Osvěžte se! Do horkých dnů se hodí saláty i studené polévky

Osvěžte se! Do horkých dnů se hodí saláty i studené polévky
Zdroj: Penny

Známe to všichni. Venku je přes 30°C a my máme pomyšlení na koupání a poležení ve stínu, na teplý oběd ale určitě ne. Ale jíst se musí, i když je venku horko. Inspirujte se radami kuchaře Martina Škody. Ten pro současné počasí doporučuje zejména studené polévky a saláty, ale nabízí i další triky, jak se zchladit.

Speciální projekt
Speciální projekt 05. 08. 2022 15:25

„Teplé pokrmy, navíc typicky české jako vepřo-knedlo-zelo či guláš se šesti, nejsou jídlem, na které bychom měli v horkých letních dnech chuť. Ačkoliv u nás nepatří k příliš rozšířeným, vhodné jsou v tomto počasí takzvané studené polévky. Když jsem hledal, co si v takovém počasí uvařit, inspiroval jsem se na jihu Evropy a musím říci, že takové typické španělské gazpacho mohu jen doporučit. Navíc existuje řada možností jeho přípravy, takže si jej můžeme připravit podle vlastní chuti,“ doporučuje Martin Škoda.

Inspirace ze světa

Mezi oblíbené pokrmy na Balkáně pak patří jiný druh studené polévky – tarator, která s připravuje z jogurtu, okurky, česneku, ořechů, kopru, rostlinného oleje a vody. Specialitou mezi studenými polévkami je francouzská studená smetanová pórková Vichyssoise.

„Studené polévky nejsou jen výsadou jižních zemí, ale třeba v sousedním Polsku je populární takzvaný Chlodnik – polévka z červené řepy. Můžeme za studena podávat ale i u nás oblíbený hrachový krém, okurkovou nebo melounovou polévku, a tak dále. Receptů je řada a záleží na tom, co nám chutná,“ dodává Martin Škoda. Studené polévky navíc můžeme podávat chlazené nebo dokonce s ledem.

Zařaďte ovoce a zeleninu

PENNY

Mezi osvěžující pak v létě patří některé druhy ovoce a zeleniny, které obsahují dostatek tekutin, jako například meloun, rajčata, okurky, a podobně. I proto jsou v letních měsících velmi populární saláty.

„Obecně zeleninový salát příliš nezasytí, ale stačí přidat vejce, nakrájené kousky masa nebo tuňáka a takové jídlo nás dostatečně zasytí. Současně nezatěžujeme už tak horkem přetížený organismus. Doporučil bych lehké jogurtové zálivky nebo balsamico a vždy přidat čerstvé bylinky. Osobně mám rád řecký salát tzaziky z jogurtu a okurky. Samozřejmě správně dochucený,“ doporučuje Martin Škoda a připojuje i jednoduchý trik pro zchlazení.

„Zkuste si jen tak nakrájet rajčata na plátky a jen lehce je osolit. Určitě je to v horkém počasí lepší než tabulka čokolády, chipsy nebo i káva. A budete-li mít po ruce mozzarellu, můžete si udělat italský lehký salát Caprese, a hned se budete cítit příjemněji.“

Čerstvé a kvalitní suroviny na přípravu nejen letních osvěžujících dobrot nabízí denně PENNY, a to navíc za výhodné ceny. Oblíbené jsou zejména produkty privátních značek PENNY, které nabízí nejlepší poměr kvality a ceny. Že je to fakt, dokládají ocenění v nezávislých spotřebitelských testech, které produkty privátních značek získávají. Mezi nejoblíbenější značky patří například mléčné produkty Boni, české speciality Karlova koruna, maso a uzeniny Dobré maso či Řezníkův talíř, italské speciality San Fabio, české ovoce a zelenina Od českých farmářů, nebo české pivo Staročech na uhašení žízně v horkých dnech.

Gazpacho Martina Škody do horkého počasí s produkty PENNY

PENNY

Na polévku

2 plátky bílého chleba nebo veky, větší hrnek vody, 1 kg rajčat Od českých farmářů, ½ salátové okurky, 1 červená paprika, ½ chilli papričky, 2 stroužky česneku, 2 lžíce červeného vinného octa, 2-3 lžíce extra panenského olivového oleje San Fabio, ½ červené cibule, mořská sůl

Na servírování

1 plátek bílého chleba nebo kousek bagety, 1 rajče, ½ salátové okurky, ½ červené cibule, ½ červené papriky, cca 1 lžíce extra panenského olivového oleje San Fabio Chleba namočte na 5 minut do vody. Pokud vás netlačí čas, zbavte rajčata slupky (vložte je na 10 sekund do vroucí vody a rychle je schlaďte ve studené – půjdou snáze oloupat) a určitě semínek. Vložte nakrájená rajčata do mixéru, přidejte oloupanou semínek zbavenou okurku, nakrájenou papriku, chilli papričky, dva stroužky česneku a půlku cibule. Z chleba vymačkejte přebytečnou vodu a přidejte do mixéru. Vše mixujte a postupně přilévejte olej, dokud nevznikne jemná konzistence polévky. Pak ji osolte, přidejte cca 2 lžíce octa, znovu promíchejte a dochuťte dle potřeby. Gazpacho přelijte do mísy a v chladničce ho nechte alespoň 2 hodiny odležet. Vychlazenou polévku podávejte s několika kapkami oleje a se zbývající nakrájenou okurkou, paprikou, rajčat, cibule a chleba.

 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články