Výročí úmrtí princezny Diany: Britská rebelka změnila svět, sama v životě trpěla

Dokonce i smrt princezny Diany
Zdroj: Wikimedia Commons/John Mathew Smith, CC BY SA 2.0

Během svého života se stala symbolem krásy, vzájemné pomoci, velkého odhodlání a neutichající touhy změnit svět. Zároveň se dokázala postavit proti královskému dvoru a vždy si šla hrdě za svým. Čím si princezna Diana získala srdce miliónů lidí po celém světě?

Petr Jirsa
Petr Jirsa 31. 08. 2020 07:00

Diana Frances Spencer, později známá jako princezna Diana, se stala celosvětově známou coby manželka následníka britského trůnu prince Charlese.

Nešťastná láska

V dobách svého společného soužití plnili přední strany nejrůznějších novin a magazínů a stali se tak jedním z nejznámějších párů na planetě. Manželství však nebylo tak spokojené, jak se z jejich společných fotografií mohlo zdát. Princ Charles měl stále slabost pro svou starou lásku Camillu Parker, o čemž Diana věděla. Svého manžela však milovala a snažila se mu být oporou a řádně plnit veškeré královské povinnosti. Jejich vztah však dlouhodobé neshody nevydržel a v prosinci roku 1992 vyšla na povrch informace o tom, že manželé žijí odděleně. V roce 1996 se pak rozvedli definitivně.

Provokace královské rodiny

Princezna Diana se hojně věnovala nejrůznějším charitativním projektům, čímž si získala přízeň ohromné masy lidí. Zaměřila se zejména na boj proti pozemním minám a také nemoci AIDS. V roce 1987 způsobila velký poprask tím, když se nechala vyfotit s člověkem nemocným HIV. Seděla na jeho nemocničním lůžku a hladila mu ruku. Chtěla tak poukázat na to, že si takoví lidé nezaslouží opovržení, ale lítost a porozumění. Velmi tím však pobouřila konzervativní královskou rodinu. Nenechala se však od svého přesvědčení odradit a pacienty nemocné HIV nadále navštěvovala. Takové návštěvy však byly médiím skryty.

Módní ikona

Kromě pomáhání druhým ji proslavil i její specifický styl oblékání. Po odloučení s princem Charlesem se konečně mohla oblékat dle svého gusta a dala košem všem nanicovatým outfitům, které musela, coby manželka následníka trůnu, nosit, aby zapadla do královské rodiny. Módní odborníci hodnotí její šatník jako nadčasový. Byla stylová, krásná, inteligentní a ráda pomáhala ostatním.

Tvrdá rána pro celý svět

O to víc byl zdrcující zpráva o jejím úmrtí. Při snaze uprchnout novinářům, kteří ji na každém kroku pronásledovali, sedla 31. srpna 1997 společně se svým partnerem Dodim Al-Fayedem do auta a svůj osud svěřila do rukou řidiče Henriho Paula. Ten byl dle dostupných informací v podnapilém stavu a při snaze o útěk bulvárním novinářům narazil v tunelu poblíž Place d I’Alma do jednoho ze třinácti pilířů. Řidič Henri Paul a Dianin partner Dodi byli na místě mrtví. Princezna Diana byla převezena do nemocnice, kde však svým rozsáhlým zraněním podlehla. Její smrt znamenala, a dodnes znamená, obrovskou ztrátu. Přesto princezna Diana i po třiadvaceti letech od svého úmrtí zůstává symbolem lidskosti, krásy a ohromujícího odhodlání.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články