Moderátorka Štěpánka Duchková ukázala svůj dům z 19. století: Dominantu tvoří nová kuchyně a starožitné piano

Moderátorka Štěpánka Duchková ukázala svůj dům z 19. století: Dominantu tvoří nová kuchyně a starožitné piano
Zdroj: Herminapress
Moderátorka Štěpánka Duchková je v domě na kraji Prahy s rodinou spokojená.V nové kuchyni se s manželem spravedlivě střídají.Zatímco manžel nejčastěji připravuje guláš, Štěpánka skvěle ovládá jídla oblíbená u dětí.Obývacímu pokoji vévodí velký stůl, protože s návštěvami se zde dveře netrhnou.+ 11 fotek+ 12 fotek

Moderátorka Štěpánka Duchková (50) žije s manželem Janem Hruškou a dvojčaty Honzíkem a Adámkem (oba 13) na kraji Prahy. Dům s rodinou obývá také početná kolonie mravenců, kterou moderátorka nemá srdce vyhubit. Uvnitř je stále veselo, dveře se netrhnou, proto nám Štěpánka prozradila také recept na rychlé a chutné občerstvení pro nečekané hosty.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 28. 01. 2023 08:00

Přízemní dům moderátorky Štěpánky Duchkové je zařízen ve stylu oblíbeného východního učení feng-šuej. Paní domu přiznává, že s nábytkem si čas od času ráda hraje. „Moje velké hobby je to, že jednou za čas začnu posouvat nábytek a měnit jeho uspořádání. Kompletně všechno proměním," vypráví v našem rozhovoru. „Manžela to pochopitelně přivádí do stavu nepříčetnosti," dodává oblíbená moderátorka se smíchem.

Jakou má váš dům historii?

Byl postavený v 19. století a před námi v něm bydlel majitel dnes již neexistujícího cukrovaru. Všechny tyhle informace dohledal můj manžel. Naše rodina zde bydlí 20 let.

Když je váš dům tak starý, nestraší v něm?

To nevím, protože já jsem velmi racionální člověk a na duchařiny nevěřím. Jestli u nás straší, tak mě z toho vynechali. Nebojácní jsou i oba moji synové a zatím nic neříkali. Pokud u nás něco straší, jsou to mravenci. Žijí s námi velmi intenzivně. Od jara do podzimu mají v našem domě neuvěřitelné dálnice. Návštěvy se ptají, proč s tím něco neuděláme, ale oni nám ti mravenečci neškodí - když nelezou do cukru.

Takže žádný chemický postřik?

Ne, to bych jim neudělala! Nejvíc brutální aktivita, kterou vůči nim vyvíjím, je to, že je jednou za čas zametu.

Střídají se ve vašem domě často návštěvy, nebo máte rádi svůj klid?

Návštěvy chodí často, máme rádi, když je nás hodně. A my zase rádi chodíme k nim. Kamarádů máme hodně, takže často pořádáme různá kulinářská odpoledne, kdy se vaří a hoduje. Každý něco přinese a ochutnáváme.

Dáte nám tip na nějakou rychlovku pro nečekanou návštěvu?

No jasně! Ráda dělám cukeťáka. Je to rychlé a jednoduché. Na listové těsto se rozetře zakysaná smetana, na ni se poklade cuketa nakrájená na kolečka, to se posype parmazánem a strčí se to do trouby. Žádné rolování jako štrúdl, necháte to hezky na plechu jako koláč nebo pizzu. To je velká dobrota.

Kde vy sama nejraději odpočíváte?

Na zahradě a trávím tam opravdu maximum času, pracuji na ní poctivě od jara do podzimu.

Srdcem vašeho domu je ale bezpochyby kuchyň. Je původní?

Kdepak, ta je zbrusu nová! Po společné domluvě jsme ji před nedávnem nechali s manželem zrenovovat.

Necháváte si radit designéry nebo architekty?

Kdysi dávno jsme se s architektem o něčem opravdu radili, šlo o tapety, ale ty už jsme nechali strhnout. Jinak všechno vymýšlíme s manželem společně. Moje velké hobby je to, že jednou za čas začnu posouvat nábytek a měnit jeho uspořádání. Kompletně všechno proměním.

Co znamená jednou za čas?

Klidně i jednou za čtvrt roku mě to chytne a musím něco předělat. To mého manžela pochopitelně přivádí do stavu nepříčetnosti.

Kde se ve vás tahle touha bere?

Baví mě změna a pocit, že jsem obklopena něčím novým. Líbí se mi, když se prostor někam posune. Mám ráda změny.

V jakém stylu je vám nejlépe? Někdo třeba miluje venkovskou Provence...

Úplně nejspokojenější jsem, když se zbavím všech zbytečných krámů. Čím méně objektů v domě, tím lépe. Jsem zastáncem minimalismu a učení o prostoru, jak v něm správně žít - feng-šuej. To mě velmi oslovilo a hlásá právě to, že bychom se neměli obklopovat zbytečnými věcmi. Lépe se potom člověku žije. Také postele v ložnici máme situované podle učení feng-šuej a nesmí chybět pokojovka tlustice, která prý vyzařuje pozitivní energii a daří se jí u nás.

Kdo u vás nejčastěji tráví čas v kuchyni?

Máme to s manželem hezky napůl - jednou vaří on, jindy zase já. Podle toho, kdo má zrovna náladu. Manžel vaří dobře, je gulášový typ, a já zase ráda vařím pro děti. Dělám takovou tu klasiku, kterou děti milují, jako je kuře na paprice. Střídáme se.

Kluci už jsou docela velcí. Zvládnou si něco sami uvařit?

Kluci si rádi vaří pudink a na Vánoce pečou cukroví. Na to se každý rok těší. Bohužel potom musíme celou kuchyni od základů uklidit. Zůstává po nich hrozný nepořádek.

V obývacím pokoji máte krásné piano. Hrajete?

Ne, ale manžel hraje a děti se na něj učily hrát. Bohužel je to pustilo a už je k tomu nedokážeme přivést. Pořád něco málo umí, takže si k tomu také občas sednou. Piano je historický kousek, manžel ho koupil ve starožitnictví. Synové si rádi zahrají také na kytaru.

Jaký oblíbený předmět máte v domě vy osobně?

Mou srdcovou záležitostí jsou lampy, protože můj nevlastní tatínek byl starožitník a sbíral právě lampy a lampičky. Dokonce je sám restauroval. Lampy mi tatínka připomínají a já sama starožitnictví ráda navštěvuji. Mám starožitné věci ráda, ale zase s nimi nechci náš dům přeplňovat. Všeho s mírou.

Máte hospodyni nebo paní na úklid?

Jednou týdně k nám chodí paní uklízečka - hlavně kvůli žehlení, protože to dělám nerada.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články