Jak překonat nevěru? Sexuolog nabízí zajímavé řešení

Žena v posteli
Zdroj: Unsplash.com
Nevěra je vnímaná jako obrovská zrada. Dostavuje se hněv, ale i smutek, obavy a strach z budoucnosti. Je narušena důvěra v partnera, ale i důvěra v sebe. Situace může být natolik psychicky náročná, že vyústí v hluboké psychické potíže. I proto je vhodné, zaměřit se hned zpočátku na co nejhladší zvládnutí nevěry.Nejprve je třeba zpracovat své negativní emoce, vykřičet se, vyplakat se, dát průchod svým negativním pocitům. Vyplatí se přitom zdržet jakýkoliv unáhlených závěrů. Po zpracování emocí je čas na základní otázku: Proč? Racionální reakce na nevěru spočívá v pátrání po důvodech. Pokud má vztah pokračovat, měl by nevěrný partner vždy jasně vysvětlit, co ho k nevěře vedlo. Znát detaily nevěry je však na škodu.Nedoporučuje se ani svěřovat příbuzným, přátelům a známým. Čím méně lidí o nevěře ví, tím lépe. Výčitky ani žádosti o opakované omluvy nejsou na místě. Ultimáta, stejně jako prosby a vnucování se partnerovi také situaci jenom zhorší.+ 1 fotka+ 2 fotky

Nespokojenost ve vztahu, emocionální prázdnota, touha po novém vzrušení, nuda nebo třeba prostě jenom náhoda. Důvody nevěry jsou různé. Ať jsou jakékoliv, pro partnera je to při odhalení vždy rána do srdce. Přestože lidé obyčejně nevěru odsuzují, většina párů dřív nebo později nevěrou prochází. Je to zátěžová zkouška pro každý vztah, ne každá dvojice ji překoná. Nevěra je také jedním z nejčastěji uváděných důvodů rozvodu.

Radka Křivánková
Radka Křivánková 16. 06. 2020 14:20

Přitom může být nevěra pouze důsledkem problémů ve vztahu. Jakkoli, je to pro obě strany psychicky náročná situace, kterou není snadné ustát. Zejména podvedená či podvedený zažívá psychický šok a musí zpracovat náhlé pocity beznaděje, nejistoty a strachu z budoucnosti.

Nevěra. Co teď s ní?

Tělo na nevěru reaguje jako na stresovou událost. Nezřídka se pojí i s agresivitou a hněvem, který slouží k uvolnění vnitřního napětí.

Odezvy na odhalenou nevěru bývají různé, individuální. Odvíjí se od osobnosti každého člověka a také jeho aktuální situace. Svoji roli bohužel sehrávají i zasvěcení „rádcové“, kteří zpravidla mají na vztah negativní vliv. I partneři však v rámci reakce na nevěru dokážou napáchat mnoho škod, a to i na vlastní psychice.

Nejenom ultimáta a výhrůžky, sliby nebo vynucování přízně partnera, podvedená či podvedený může reagovat i odvetnou nevěrou. Odvetná nevěra je založena na mylném předpokladu, že trápení zmizí, když se vyrovná skóre. Zvláště ženy tak samy sebe dostanou do začarovaného kruhu.

Jak nevěru zvládnout?

Sexuolog Radim Uzel ve své knize Nevěra a co s ní navrhuje zajímavé řešení odhalené nevěry. Nazývá ji časově limitovaná šance. Jde o odpuštění nevěrnému partnerovi, které však vyžaduje čas. Mezitím se partneři odloučí, získají prostor sami pro sebe. Zklidnění prospěje psychice podváděného i nevěrníka, navíc dojde k vytvoření podmínek pro otevřenou komunikaci. Právě na ní se dá vztah znovu začít stavět.

Tzv. rozvod na zkoušku či dočasné odloučení partnerů jako řešení nevěry doporučují i někteří psychologové. Například dle psychologa Petra Šmolky, autora knihy Nevěra pro podváděné a podvádějící, může takový rozvod na zkoušku manželství nakonec zachránit. Partneři jsou nuceni se dohodnout, upravit svůj vztah. Během odloučení dle psychologa nezřídka vystřízliví i z nadšení z milenky či milence.

Na vztah má pozitivní vliv také to, že spolu partneři netráví tolik času a najdou si jiné záliby. I komunikace s jinými lidmi může prospět komunikaci mezi partnery, míní odborník.

Jak náročným obdobím odhalené nevěry projít co nejlépe? Další rady najdete ZDE:

Literatura:

  • Šmolka, Petr: Nevěra pro podváděné a podvádějící. Praha: Grada, 2010.
  • Uzel, Radim: Nevěra a co s ní. Praha: Petrklíč, 2010.

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Související články

Další články