Babské rady, jak zvítězit nad chřipkou. Léky najdete ve vaší kuchyni

Babské rady, jak zvítězit nad chřipkou. Léky najdete ve vaší kuchyni
Zdroj: Pixabay

Blíží se chřipka. Nemocných přibývá, klasické léky ne vždy fungují a ne každý řeší chřipkové onemocnění pilulkami. Pokud i vy dáváte přednost přírodním léčivům, jež používaly už naše babičky, vyzkoušejte následující suroviny. Možná vás překvapí, že chřipku můžete zvládnout i s běžnými surovinami, které najdete v každé kuchyni.

Martina Maksymovová
Martina Maksymovová 7. ledna 2020

Rady našich babiček

Cibule a česnek jsou dvě nenahraditelné suroviny, bez kterých se tradiční česká kuchyně našich babiček a prababiček neobešla. A že dobře věděly proč! Jak cibule, tak česnek mají silné protizánětlivé, protiplísňové a antibakteriální účinky, takže kromě chutí nabízejí i široké využití pro posílení našeho zdravotního stavu.

Cibuli můžeme použít např. na výrobu cibulového čaje. Velmi účinné na odhlenění jsou i cibulové zábaly nebo cibulová šťáva. Při prvních příznacích chřipky se doporučuje jíst dva až tři stroužky česneku po dobu dvou dnů. Rozmačkaným česnekem si také můžeme natřít před spaním chodidla a obléct teplé ponožky. Při škrábání v krku vyzkoušejte do teplého mléka přidat lžíci medu, másla a dva vymačkané stroužky česneku.

V boji s chřipkou je také velmi účinný křen, nastrouhaný a smíchaný s medem, který se užívá osmkrát denně. Další plnohodnotnou surovinou jsou brambory. Na zastydlou rýmu zkuste přiložit uvařenou bramboru na čelo, vodu slitou z uvařených brambor můžete inhalovat. Na hleny pomůže i zábal z rozmačkaných horkých brambor.

10. Cibule. Mají překvapivě společný jmenovatel s pečivem: totiž fruktan. Ano, to je onen nestravitelný uhlovodan, co se v našem břiše dlouze převaluje. A způsobuje nadýmání.
Mohlo by Vás zajímat:

Zázračné účinky cibule, které znaly už naše babičky: Léčí kašel, štípance i pohmožděniny

Polévka je grunt

Pro posílení imunity je velmi vhodná česnečka nebo šálek vývaru. Polévka vám dodá sílu, stoupající pára uvolní nos a zároveň doplníte vypocené soli a potřebné minerály.

Bylinky k nezaplacení

Při nachlazení velmi ulevují koupele. Dopřejte si horkou lázeň s několika kapkami meduňkového oleje nebo zkuste inhalovat eukalyptový olej. Nepostradatelné bylinky pro výrobu bylinných čajových směsí proti nachlazení jsou např. heřmánek, podběl, fenykl, tymián, majoránka a jitrocel.

Čočková polévka Suroviny: 1 stroužek česneku 1 cibule 1 mrkev 2 řapíky celeru 2 lžíce olivového oleje 1-1/2 hrnku čočky 1-1/2 lžičky sušeného tymiánu 1 lžička sušeného oregana 1 lžička sladké papriky 1 kostka zeleninového bujonu sůl pepř hladkolistá petrželka housky Postup: Nejdřív si připravím zeleninu. Česnek a cibuli nasekám nadrobno, mrkev mám ráda na kolečka a řapíkatý celer na silnější půlkolečka. Když mám jarní mrkev, ani ji neloupu, jen ji vydrhnu kartáčkem. V hrnci se silným dnem rozpálím olej a opeču na něm dosklovata cibuli, pak přidám česnek a zeleninu a ještě asi minutu opékám. Sotva lehce zezlátne, zaliju zeleninu osmi hrnečky vody a přidám sůl a čerstvě namletý pepř Přebranou čočku vsypu k zelenině. Přidám koření a když se voda začne vařit, i zeleninovou kostku. Stáhnu plamen a vařím zhruba hodinu. Polévku ničím nezahušťuji, jen ji částečně rozmixuji tyčovým mixérem, aby ‚zhoustla‘. Teprve pak podle chuti osolím. Polévku nandám do talířů a ozdobím petrželkou. Vedle v misce mám přichystané na másle pečené houstičky.
Mohlo by Vás zajímat:

Recepty našich prababiček: Bylinky a spousta zeleniny v hlavní roli

Osvědčený tip: čaj ze šalvěje, česneku a citronu

Litrem vody přelijte dvě lžíce šalvějových lístků, dva nakrájené stroužky česneku a přidejte šťávu z půlky citronu. Nechte 5 minut louhovat a pijte jeden šálek za hodinu. Můžete přisladit medem.

Simona Krainová (50) nejen o kariéře v Paříži: V dětství do mě rvali rybí tuk a jezdila jsem do vykrmovacích táborů

Simona Krainová (50) nejen o kariéře v Paříži: V dětství do mě rvali rybí tuk a jezdila jsem do vykrmovacích táborů

Další články