Zázrak jménem medvědí česnek: Kdy vám může prospět, kdy naopak uškodit?

Zázrak jménem medvědí česnek: Kdy vám může prospět, kdy naopak uškodit?
Zdroj: Pixabay

Ať už její název souvisí s tím, že po jejím požití získá člověk medvědí sílu, nebo tím, že ji konzumují před zimou medvědi, stojí tahle bylinka za pozornost. Medvědí česnek má typickou vůni i řadu zdraví prospěšných látek. Co byste o něm měli vědět?

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 04. 04. 2021 09:00

Medvědí česnek (latinsky Allium ursinum) bývá také označován jako lesní česnek. Jeho lidový název odkazuje na místo, kde ho můžeme nejčastěji najít. Medvědí česnek můžete pěstovat i doma a dá se koupit v obchodech. Využívá se jako zelenina i jako bylinka pro zdraví. Je ale třeba dbát na to, že se nesmí trhat v národních přírodních rezervacích.

Při sběru si dejte pozor, abyste si ho nespletli s jedovatou konvalinkou. Jednoduchým rozpoznávacím znakem je typický česnekový zápach. Listy se sbírají v dubnu až v květnu před rozkvětem.

Kde můžeme najít medvědí česnek

Vytrvalá rostlina z čeledi amarylkovitých roste z podzemní cibule. Najdeme ji většinou v Evropě. U nás se vyskytuje běžně, ale nerovnoměrně. Jsou místa, kde je medvědího česneku velké množství, zatímco jinde ho roste méně. Nejhojněji se vyskytuje ve vlhkých lesích bohatších na živiny. Obvyklejší je v nížinách.

Účinné látky v medvědím česneku

Podobně jako česnek nebo cibule i tato rostlinka obsahuje alicin. Tato látka je známá svým působením proti některým druhům virů a bakterií. Typický štiplavý zápach způsobují organosírové sloučeniny, které ale odstraní trocha tepelné úpravy. Kromě toho najdeme v medvědím česneku fenoly, flavonoidy a třeba i vitamin C.

Jak medvědí česnek prospívá zdraví

Medvědí česnek je už dlouho považován za prostředek pro získání vitality a síly. V rámci lidové medicíny se využívá na podporu imunity, proti virům a především na podporu dýchacích cest. Kromě toho se osvědčil jako prevence kardiovaskulárních onemocnění. Právě pozitivní vliv na snížení krevního tlaku a pokles hladiny škodlivého cholesterolu prokázaly i vědecké studie. Medvědí česnek prospívá srdci, protože posiluje krevní oběh a omezuje riziko vzniku srdeční arytmie.

Vliv má také na játra, která pomáhá čistit od toxinů, a tak ho využijete i při jarních očistných kúrách. Dá se konzumovat čerstvý, ale i krátce tepelně upravený.

Na co si dát pozor

Při konzumaci je ale třeba dát pozor na to, že některé obsažené flavonoidy snižují srážlivost krve, což by při vyšší spotřebě medvědího česneku mohlo vyvolat velké problémy. Proto by hodně opatrné měly být osoby, které užívají léky proti srážlivosti krve, a ti, kteří jsou náchylní na oxidativní poškození červených krvinek. U zvlášť citlivých osob by se mohla objevit alergická reakce. Nevhodný je také pro ty, kteří jsou citliví na alicin.

Zdroje informací:

wikipedia.org

herbazest.com

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články