Michael Hofbauer: Slávu zažil už jako malý kluk, v dospělosti mu život zničila rakovina

13. komnata
Zdroj: Česká televize
„Atmosféra při premiéře filmu byla úžasná,“ vzpomíná Vít Olmer. „Nejvíce se však smály ženy.“Premiéra ještě jednou: Autor knižní předlohy Josef Škvorecký na ni přiletěl s manželkou ve starém ruském vrtulníku.Generální štáb poslal filmařům tanky ze Slovenska. Jenomže skoro všechny byly nepojízdné. Štáb si tak musel sehnat šikovného opraváře.Dokončení erotické scény mezi Lukášem Vaculíkem a Simonou Chytrovou sklidilo velké ovace. Doslova. Točilo se totiž na sídlišti, kde si všichni vidí do oken.+ 2 fotky+ 3 fotky

Jako by věděl, že jeho život bude velmi krátký. Michael Hofbauer se proslavil na televizních obrazovkách už jako malý kluk. Po sametové revoluci měl v plánu zbohatnout na podnikání, což ale nevyšlo. Vrátil se tak zpět k tomu, co mu šlo nejlépe – hraní. Jenomže pak ho jeho rodina upozornila na to, že s ním něco není v pořádku.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 17. 12. 2020 16:00

Dětská hvězda

Jako malému klukovi se Michaelovi opravdu dařilo. Vždyť kdo by neznal postavu rošťáka Osvalda Richtera z filmu Lucie, postrach ulice. A to nebylo vše. Ještě předtím si zahrál ve snímcích Páni kluci, Tajemství proutěného košíku, Brontosaurus či My všichni školou povinní.

V dospělosti se mu sice dařilo o trochu méně, když ale dostal nabídku na roli, stálo to za to. Tankový prapor, Želary, Smrt pedofila či Hezké chvilky bez záruky. A hlavně nekonečný novácký seriál Ulice, kde si zahrál jednoho ze štamgastů místní hospody.

Nadějný byznys plán

Po sametové revoluci měla spousta lidí vidinu toho, že budou moci zbohatnout na podnikání. Mezi ně patřil i Hofbauer. Jeho byznys plán spočíval v prodeji čisticích prostředků. Bohužel, jak vše rychle začalo, tak i skončilo. Herec se pak raději vrátil do Divadla na Vinohradech, kde působil jako osvětlovač a příležitostný herec.

Nebezpečné ozařování

Na to, že není něco v pořádku, ho upozornila až rodina. Všimli si totiž, že má na krku anomálie. Lékaři mu nasadili léčbu antibiotiky. Jeho závažný stav je totiž děsil. Nakonec došlo na ozařování. Měl v sobě až tři zhoubné nádory. Ozařování mu zničilo imunitní systém, chuťové buňky, zuby, slinné žlázy a znetvořilo obličej.

Podstoupil také operaci, při které mu byla na krk našita kůže z hrudi. V roce 2013 zemřel na selhání plic. Zanechal po sobě čtyři desítky filmů. Přezdívky Osvald se ale už nikdy nezbavil. Lucie, postrach ulice, se stala jeho alfou i omegou.

Tip: Hrál i v Tankovém praporu

Michaela Hofbauera si dnes můžete připomenout ve filmu Tankový prapor, který ve 20.00 vysílá CS Film. O čem komedie pojednává? Doktor filozofie Danny Smiřický je při nástupu na povinnou vojenskou službu přiřazen k tankovému praporu. Ve dne působí jako velitel tanku, pak se angažuje jako kulturní pracovník. Ve volných chvílích vzpomíná na Lizetku, vdanou ženu, se kterou chtěl navázat vztah. Ale co oči nevidí, to srdce nebolí. Svůj zájem přenese na další vdanou dámu, tentokrát ale ženu jednoho z důstojníků. Tím jeho eskapády ale nekončí. Zažije také sovětskou delegaci a tragickou smrt velitele.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Michael Hofbauer

Česká televize: Tankový prapor, 13. komnata

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články