Babičky bujony neznaly, přesto jejich jídla měla nezapomenutelnou chuť. Trik tkví v pečeném mase a zelenině z trouby

Poctivý domácí vývar: Recept podle našich babiček
Zdroj: Profimedia

Poctivě a postaru! Léto nahrává sezonním a lokálně pěstovaným potravinám, které jsou v tomto období levnější než po zbytek roku. Využijte toho k přípravě silných vývarů, jež se dají pohodlně zamrazit. S nimi vaše jídla získají autentickou chuť!

Lucie Daniel
Lucie Daniel 06. 08. 2023 09:30

V dnešní době existuje spousta zařízení, která život v kuchyni ulehčují a vaření zkracují, stejně jako moderních prostředků, včetně kostek bujonu. Tyto instantní vývary, a to jak v kostkách, tak i v polotekutých vaničkách, však často obsahují palmový olej, velké množství soli a glutamátu sodného - zvýrazňovače chuti, který se spojuje se zvyšováním krevního tlaku, obezitou, pocity pálení v zadní části krku, tlakem na hrudi, pocením a nevolností. Glutamát sodný je i příčinou nadměrného slinění.

Naštěstí k přípravě ideálního domácího vývaru není potřeba ani jedna z vyjmenovaných ingrediencí. Pusťte se do práce, vaše polévky, omáčky nebo rizota budou fenomenální!

Pro milovníky kuřecí chuti

Potřebujete 1-1,5 kilogramu kostnatých kuřecích kousků (nohy, křídla, krky nebo hřbetní kosti), 2 čtvrtky celeru pokrájeného na kousky (u celeru řapíkatého použijte asi 200 gramů), 2 střední mrkve nakrájené na stejně velké kousky jako celer, 2 střední cibule (nakrájené na čtvrtky), 2 bobkové listy, 1/2 lžičky čerstvého nebo sušeného rozmarýnu, 1/2 lžičky čerstvého či sušeného tymiánu, 8 až 10 kuliček celého pepře, trošku oleje a 2 litry studené vody.

Zeleninu nejdříve opečte, vývar získá tmavší barvu a výraznější chuť. Troubu předehřejte na 160 °C, zeleninu zastříkněte olejem a v troubě nechte 40 minut. Opečenou zeleninu spolu s ostatními surovinami dejte do velkého hrnce, pomalu přiveďte k varu a následně snižte teplotu. Vařte odkryté minimálně 1,5 hodiny (i déle), podle potřeby odebírejte pěnu a přilévejte další vodu.

Kuře dejte stranou, dokud nevychladne natolik, aby se s ním dalo manipulovat. Odstraňte maso z kostí a uschovejte jej pro jiné použití. Vývar sceďte přes jemné sítko, nechte zchladnout, dejte do lednice na 8 hodin nebo přes noc. Odstraňte tuk z povrchu. Vývar zbavený tuku v lednici skladujte pět, šest dnů (preferujte uzavřenou nádobu). Nebo jej přelijte do plastových či silikonových krabiček, popřípadě sáčků se zipem. V tomto stavu vydrží čtyři až šest měsíců.

Recept na poctivý hovězí vývar

Nebudete litovat. K ruce si připravte 2 kilogramy masitých hovězích kostí (hovězí stopky nebo krátká žebra), 3 střední mrkve nakrájené na kousky, 3 čtvrtky celeru stejné velikosti, 2 střední cibule nakrájené na čtvrtky, 1/2 šálku teplé vody, 3 bobkové listy, 3 stroužky česneku, 8 až 10 kuliček celého pepře, 3 až 4 snítky čerstvé petrželky, 1 lžičku čerstvého či sušeného tymiánu, 1 lžičku čerstvé nebo sušené majoránky, stejné množství oregana a 2 litry studené vody.

Předehřejte troubu na 230 °C, ve velkém pekáči odkryté kosti pečte 30 minut. Přidejte mrkev, celer a cibuli a vyčkejte dalších 30 minut, vše se krásně propojí. Následně pomocí děrované lžíce přendejte kosti a zeleninu do většího hrnce. Do pekáčku nalijte teplou vodu, promíchejte, aby se uvolnily zhnědlé kousky, a tento výpek nalijte ke kostem a zelenině. Vhoďte koření a zalijte studenou vodou. Pomalu přiveďte k varu, snižte teplotu a poodkryté vařte čtyři až pět hodin. V případě potřeby opět přilévejte vodu.

Vyndejte hovězí kosti, oberte maso, vývar přeceďte, nechte vychladnout a dejte do lednice. Odstraňte tuk z povrchu, a pokud se hodláte zásobit, postupujte jako v předchozím případě - vývar zamrazte a použijte podle potřeby.

Zdroje informací: eufic.org, examine.com, tasteofhome.com

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články