Zápach z úst není jen kosmetická vada. Může znamenat i tyto vážné problémy

Zápach z úst není jen kosmetická vada. Může znamenat i tyto vážné problémy
Zdroj: Freepik

Zápach z úst může být způsoben špatnou péčí o dutinu ústní, ale může mít také mnohem vážnější příčinu. Poradíme vám, kdy se jedná pouze o kosmetický problém a kdy je třeba raději navštívit lékaře.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 11. 04. 2021 09:00

Zápach z úst se odborně nazývá halitóza. Odhaduje se, že je natolik častá, že se týká až jednoho ze čtyř lidí. Pokud ji nevyvolává zdravotní problém, můžete se jí snadno zbavit. Dobrou zprávou je, že se většinou jedná pouze o hygienickou záležitost.

Špatná hygiena úst

První, co je třeba při zápachu z úst vyloučit, je špatná hygiena dutiny ústní. Dnes už návštěvy dentální hygienistky požaduje téměř každý zubař. A ne jen tak náhodou. Její péče a rady přispívají k tomu, aby byla ústa dobře vyčištěná, včetně mezizubních prostor, které představují problém. Čistit je třeba i jazyk. Celou péči můžete korunovat použitím ústní vody. Problém také může spočívat v kouření tabáku.

Dentální problémy

Potíže s dechem vyvolává třeba také paradontóza, kterou je třeba řešit se zubařem. Špatný dech může být způsoben rovněž chirurgickými zásahy v ústech, jako je trhání zubu, onemocněním dásní, vřídky v ústech, ale i zubním kazem.

Nedostatečný pitný režim

Ačkoliv se to nezdá, také nízký přísun tekutin způsobuje zápach z úst. Stojí za ním nedostatek slin, které mají za normálních okolností očistné účinky. Když jich není dostatek, nemohou svou funkci plnit dostatečně. Ideální je přitom popíjet hlavně vodu. Sladké nápoje představují pro organismus spíše problém.

Nevhodné složení stravy

To, co může vašemu organismu na jedné straně pomáhat, může mu na druhé působit problém. Určité potraviny totiž vyvolávají zápach z úst. Jedná se o alkohol a kyselé potraviny a nápoje (třeba káva). Za špatným dechem ale mohou stát i česnek, cibule či vajíčka.

V souvislosti se změnou stravy může dojít také ke tvorbě „zkaženého dechu“. Konkrétně v případě stavu zvaného ketóza, ke kterému může dojít u ketogenních diet. Příkladem, kdy zapáchající dech souvisí se stravou, může být i půst, tedy hladovění.

Některé druhy léků

Léky mohou mít i větší či menší nežádoucí účinky. Jedním z nich je i špatný dech. Mezi takové léky patří léky na tlak, antidepresiva nebo třeba antihistaminika.

Potíže s játry

Játra mají v organismu řadu funkcí, mimo jiné pomáhají likvidovat odpadní látky. Když je s nimi něco v nepořádku, může se tento stav projevit třeba právě ve špatném dechu. Podobně to funguje i s ledvinami.

Potíže s trávením

Také trávení může mít několik typických projevů, když něco není s touto soustavou v pořádku. Patří sem i zápach z úst. Problémy mohou být způsobeny třeba přemnožením špatných bakterií ve střevech či dalšími komplikacemi.

Vznik cukrovky

Typickým špatným dechem se může projevovat také diabetes mellitus neboli cukrovka. Jejím vedlejším příznakem je totiž právě sucho v ústech. Ketoacidóza se ale neobjevuje příliš často a je potřeba, aby ji lékař řešil.

Problémy s dýchací soustavou

Špatný dech může vypovídat i o některých potížích s dýchací soustavou, jako je rýma, zánět nosohltanu nebo i angína. Infekce se může objevovat na mandlích, nose nebo v krku.

Zdroje informací:

mayoclinic.org

medicalnewstoday.com

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články