Víno jako vánoční dárek: Doporučuji znát chutě obdarovaného, radí someliérka

Víno jako vánoční dárek: Doporučuji znát chutě obdarovaného, radí someliérka
Zdroj: Albert

Správný someliér by měl umět zákazníkovi poradit s nákupem vína podle jeho představ, anebo doporučit hostům v restauraci to správné víno, které podtrhne chuť jídla na talíři. Jaké to je být ženou v typicky mužském oboru, jsme se zeptali úspěšné someliérky Kláry Kollárové. Poradila nám také, jaké víno z její nové kolekce vín Sommelier Collection, kterou najdete v obchodech Albert, vybrat ke svátečnímu menu.

Komerční sdělení
Komerční sdělení 17. 12. 2021 08:00

Jaké to je být someliérkou v Česku?

Ze začátku to nebylo úplně jednoduché. Já jsem měla štěstí, že jsem nastoupila do pražské restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise. To mi extrémně pomohlo, otevřelo oči a tím, co se nám tam za šest let povedlo vybudovat, jsem si získala respekt od kolegů sommelierů. Nemyslím si, že by mezi námi byla nějaká rivalita. Dokážu poznat dobré víno, umím ho hezky naservírovat a spojit s jídlem. To je moje práce. Ale je pravda, že když máte dítě, je potřeba tomu to nastavení času přizpůsobit.

Jsou svátky a s nimi i období svařáků, someliéři se na ně často dívají přes prsty. Jak to máte Vy osobně?

Ve Vinografu, kde pracuji, máme za sebou dlouhou diskusi o svařáku. Řekli jsme si, že když máme skvělá vína, tak chceme dělat i skvělé svařáky. Na začátku jsme nabízeli dokonce tři různé typy. Měli jsme bílý se zázvorem a mandlovým likérem a dva červené svařáky, kdy jeden byl klasický a druhý byl na rozmarýnu, chuťově drsnější. Obecně nevidím problém ve svařáku jako takovém, ale v kvalitě použitých surovin, která je často špatná. A to se pozná i v tom svařáku. Když si uděláte svařák z vína, které chutná špatně, tak jen ředíte špatnou chuť a to prostě nedává smysl.

Často také v období svátků dostáváme víno jako dárek. Co když nám někdo dá víno, které nám chuťově úplně nevyhovuje, ale již jsme láhev otevřeli. Jak ho využít?

Na každém víně se dá určitě skvěle vařit, takže je dobré vzít kus masa, zalít ho vínem, přidat kořenovou zeleninu a dát péct. Případně si najít jiný recept z vína, dělá se třeba i vinné cukroví. Nabízí se také možnost již zmíněného svařáku, do kterého přidáte koření nebo ovocnou šťávu dle vlastní chuti.

Podle čeho byste čtenářům poradila vybírat víno jako dárek? Obzvlášť, když nemůžete úplně odhadnout preference druhé strany…

Když člověk neví, tak většinou volím nějakou klasiku. Myslím si, že téměř každý si dá rád dobrý ryzlink nebo červené Bordeaux či Chianti. V případě, že se jedná o milovníka a nadšence do vína, doporučila bych spíše nějakou specialitu, neznámý region nebo odrůdu. Je dobré se také poradit s odborníkem přímo na prodejně.

Poradíte nám, jak vhodně napárovat vína ke svátečnímu menu?

Každé jídlo, které konzumujete, ovlivní chuťový vjem vína ve vašich ústech. V případě párování se zaměřujeme na to, aby se to víno hodilo ke konkrétnímu jídlu. Neutralizovat chutě mezi chody můžete vodou. Když se podíváme na typické vánoční menu, dovolím si doporučit vína z nové kolekce vín Sommelier Collection, kterou jsem vytvořila speciálně pro obchody Albert.

Albert

Sváteční vinné párování

Houbový Kuba – Chardonnay pozdní sběr

Rybí polévka – Ryzlink vlašský 2020 Maňák

Kapr s bramborovým salátem – Veltlínské zelené ps Mádl 2019

Alternativa v podobě mořské ryby (např. losos) – Sauvignon Bio, Mádl

Kuřecí řízky – Chardonnay 2020 jakostní

Vepřové řízky – Svatovavřinecké 2018

Husa nebo kachna – Ruladské modré 2019 Mádl

Cukroví – Pálava 2020, Lahofer

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články