňa Geislerová. „Navíc ji pronásledovaly úřady. Neměla to lehké ani s manželem. Plně jsem to s ní prožívala. Já sama si ale neumím představit, že bych si musela vzít pána, kterého by mi vybrala moje máma. To bych neudělala. Zároveň však nevím, co by to pro mne znamenalo. Takové ženy končily většinou jako prostitutky nebo v chudobinci,” komentovala složitou dobu první poloviny 19. století druhá představitelka Boženy Němcové.

Na otázku, jak vnímá charakter manžela spisovatelky Josefa Němce, dodává: Nemůžu se nikdy zastávat muže, který bije ženu. Když se ale na něj podívám optikou doby, čekal, že se k němu bude chovat tak, jak bylo tehdy běžné. Porodí mu děti, bude k němu vzhlížet a bude mu oddanou manželkou. Vzal si však divokou řeku a neměl ji pod kontrolou. Jakmile byli od sebe daleko, psali si krásné dopisy. V reálu to bylo peklo. Když budu shovívavá, beru Němce jako zklamaného muže, který se nebyl schopný ovládat, protože nikdy nepochopil, koho si vzal za manželku.”

Sešněrovanost doby

„Abychom podpořili určitou ‚sešněrovanost‘ té doby, určili jsme hercům základní věci jako nenechávat lokty na stolech, nedávat v sedu nohy křížem, místo objímání a líbání jen pokynout hlavou. A když Božena tuto konvenci zdrženlivosti opakovaně porušuje, je to charakterotvorné,” poodhalila režisérka a scenáristka Lenka Wimmerová.

„Pro mě jsou Anička s Aňou záhadně propojené postavy. Když jsem si je na castingu vyfotila pohromadě, věděla jsem, že ony dvě jsou jedna Božena,” prozradila režisérka důvod, proč si vybrala zrovna tyto dvě herečky. Totéž platilo i u Jana Hájka. Josef. On a nikdo jiný. Vykašlala jsem se na známé vnější rysy Boženy a Josefa a šla ryze po energii, kterou dotyční nesou,” uzavřela Wimmerová.

Zdroje informací:

Česká televize: Božena

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články