Piloti Josef Horák a Josef Stříbrný, kteří se stali záminkou pro vyhlazení Lidic. Co se s nimi stalo po válce?

Jak se asi museli cítit piloti, když se dozvěděli, že právě oni byli důvodem takové tragédie?
Zdroj: pixabay
88 nevinných lidických dětí bylo zplynovánoNa Horákově statku bylo popraveno kolem 170 lidických mužůPohled na LidiceTragédie to byla obrovská+ 1 fotka

Ti dva byli velcí kamarádi a během války šli dobrovolně nasazovat vlastní životy do Anglie ke královskému letectvu RAF. A právě kvůli nim a jejich statečnosti byly jejich rodné Lidice nacisty vypáleny. Co se s nimi stalo po válce? A proč už nemohli v nově vybudovaných Lidicích znovu žít?

Redaktor
Redaktor 15. 06. 2018 10:31

Proč byly Lidice vypáleny kvůli statečným pilotům?

Smutný osud Lidic zapříčinily de facto náhody. Lidický proutník Václav Říha chtěl udělat dojem na svou tajnou lásku Annu Maruščákovou a vymyslel si příběh o tom, jak hrdinně bojuje v odboji proti nacistům. Když Gabčík s Kubišem spáchali atentát na Heydricha, Hitler zuřil. Začaly masivní popravy a gestapo vědělo, že jednoduše musí někoho najít a potrestat. I kdyby byl nevinný. V té době se chtěl Říha s Maruščákovou rozejít. Byl ženatý a měl malé dítě. Nechal tedy pro Annu dopis, ve kterém naznačoval, že v atentátu má prsty a musí zmizet. Dopis se však dostal do rukou gestapa a podezřelí byli na světě. Gestapo provedlo v Lidicích obrovské razie a doufalo, že ve vesnici nalezne alespoň nějakou spojitost či důkaz pro to, že byla vesnice ve spojení s parašutisty. Když nic takového nenašli, chytli se mladých pilotů Horáka a Stříbrného. Čeští piloti bojující v Anglii? Ti museli být určitě v atentátu zapojeni. Najednou bylo o osudu vesnice rozhodnuto.

Lidičtí rodáci a kamarádi na život a na smrt

Po středoškolských studiích odešli oba do Hranic na Moravě studovat Vojenskou akademii. Oba dva se přidali k letectvu a stali se stíhacími piloty. Po příchodu nacistů byli Josef Horák a Josef Stříbrný z armády propuštěni. Pracovali pak jako úředníci v Praze a hledali možnosti, jak se dostat za hranice. To se jim nakonec podařilo těsně po Štědrém dnu roku 1939. Z Wilsonova nádraží odcestovali vlakem do Uherského Brodu. Přešli slovenské hranice a putovali dva měsíce neuvěřitelně strastiplnou cestou přes Košice, Budapešť, Jugoslávii, Střední východ a odtud lodí do Francie.

V Anglii byl Horák přidělen k 311. československé bombardovací peruti. Dokonce si tam našel i svou budoucí manželku Winifred. Ještě v Anglii se vzali. Krátce po jejich svatbě se naplnil osud jejich rodných Lidic. To, že jsou jejich rodiny po smrti a domovy zničeny se dozvěděli z vysílání BBC. Jediný, kdo přežil byla Horákova sestra Anna, která byla v devátém měsíci těhotenství. V koncentračním táboře porodila, ale nacisté jí dítě po porodu okamžitě vzali a usmrtili. Byla traumatizovaná do konce života.

Po válce zpět do ČSR

Po válce se do ČSR vrátili. S Horákem do Čech přijela i jeho žena Win, které se zde moc líbilo. Horák prý při cestě domů stále doufal, že realita o vyhlazení jeho vesnice nemůže být tak hrozná, jak se říká. Bohužel doufal marně. Najednou se neměl kam vrátit. Když se začaly stavět nové Lidice, Stříbrný a Horák v nich žít nemohli. Přeživší lidické tragédie je mezi sebe nevzali a označovali je za vrahy, protože kvůli nim byla vesnice vypálena. Horák pochopil, že už není v ČSR vítán a odjel i s rodinou zpět do Anglie. V Británii se vrátil k letectvu a dále létal. Stříbrný v ČSR zůstal a začal vyučovat na leteckém učilišti v Olomouci. Když přišli k moci komunisti, byl za svou službu u RAF uvězněn. Po propuštění z vězení se statusem politického vězně pracoval tento kdysi špičkový letecký navigátor jako natěrač a lakýrník. Ze zoufalství začal pít a rozpadlo se mu manželství. Josef Stříbrný následně onemocněl rakovinou plic a zemřel v Písku v roce 1976.

Horákovi se v Anglii stalo osudným jeho letectví. Během cvičného letu nezvládl své letadlo a havaroval.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články