Dětská lékárnička: Co by v její výbavě rozhodně nemělo chybět?

Dětská lékárnička: Co by v její výbavě rozhodně nemělo chybět?
Zdroj: Pixabay.com
Děti školního a předškolního věku jsou na chřipku velmi náchylné. Je nutné jim dávat dostatečné množství vitamínů a doplňků stravy, aby byl jejich pobyt v kolektivu co nejméně rizikový.Plané neštovice jsou infekčním onemocněním, při kterém musíte být s dítětem v karanténě.Častou nemocí, kterou si dítě může přinést z kolektivu, je rýma. Není dobře ji podceňovat, protože se k ní dost často přidávají i další nemoci.Chytne-li vaše dítě opravdu velký průjem, na který nic nepomáhá, jděte okamžitě k lékaři. Při průjmu je nejdůležitější hlavně zavodňovat.+ 1 fotka+ 2 fotky

Ať už jste zastáncem přírodní medicíny nebo aromaterapie, není na škodu mít lékárničku pro vaši ratolest zásobenou i dostatečným množstvím léčivých přípravků na horečku, bolest bříška nebo rýmu a kašel. Těmito neduhy totiž děti trpí v průběhu celého roku nejčastěji.

Petra Járková
Petra Járková 01. 03. 2020 10:00

Ať už má vaše dítě horečku, bolí ho bříško nebo má jen obyčejnou rýmu, pamatujte na to, že domácí léčba by měla probíhat maximálně tři dny. Pokud vaše léčitelské umění ani po této době nezaznamenalo úspěch, navštivte raději pediatra. Rozhodně je lepší nic nepodcenit, než pak trávit s nemocným dítětem na antibiotikách doma několik týdnů.

Horečka a bolest

Na snížení bolesti a tlumení horečky by v domácí lékárničce neměly chybět léky s obsahem paracetamolu nebo ibuprofenu, který navíc působí ještě protizánětlivě. Kromě kapiček a tabletek existují i jiné způsoby, jak léky dítěti podat. Ideální jsou čípky, které zavedete do konečníku, tudíž působí rychle a vy tak nemusíte přemlouvat ratolest k jejich spolknutí. Nezapomeňte vždy zkontrolovat příbalový leták, na jakou hmotnost se má podávat jak velké množství léku. Vždy je důležitější hmotnost než věk, proto, pokud máte k dispozici oba ukazatele, řiďte se vždy hmotností. Jestliže byste totiž dítě předávkovali, nejen, že medicína pozbývá účinku, ale mohli byste mu způsobit i řadu nepříjemností.

Bolest bříška

Novorozence trápí bolest bříška a zaražené prdíky v podstatě nonstop, starší děti zase často trpí průjmy, zvracením a s tím spojenou dehydratací. Kromě polohování, které by novorozencům mělo ulevit, můžete vyzkoušet i masáž bříška, cvičení s nožičkami nebo nejrůznější kapky, kterých na tento problém existuje velké množství. Vždy je důležité, aby lék obsahoval dimetikon nebo doplněk stravy dostatečné množství probiotik. Při zvracení či průjmu mějte po ruce rehydratační roztok, ale připravte se na to, že dostat ho do některých dětí je nadlidský úkon. Samozřejmostí je pak lék s obsahem diosmektika, jako je například Smekta. Tu mohou užívat děti od dvou let.  Může se vám hodit i lék typu Enterol, jelikož obsahuje protiprůjmové mikroorganismy a mohou ho užívat již kojenci. Stačí tobolku vysypat do malého množství tekutiny, nechat rozpustit a dát dítěti vypít. Snažte se vyhnout léčivům typu Endiaron, od kterého lékaři již delší dobu upouští.

Rýma a kašel

Nejen v zimním období trápí vaše děti rýma a kašel. Nachlazení přichází v průběhu celého roku, proto je dobré být na něj vždy připraven. Jako prevenci a pro uvolnění ucpaného nosu používejte roztok z mořské vody, ten můžete aplikovat miminku téměř od narození. Klasické kapky pak používejte nejdříve od jeho jednoho roku a nasaďte je až poté, co si budete jisti, že mořská voda nepomáhá. I tak s ní ale kapky kombinujte. Kapky samotné nepoužívejte déle než týden, jinak totiž hrozí závislost a sliznice může snadno zduřet. Co se týká kašle, platí pravidlo, že v případě vlhkého kašle podáváme přes den léky podporující tekutost hlenu a usnadňující vykašlávání. Na suchý kašel a dráždivý kašel se zase doporučuje Fenistil v kapkách nebo Stoptusin, který je na oba druhy kašle. Každopádně je dobré mít v lékárničce obě varianty.

Jak pečovat o lékárničku

Pokud máte malé děti, je nutné vždy lékárničku uložit na bezpečné místo, kde na ni dítě nedosáhne. Ideální je mít doma dvě lékárničky, jednu pro dospělé a druhou pro dítě. Máte tak jistotu, že se nespletete a nedáte vašemu miminku něco, co pro něj není určené. Obaly a příbalové letáky nevyhazujte a léky do lékárničky dávejte i s nimi, budete pak vždy vědět o daném produktu vše potřebné. Alespoň dvakrát ročně zkontrolujte u všech přípravků data spotřeby a prošlé přípravky vraťte do lékárny. Pozor, nikdy nepatří do koše!

NA TO, JAK SE ZBAVIT CHŘIPKY A NACHLAZENÍ, SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články