Báječné účinky kořenu pampelišky. Takto může prospět vašemu zdraví

Báječné účinky kořenu pampelišky. Takto může prospět vašemu zdraví
Zdroj: Pixabay

Mysleli jste si, že z pampelišky se hodí jen nádherně žluté květy na med, případně ještě listy na pesto? Opak je pravdou. Další poklad se skrývá pod zemí. Kořen pampelišky toho může hodně nabídnout. Poradíme, jak si z něj připravit čaj a jak jinak ho ještě zužitkovat.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 03. 04. 2021 09:30

Kořen pampelišky rozhodně nepatří na kompost, protože může velmi pozitivně ovlivnit naše zdraví. A právě teď na jaře je jeho síla největší.

Kdy sbírat kořen pampelišky

Jak už jsme zmínili, nejvhodnější dobou pro sběr kořenu pampelišky je časné jaro, tedy období března až dubna. Je to důležité především proto, že rostlina ještě nekvete, a její síla tak zůstává pod zemí. Další možností je také podzim před mrznutím.

Jak sbírat kořen pampelišky

Ideální je využít kořeny starších rostlin. Ty jsou totiž silnější a lépe se s nimi pracuje. Kořen stačí vyndat pomocí lopatky, případně vyrýt. Kořeny je důležité okamžitě co nejlépe očistit, ideálně kartáčkem na ruce, a potom zpracovat. Použít ho můžete čerstvý, nebo ho usušit. Čerstvý kořen se dá nakrájet na tenounké plátky a vložit třeba do zeleninového salátu. Chuť kořene je hořká.

Jak kořen pampelišky správně usušit

Když se rozhodnete kořen pampelišky využít později, nakrájejte ho na malé kousky a dejte sušit. Teplota nesmí přesáhnout 50 °C a je jedno, jestli ho budete sušit v troubě nebo v sušičce. Kořen se dá také sušit ve volném prostoru. Vložíte ho do síťky a pověsíte na vzduch (nebo do dobře větrané místnosti). Nesmí na něj svítit slunce.

Kořen musí být skutečně dobře uschlý, aby neplesnivěl. Suchý kořen se snadno láme a po rozlomení je vidět bílý vnitřek. Skladuje se v dobře uzavíratelné nádobě na suchém místě. V tomto stavu vydrží 3–5 let.

Jak prospívá kořen pampelišky zdraví

Kořen smetánky lékařské, jak se rostlina označuje, nejen podporuje trávení, ale slouží také jako skvělý čisticí prostředek. Pročišťuje krev, posiluje a detoxikuje také ledviny. Jako bohatý zdroj hořčin napomáhá obnově jater, slinivky, žlučníku a rozproudí lymfu. Přispívá ke snižování krevního cukru, cholesterolu, ale i krevního tlaku. Podporuje činnost srdce a krevního oběhu. V lidovém léčitelství se využívá i na různé formy alergií, revmatismu či kožních chorob. Pomáhá v boji s únavou a zlepšuje stav pleti.

Jak připravit čaj z kořene pampelišky

Do 2dl hrnku nasypte lžičku nadrceného kořene pampelišky. Zalijte vařící vodou a zakryjte. Nechte louhovat 10 minut. Pak ho sceďte a pijte.

Jestliže chcete kořen pampelišky využívat, ale nechce se vám hrabat v zemi, dá se sehnat i sušený. Zakoupíte ho hlavně v lékárnách a prodejnách se zdravou výživou. Pořídit si ho můžete samostatně, někdy se prodává spolu s natí, ale také samozřejmě v nejrůznějších směsích.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články