Chcete mít zdravé zuby? Stačí vám k tomu čtyři věci

Chcete mít zdravé zuby? Stačí vám k tomu čtyři věci
Zdroj: www.nazuby.cz

Věčné vrtání zubů, krvácení dásní a citlivost na studené a teplé. To všechno jsou problémy, které zná většina z nás. Věděli jste ale, že se tomu všemu dá předcházet. A vlastně to není ani tak složité.

Komerční sdělení
Komerční sdělení 03. 08. 2020 10:03

Na čem nejvíc záleží zdraví zubů? Odborníci se shodují na tom, že na pečlivé a pravidelné ústní hygieně. Ta ovšem nespočívá jenom v kartáčku a pastě. Pomůcky potřebujete čtyři – zubní kartáček, pastu, mezizubní kartáček a ústní vodu. Proč a jakou roli každá z nich hraje?

Zubní kartáček stojí v první linii

Jako první svoji práci odvede zubní kartáček. Ten odstraní mechanicky plak ze zubů. Používat byste ho měli alespoň dvakrát denně dvě minuty, ale když si vyčistíte zuby i po obědě, tak vám to rozhodně neuškodí. Pozor, doba čištění není to nejdůležitější. Pokud si totiž zuby čistíte špatně, můžete si dokonce ublížit. Proto je potřeba naučit se správnou techniku čištění. Internet je plný videí, kde přímo zubní lékařky ukazují, jak si zuby čistit. Případně vám to názorně předvede dentální hygienistka přímo na vašich zubech.

Důležitý je také výběr správného kartáčku. Ten by měl mít malou hlavičku s hustými a zároveň jemnými vlákny. Pamatujte, že čím měkčí kartáček používáte, tím déle a pečlivěji je potřeba zuby čistit.

Osvěžení díky zubní pastě

Do party k zubnímu kartáčku patří také pasta. Sice nezastane až tolik práce, ale rozhodně čištění zpříjemní a osvěží dech. Zároveň pasty obsahující fluoridy pomáhají posilovat zubní sklovinu, a tím předcházet vzniku zubního kazu. Speciální zubní pasty obsahují výtažky z bylin, které mohou mít vliv na stahování dásní, čímž snižují krvácení dásní.

40% práce odvede mezizubní kartáček

Nezdá se to, ale mezizubní prostory tvoří skoro polovinu úst. Jsou náchylné na vznik zubního kazu nebo zánětu dásní, pokud nepoužíváte mezizubní kartáček. Správnou velikost vám pomůže vybrat dentální hygienistka a také ukáže, jak ho správně používat. Dásně mohou během prvních dní krvácet, ale je to zcela normální a tento stav by měl během 14 dnů odeznít. Máte velmi úzké mezizubní prostory a nedostanete do nich ani nejmenší velikost kartáčku? Nevykašlete se na to a používejte alespoň zubní nit. Čištění mezizubí protáhne večerní čištění asi o 30 vteřin, ale jeho výsledky za to vážně stojí.

Ústní voda jako poslední kapka

Chcete si udržet dlouhodobě pocit svěžích úst? Tak s tím vám na závěr celého čištění pomůže ústní voda. Ta s alkoholem dodá výrazný pocit svěžesti, ale zároveň může ústa vysušit, což vede ke vzniku nepříjemného zápachu. Ústní vody bez alkoholu nejsou tak osvěžující, ale jsou šetrnější k ústní dutině. Pamatujte, ústní voda nenahrazuje čištění zubů, a to ani během dne.

Je to snadné

Cesta k zdravým zubům a dásním není vůbec složitá. Stačí nezanedbávat péči, nezapomínat na žádný z čtyř hlavních kroků a chodit pravidelně dvakrát za rok k zubnímu lékaři a na dentální hygienu. Ušetříte pak za plomby, korunky nebo můstky. A to se opravdu vyplatí.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články