Babské rady, jak zvítězit nad chřipkou. Léky najdete ve vaší kuchyni

Babské rady, jak zvítězit nad chřipkou. Léky najdete ve vaší kuchyni
Zdroj: Pixabay

Blíží se chřipka. Nemocných přibývá, klasické léky ne vždy fungují a ne každý řeší chřipkové onemocnění pilulkami. Pokud i vy dáváte přednost přírodním léčivům, jež používaly už naše babičky, vyzkoušejte následující suroviny. Možná vás překvapí, že chřipku můžete zvládnout i s běžnými surovinami, které najdete v každé kuchyni.

Martina Maksymovová
Martina Maksymovová 07. 01. 2020 10:04

Rady našich babiček

Cibule a česnek jsou dvě nenahraditelné suroviny, bez kterých se tradiční česká kuchyně našich babiček a prababiček neobešla. A že dobře věděly proč! Jak cibule, tak česnek mají silné protizánětlivé, protiplísňové a antibakteriální účinky, takže kromě chutí nabízejí i široké využití pro posílení našeho zdravotního stavu.

Cibuli můžeme použít např. na výrobu cibulového čaje. Velmi účinné na odhlenění jsou i cibulové zábaly nebo cibulová šťáva. Při prvních příznacích chřipky se doporučuje jíst dva až tři stroužky česneku po dobu dvou dnů. Rozmačkaným česnekem si také můžeme natřít před spaním chodidla a obléct teplé ponožky. Při škrábání v krku vyzkoušejte do teplého mléka přidat lžíci medu, másla a dva vymačkané stroužky česneku.

V boji s chřipkou je také velmi účinný křen, nastrouhaný a smíchaný s medem, který se užívá osmkrát denně. Další plnohodnotnou surovinou jsou brambory. Na zastydlou rýmu zkuste přiložit uvařenou bramboru na čelo, vodu slitou z uvařených brambor můžete inhalovat. Na hleny pomůže i zábal z rozmačkaných horkých brambor.

Polévka je grunt

Pro posílení imunity je velmi vhodná česnečka nebo šálek vývaru. Polévka vám dodá sílu, stoupající pára uvolní nos a zároveň doplníte vypocené soli a potřebné minerály.

Bylinky k nezaplacení

Při nachlazení velmi ulevují koupele. Dopřejte si horkou lázeň s několika kapkami meduňkového oleje nebo zkuste inhalovat eukalyptový olej. Nepostradatelné bylinky pro výrobu bylinných čajových směsí proti nachlazení jsou např. heřmánek, podběl, fenykl, tymián, majoránka a jitrocel.

Osvědčený tip: čaj ze šalvěje, česneku a citronu

Litrem vody přelijte dvě lžíce šalvějových lístků, dva nakrájené stroužky česneku a přidejte šťávu z půlky citronu. Nechte 5 minut louhovat a pijte jeden šálek za hodinu. Můžete přisladit medem.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články