Šestnáctiletá Amber nahrála v populární aplikaci Tik Tok silné video. Upozorňuje tím na domácí násilí

Šestnáctiletá Amber nahrála v populární aplikaci Tik Tok silné video. Upozorňuje tím na domácí násilí
Zdroj: Archiv

Čínská aplikace Tik Tok před dvěma lety pohltila celý svět - tedy především svět teenagerů. Aplikaci má ve svém mobilu každé druhé dítě, které pak s celou planetou sdílí svá krátká videa. To ale zároveň znamená i poměrně velkou míru nebezpečí. I proto se v ní nedávno objevilo video, které zvyšuje povědomí o domácím násilí. Pořídila ho teprve šestnáctiletá Amber.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 17. 01. 2020 10:57

Mladá slečna v krátkém videu napodobuje Lily Allen a její písničku Not Fair. Klasický klip se ale po chvíli začne měnit a Amber se na tváří začínají rýsovat modřiny, které se snaží schovat za make-up. „Tvůj přítel se tě snaží přesvědčit, že tvoje modřiny nejsou od něj,“ píše se v textu během klipu.

Inspirovala ji kamarádka

Toto video, které získalo přes 200 tisíc lajků, viděly už téměř dva miliony uživatelů aplikace Tik Tok. Ale co vlastně Amber přimělo k tomu, aby tento klip natočila?

Autorka videa se svěřila, že ji inspirovala nedávna situace, která se přihodila jejich rodinné přítelkyni. Ta se stala obětí domácího násilí. „Cítím, že domácí zneužívání je něco, o čem by se mělo více informovat,“ svěřila se teenegerka v rozhovoru pro BBC. Její video se navíc stalo motivací i pro ostatní, aby se svěřili i se svými problémy tohoto rázu.

„Děkuji za to. Jsem přeživší,“ stálo v jednom z komentářů pod videem. „To je tak silné,“ psalo se v dalším. Komentáře však nebyly jen pozitivní a Amber sklidila i kritiku: prý je neuctivá.

Aplikace skrývá řadu nástrah

Popularita aplikace Tik Tok stále roste, její uživatelé by ale měli mít na paměti, že skrývá i řadu nebezpečí. Videa jsou totiž na očích celému světu. Uživatelé si sice mohou upravit své soukromí, jenže poté už jejich videa nemají tolik lajků a komentářů. A o to v tomto virtuálním online světě jde především.

Problémem také je, že aplikaci užívají i menší děti, protože pravidla založení účtu se dají jednoduše obejít. Tik Tok však není rozšířený jen mezi dětmi a tuto aplikaci používají i pedofilové, kteří se z chlapců a dívek snaží vyloudit jejich nahé fotografie. A to se bohužel děje docela často.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články