Vyzkoušeno redakcí: Domácí cuketové máslo využijete v mnoha receptech a zbavíte se nadúrody. Lze ho totiž zmrazit

Vyzkoušeno redakcí: Domácí cuketové máslo využijete v mnoha receptech a zbavíte se nadúrody. Lze ho totiž zmrazit
Zdroj: Lucie Daniel/Pixabay/koláž Lifee
Žijeme v zemi hojnosti cuket, proto se každý rok historie opakuje - je třeba vymyslet, jak cukety zpracovat. Příprava cuketového máslo vás připraví pouze o pár minut drahocenného času.Budete potřebovat 1 kg cuket, ½ kostky 250 gramového másla (lze nahradit olivovým olejem nebo veganským máslem), 1 větší cibuli, 2-3 větší stroužky česneku, pár lístečků koriandru (může být i tymián), sůl a pepř. Cukety nejprve oloupejte, nastrouhejte je nahrubo, ideálně do cedníku.Vyberte velká semena, pod cedník dejte talíř, vše mírně posolte a cuketu nechte pár minut „vyslzet“. + 8 fotek+ 9 fotek

To je radosti, když se na zahrádce objeví první cuketa. Nadšení však brzy střídá klasická otázka pěstitelů: „Chceš cuketu? Už nevím, co s ní!“ My máme odpověď. Letošním trendem je cuketové máslo. Zkuste si ho připravit podle našeho návodu, je to jednoduché.

Lucie Daniel
Lucie Daniel 28. 07. 2023 12:00

Žijeme v zemi hojnosti cuket. Občas se zdá, že posláním téhle zdravé zeleniny, která vznikla šlechtěním v Itálii, proto se jí říká cukina (z italského zucchini), je totální nadvláda nad zahradou. Proto se každý rok historie opakuje, je třeba vymyslet, jak ji zpracovat. Už jste se přejedli všech těch cuketových řízečků, bramboráčků, slaných koláčů se sýrem i cuketových nákypů? Vrhněte se do snadného kulinářského projektu - cuketového másla, které vás připraví pouze o pár minut drahocenného času, zato hned několika cuket najednou!

Minimum surovin, maximální chuť

Budete potřebovat 1 kilogram cuket, ½ kostky 250gramového másla (lze nahradit olivovým olejem nebo veganským máslem), 1 větší cibuli, 2-3 větší stroužky česneku, pár lístečků koriandru (může být i tymián), sůl a pepř podle chuti.

Cílem je zbavit se vody

Cukety nejprve oloupejte, nastrouhejte je nahrubo, ideálně do cedníku, vyberte velká semena, pod cedník dejte talíř, vše mírně posolte a cuketu nechte pár minut „vyslzet“. (Chcete-li urychlit dobu vaření, vymačkejte vodu z „cukíny“ vyždímáním v čisté látkové utěrce.) Mezitím najemno nastrouhejte i cibuli. (Osobně na cuketu i cibuli používám stejné struhadlo a větší kousky, které se mi nepodaří zpracovat na jemné pyré, dávám stranou.)

Rozehřejte hlubší pánev a vhoďte máslo. Jakmile začne pěnit, přidejte cibuli, krátce ji orestujte a sáhněte po cuketě, která se již zbavila přebytečné vody. Vařte a často míchejte na středním plameni (zhruba 15 až 20 minut), dokud se cuketové máslo nepromění ve snadno roztíratelnou a hladkou pastu.

Pokud cuketa začne v kterémkoli okamžiku hnědnout, vlijte kapku tekutiny, ovšem ani verze s troškou bílého vína není špatná!) Krátce před stáhnutím pánve ze zdroje tepla máslo vyšperkujte prolisovaným česnekem, solí, pepřem - preferuji ten čerstvě mletý - a koriandrem, který si s cuketou jako takovou nesmírně rozumí.

Jak dlouho cuketové máslo vydrží?

Cuketové máslo nechte zchladnout, přendejte jej do vhodné nádoby (uzavíratelné skleničky, plastové mističky a podobně) a dejte do lednice. Tam vydrží asi týden, tedy za předpokladu, že mu nějaký mlsný jazýček nebude věnovat zvýšenou pozornost, zmrazené až šest měsíců.

Cuketové máslo v receptech

Studené cuketové máslo báječně chutná na čerstvě opečených toastech, použít se však dá i do těstovin, na grilované kuře, grilované ryby a sendviče. Nandejte ho na míchaná vejce nebo použijte jako náplň do omelety, vykouzlíte rychlou snídani. Cuketové máslo je zkrátka malou základnou letního kuchařském repertoáru a jeho multifunkčnost nezná hranic. To moje je už dávno pryč, ale to nevadí, další cukety čekají!

Redakční zkušenost: Nám nejvíce chutná v muffinech – těch nejlepších cuketových muffinech všech dob! Vláčné, nadýchané, plné pokrájených vlašských ořechů a okořeněné vanilkou a muškátovým oříškem patří k rodinným favoritům. A dostanete tak i zeleninu do dětí.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články