Jak správně umýt jahody: Zkuste tyto triky, které vám ulehčí i jejich skladování

Jak správně umýt jahody: Zkuste tyto triky, které vám ulehčí i jejich skladování
Zdroj: Pixabay

Mytí jahod není tak banální věc, jak to na první pohled vypadá. Když si domů přinesete košík čerstvých jahod, můžete udělat jednu zásadní chybu.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 23. 06. 2021 12:00

Momentálně asi neexistuje lepší symbol léta než miska čerstvých jahod. Web Realsimple.com ale připomíná, že než se zakousnete do šťavnatých kousků tohoto ovoce, je dobré se ujistit, že nebudete konzumovat zbytečnou špínu, brouky nebo chemikálie.

Skladování jahod

Když si domů přinesete jahody, a je jedno, jestli půjdou do koláče, nebo je sníte hezky čerstvé, je potřeba myslet na to, že se mají umýt až těsně před podáváním či tepelným zpracováním.

Jahody totiž v jistém ohledu připomínají kuchyňské houbičky, dovedou nasát spoustu vlhkosti. Jenže to také znamená, že pokud si je umyjete předem a pak je odložíte, zkazí se mnohem rychleji.

Myslete ovšem na to, že jahody nelze skladovat příliš dlouho, v lednici vydrží na poličce s teplotou 1-5 stupňů maximálně tři dny. Pokud jich máte hodně, je lepší zmrazit přebytky a smířit se s tím, že pak částečně ztrácí výtečnou chuť a vůni. Jahody by do mrazáku měly jít umyté a osušené.

Jak správně umýt jahody

Pokud máte vlastní jahody, byli jste na samosběru nebo si je kupujete na farmářském trhu, stačí je pouze opláchnout ve studené vodě kvůli možným zbytkům hlíny či zapomenutým broučkům. Pak je můžete lehce osušit utěrkou a sníst.

Kdy si je koupíte v supermarketu, kde sice lze zjistit zemi původu, ale není jisté, jestli nebyly vypěstované s použitím pesticidů, web Realsimple.com doporučuje před konzumací udělat ještě jeden krok. Jahody totiž zařadil mezi nejvíce postřikované plodiny a cesta z velké farmy do supermarketu je navíc dlouhá, co znamená spoustu různých úkonů a lidí, kteří s ovocím přichází do styku.

Špínu a chemikálie dostanete z jahod tak, že do mísy s vodou přidáte bílý vinný ocet. Ideální poměr je 4 díly vody na 1 díl octa. Jahody by měly být úplně ponořené a na přibližně 20 minut. Pak je postačí důkladně umýt pod tekoucí studenou vodou. A žádný strach, v jejich chuti nezůstane ani náznak octa, jen sladké léto. Ocet lze nahradit také citronovou šťávou.

Zdroje informací:

Realsimple.com: This is The Most Effective Way To Wash Your Fresh Summer Strawberries

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články