Zakladatelka lidové výšivky Josefa Náprstková: Vychovala pět sirotků a nechala Němcové postavit pomník

Josefa Náprstková, rozená Křížková byla manželka a pomocnice Vojtěcha Náprstka, zakladatelka rozsáhlé sbírky lidové výšivky, členka mnoha spolků a zakládající členka Amerického klubu dam.
Zdroj: Reprofoto z knihy Vojta Náprstek
Josefa Náprstková, rozená Křížková, byla manželka a pomocnice Vojtěcha Náprstka, zakladatelka rozsáhlé sbírky lidové výšivky, členka mnoha spolků a zakládající členka Amerického klubu dam.S Vojtěchem Náprstkem se Josefa seznámila ještě před odjezdem do emigrace, do které se uchýlil po revolučním roce 1848.Když se po deseti letech vrátil, Josefa už byla nejvýš postavenou služebnou v kontingentu dvou desítek zaměstnanců pivovaru a vinopalny.Matka Vojtěcha ji pokládala za svoji pravou ruku a ve všem jí důvěřovala.  Přesto jejich manželskému svazku nepřála a Josefa s Vojtěchem čekali na naplnění jejich lásky mnoho dlouhých let. Vzali se až po její smrti.+ 5 fotek+ 6 fotek

Josefa Náprstková, rozená Křížková, byla manželkou a pomocnicí Vojtěcha Náprstka, také zakladatelka rozsáhlé sbírky lidové výšivky a zakládající členka Amerického klubu dam. Celý život pracovala ve stínu svého muže, proslaveného sbírkami, vlastenectvím a společenským životem.

Petra Járková
Petra Járková 13. 09. 2019 08:00

Pracovitá od dětství

Byla dcerou domovnice Kateřiny Wagnerové a  Adolfa Křížka, pracujícího v domě U Halánků, patřícímu Anně Fingerhutové. V domě U Halánků nepracoval jen její otec, ale od roku 1856 zde pracovala i samotná Josefa na pozici mladší stoličné. Byla velmi pracovitá, chytrá a poslušná. Po dvou letech se vypracovala a sama mohla prodávat lihoviny ve skladu. Později pomáhala s vedením celé vinopalny a po smrti Anny Fingerhutové se začala starat i o chod domácnosti.

Svatba s Náprstkem

Roku 1860 se Josefa seznámila s Vojtou Náprstkem, kterého si po patnáctileté známosti vzala. Obřad byl civilní a konal se na Staroměstské radnici v Praze.

Vášnivá korespondentka

I přesto, že stála celý život v pozadí, dokázala svou pílí a houževnatostí dosáhnout mnoha úspěchů. Stala se pravou rukou svého muže a vedla za něho korespondenci s celým světem.

Všestranná žena

Vychovala pět sirotků, starala se o knihovnu a uspořádala sbírku na postavení pomníku Boženy Němcové na Vyšehradě. V roce 1891 se se svým manželem podílela na přípravě Zemské jubilejní výstavy a v roce 1895 na přípravě Národopisné výstavy českoslovanské, především na plánování pavilonu věnovaného americkým Čechům.

Aktivní do pozdního věku

Po manželově smrti se ujala vedení muzea a knihovny, nechala přestavět a zvětšit muzejní budovu a upravit okolí Náprstkova muzea. Až do své smrti byla aktivní členkou mnoha spolků a nadací.

NA JOSEFU NÁPRSTKOVOU SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články