40. výročí svatby princezny Diany: Jaký příběh ukrývá plátek dortu, který přežil její manželství s Charlesem?

40. výročí svatby princezny Diany: Jaký příběh ukrývá plátek dortu, který přežil její manželství s Charlesem?
Zdroj: Profimedia, Showpix/koláž - Lifee.cz

Od svatby princezny Diany s následníkem britského trůnu princem Charlesem dnes uplynulo přesně 40 let. Zatímco ostře sledované manželství vydrželo pouze do roku 1996, jedna část z něj přežila až dodneška. Jde o plátek ze svatebního dortu.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 29. 07. 2021 09:00

Kousek, který měří 18x20 centimetrů a váží zhruba tři čtvrtě kila, byl čtyři dekády pečlivě uskladněný ve fólii v dortové krabici a nyní ho jeho majitel dává do dražby. Nalézt na něm můžete detail královského erbu vyvedený v červené, zlaté a modré barvě.

Na svatbu upekli cukráři 23 dortů

Po obřadu 29. července 1981 obdržela zmíněný kousek dortu Moyra Smith, zaměstnankyně královny matky v rezidenci Clarence House, již momentálně využívá princ Charles s chotí Camillou. Její rodina pak uchovávala dort až do roku 2008. Poté se dostal k anonymnímu sběrateli, který ho nyní dává do aukce.

Na svatbu princezny Diany s princem Charlesem připravili cukráři celkem 23 dortů, včetně 1,5 metru vysokého ústředního ovocného dortu, který vážil neuvěřitelných 102 kilogramů.

Plátek se může vydražit až za 15 tisíc korun

Plátek, který připadl Smith, pocházel nejspíše z dortu určeného pro osádku Clarence House. Dražitelé odhadují, že by se spolu se svatebním řádem a programem královské svatební snídaně mohl prodat až za 15 tisíc korun.

"Sice bych ten dort nikomu nedoporučoval jíst, ale když přetrval 40 let, vydrží ještě dlouho. Je to trochu bizarní, ale jedinečný vzpomínkový předmět na královskou svatbu, která fascinuje příznivce britské monarchie po celém světě," poukázal Chris Albury, specialista na předměty patřící královské rodině.

Zatímco manželství princezny Diany a prince Charlese vydrželo pouhých 15 let, zmíněný kousek dortu má mnohem optimističtější vyhlídky. Do dražby půjde 11. srpna.

Zdroj informací:

independent.co.uk

the-sun.com

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články