Mražený med: Odborníci na výživu varují před nezdravým trendem z Tik Toku

Mražený med: Odborníci na výživu varují před nezdravým trendem z Tik Toku
Zdroj: Unsplash

Tik Tok válcuje jako vlna cunami nový trend. Jmenuje se #FrozenHoney, jde v něm o pojídání mraženého medu a má kolem miliardy shlédnutí. Odborníci na výživu jen kroutí hlavami.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 18. 08. 2021 12:16

Tik Tok nabízí spoustu zábavy, ale také věci, nad kterými zůstává rozum stát. Teď se na této sociální síti objevil trend pojídání mraženého medu. Zábava? Jenom na první pohled. Může to totiž mít vážné zdravotní následky.

Nezdravý Tik Tok

Podle magazínu Healthline.com odstartoval tento trend Dave Ramirez (@daveyrz), který na Tik Toku zveřejňuje krátká videa o pojídání mražených slazených nápojů. Když došlo i na med, který popsal jako celkem osvěžující, spustilo se šílenství. To vedlo k desítkám napodobovatelů a stovkám milionů shlédnutí.

Myslím, že tolik pozornosti to získalo díky tomu, že spousta lidí má med doma. Lidé si můžou říct: Jasně, pojďme to zkusit," citují The New York Times tiktokera Ramireze, který má přes 5,5 milionu followerů.

@daveyrzWho was the first to invent it? ##experiment♬ original sound - Davey

Tento trend je ekvivalentem konzumace spousty cukrovinek najednou - neexistuje žádný přínos pro zdraví a může to vést k zažívacím potížím," vysvětluje dietoložka Amanda Izquierdo.

Med má samozřejmě blahodárný vliv na lidský organismus. Pokud je konzumován s mírou, pomáhá udržovat zdravé srdce a hladinu antioxidantů v krvi. Jenže důležité je právě zkonzumované množství. Pokud se k tomu přistupuje tak, jako na videích z Tik Toku, kde se mražený med mlsá ve velkém, už se pozitivní účinky vytrácí.

Mražený med z Tik Toku

Med je volně řečeno nabitý cukrem a má spoustu kalorií. I pokud netrpíte diabetem, rychlé zvýšení hladiny cukru v krvi může způsobit „cukrový šok“. První momenty jsou super. Každé super ale jednou končí. Odborníci tvrdí, že když tělo pozná, že jste snědli hodně cukru, do trávicího traktu vstupuje voda, což může mít za následek průjem. K tomu se přidružuje nadýmání a nevolnost.

Poté, co hladina cukru v krvi prudce stoupne, se během 2 až 3 hodin zase sníží. Nízká hladina cukru v krvi vám může způsobit nevolnost. Ale také hlad, třes, nervozitu, slabost, únavu, bušení srdce, bolesti hlavy a nesoustředěnost," dodává další důsledky pojídání mraženého medu odbornice na výživu Jennifer Glockner. Navíc se někdy může stát, že si místo kvalitního medu pořídíte cukr maskovaný za med a pak je to ještě horší.

Pokud chcete tento trend vyzkoušet, odborníci na výživu doporučují použít malé množství opravdového medu. To bude naopak zdraví prospěšné. Natočí někdo video i o tom? Ramirez, který to všechno odstartoval, říká, že trend je zajímavý díky tomu, že lidé mají možnost být kreativní. A jako další výzvu nastolil výrobu šťávy z okurek...

Zdroje informací: 

Healthline.com: TikTokers Are Eating Frozen Honey — Here’s What Nutritionists Think

Nytimes.com: TikTok Trend: Eating Frozen Honey and Risking Ill Effects

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články