13. srpen jako Mezinárodní den leváků: Věděli jste, že bylo leváctví dříve považováno za handicap?

13. srpen jako Mezinárodní den leváků: Věděli jste, že bylo leváctví dříve považováno za handicap?
Zdroj: unsplash.com

Leváctví bylo v minulost násilím přeučováno.
Leváctví bylo dokonce spojováno s homosexualitou.
Leváctví se nemusí vztahovat jen na ruce.
Používání levé ruky je v arabských zemích dodnes považováno za nevhodné.+ 1 fotka+ 2 fotky

Dnes se nad dominancí levé ruky málokdo pozastavuje. V minulosti však bylo na leváctví pohlíženo zcela jinak. Převažovala tendence leváky násilně přeučovat k využívání ruky pravé. Jaké další zajímavosti se k levorukosti pojí?

Petr Jirsa
Petr Jirsa 13. 08. 2020 07:00

Leváctví je preference levé ruky nebo jiné části těla před pravou. Leváci mají zpravidla levou ruku obratnější než pravou. A nemusí jít jen o ruku. Nezřídka mají dominantnější i levou nohu. Existují však i lidé, kteří mají obě ruce stejně šikovné, popřípadě nešikovné. Takové anomálii se říká Ambidextrie. Na základě toho vzniklo úsloví „má obě ruce levé”. 

Nehody leváků

Podle nejrůznějších výzkumů se uvádí, že je v lidské populaci přibližně 10 % leváků, přičemž větší podíl tvoří muži. Studie provedená v roce 1991 ukázala, že mají leváci v průměru o 9 let kratší střední dobu života, protože jsou silně znevýhodněni v pravorukém světě, čímž v jejich životech dochází k nejrůznějším nehodám.

Handicap, pedofilie i homosexualita

V minulosti byla levorukost považována za silný handicap, který byl násilným způsobem přeučován. Snaha o naučení leváků využívat pravou ruku byla v Československu oficiálně zakázána v roce 1967.

Před lety se věřilo, že mají leváci větší potenciál k tomu objevit u sebe pedofilní či efebofilní (náklonnost k dospívajícím chlapcům) choutky. Napovídal tomu fakt, že mezi muži, kteří měli přečin vůči předpubertálním dětem, byl dvakrát vyšší podíl leváků. Dokonce bývalo leváctví spojováno s homosexualitou. 

Existuje domněnka, podle které mají ženy levačky mužštější fyzické i psychické vlastnosti.

Tabu v arabské kultuře

Za vážné stigma je leváctví považováno v arabských kulturách. Vzhledem k tomu, že v dřívějších dobách byl v těchto zemích papír nedostatkovým zbožím a zároveň obyvatelé bojovali s nedostatkem vody, používala se po vykonání velké potřeby k otření levá ruka. Právě ruka, kterou se tato činnost prováděla, byla považována za nevhodnou pro jakékoliv jiné činnosti. V té době se navíc nepoužívaly příbory, a tak se zpravidla jedlo jen a pouze pravou rukou. Levá musela být zvláštně po dobu jedení ukryta. Ukázání levé ruky při jídle je dodnes v mnoha arabských kulturách považováno za nepřípustné.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články