Zamlklé těhotenství: Plíživá noční můra nastávajících maminek, o které se příliš nemluví

Zamlklé těhotenství: Plíživá noční můra nastávajících maminek, o které se příliš nemluví
Zdroj: Freepik

Těšíte se na miminko, třeba velmi toužebně očekávané, ale najednou je konec? Když vám lékař řekne, že se jedná o zamlklé těhotenství, možná přesně nevíte, o co jde. Protože každý potrat je psychicky velmi náročný, i zamlklé těhotenství je tak trochu tabu. Pojďme si o něm říct něco víc.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 06. 04. 2021 15:00

Potrat může být buď spontánní, nebo dobrovolný. Zamlklý je tak trochu jiný, protože nemá téměř žádné vnější projevy. Prostě najednou přijde konec.

Co je to zamlklé těhotenství

Zamlklé těhotenství je plíživou noční můrou všech žen. Jeho zrádnost spočívá v tom, že plod se dobře vyvíjí a najednou, bez náznaků problému, se vyvíjet přestane a umírá. Žena to ale nepozná, protože má stále stejné těhotenské příznaky. Není to jako u samovolného potratu, kdy začne krvácet a má bolesti.

Smutnou zprávu pak nastávající maminka zjistí až na kontrole, při které plod neodpovídá velikosti, již by měl mít vzhledem ke stáří. Není vidět ani srdeční akce. Tato informace je pro ženu velmi stresující. Nepřidá jí ani to, že musí urgentně řešit, kdy a zda plod odstranit chirurgickým zákrokem.

Musí se tělo chirurgicky vyčistit?

Chirurgický zákrok zvaný kyretáž se provádí pod celkovou anestezií a většinou představuje pro pacientku minimální nebezpečí. Operace je pak spojena s klidovým režimem jako v šestinedělí.

Žena má ale ještě jednu možnost. Pro její psychiku a tělo bude možná vhodnější samovolný potrat. O něm si je ovšem třeba promluvit s lékařem. Při tomto způsobu se čeká, až dojde k samovolnému potratu a tělo embryo vyloučí. Tím se děloha přirozeně vyčistí. Záleží nicméně na stáří těhotenství, protože čím je delší, tím klesá možnost, že dojde k samovolnému vyloučení nepotřebné tkáně.

Důvody zamlklého potratu

Příčiny zamlklého těhotenství odborníci neznají. Chyba může být na straně ženy, ale i plodu. Většinou k těmto potratům dochází v prvním trimestru, v minimálních procentech nastávají i v trimestru druhém. Nejčastěji bývá zjištěn do 20. týdne těhotenství.

Lékaři se domnívají, že zamlklé těhotenství je náhodné a vzniká minimální riziko, že se bude opakovat. Pokud by se tak stalo, značilo by to závažný zdravotní problém, který pak musí co nejdříve řešit gynekolog. Ohledně nového těhotenství je třeba se domluvit s lékařem, jak dlouho je vhodné čekat. Důležité je také řešit psychiku, která je po zamlklém potratu otřesená. Ideální je podpora blízkých, případně možnost si promluvit s jinými ženami, které prožily něco podobného.

Zdroj informací:

modrykonik.cz

tehotenstvi.cz

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články