Přichází rok vodního Zajíce: Jak pečovat o tělo, duši, domov i kariéru, abychom byli spokojení, vysvětluje feng shui poradkyně

Rok vodního Zajíce: Je načase vyklidit byt od zbytečností a v pracovní sféře nastavit rovnováhu s časem pro sebe a rodinu
Zdroj: Freepik, se souhlasem Liběny Kubalíkové/koláž Lifee
Bílá cementová dekorativní soška. Bloomingville, 666 KčTerakotová váza HOUSE NORDIC, 1 389 KčDekorační Miska Celia, Möbelix, 699 KčSvícen CALMA má harmonický tvar bez hran a rohů, přesně dle zásad tradičního čínského učení Feng Sui. Blomus, 608 Kč+ 9 fotek+ 10 fotek

V neděli 22. ledna začíná podle čínského horoskopu rok vodního Zajíce. Jak se na něj připravit a co nám přinese? Klíčové bude pěstovat si vnitřní klid a místo rychlosti a honem za množství čehokoliv půjde o vychutnávání si každodennosti a jednoduchosti. Jak na to, naznačila feng shui poradkyně a vědomá realitní makléřka Liběna Kubalíková.

Jana Jánská
Jana Jánská 20. 01. 2023 14:00

Hlavním tématem letošního roku je si uvědomit, že máte veškeré nástroje proto, abyste žili spokojeně a měli radost ze života za všech okolností. A pokud budete mít pocit, že vše nabralo rychlé tempo a vy se někam řítíte, raději šlápněte na brzdu nebo rovnou zatáhněte za ručku a zpomalte. V tomto roce to není o rychlosti a urvání si co nejvíce, ale o vychutnávání si každodennosti a jednoduchosti. 

Základní principy roku 2023 jsou:

  • Pěstuj svůj vnitřní klid, radost a spokojenost. Nenech se strhnout okolnostmi.
  • Tvoř. Budeš sklízet.
  • Cesta je cíl. Trpělivost růže přináší.
  • Každodennost, pravidelnost, přirozenost s biorytmem je více než striktní režim a řád.
  • S laskavostí, štědrostí nejdál dojdeš.

Tyto principy vložte do všech aspektů svého života. Do partnerských vztahů, pracovního prostředí, domova a k sobě samému. 

Jak pečovat o svůj domov v roce vodního Zajíce

Ve dvouletém “covidovém” období se většina z vás pustila do vyklízení šatníků, sklepů, garáže a domova. Zároveň jste si mohli domů s nadšením nanosit další věci, které už třeba nyní nepotřebujete, splnily svůj účel nebo vás jednoduše přestaly těšit. Například rotoped, masážní křeslo, ÚV lampičky, různé bytové doplňky a další drobnosti. Jelikož i v tomto období byl “velký hlad” po přírodě, zásobili jste své domovy pokojovými kytkami. 

Nyní je příznivá doba svou “noru” znovu vyčistit. Zbavit se nepotřebných, nefunkčních věcí a i těch, které vám už nedělají radost. V letošním roce potřebuje váš domov “dýchat”, být vzdušnější, odlehčenější více, než kdy jindy. Neměl by vás okrádat o pozornost, čas ani energii. Pokud máte na poličce vystaveny tisíce figurek, suvenýrů, fotek, kamínků, mušliček, svíček a dalších miniaturek, utřít na takové poličce prach je nadlidský výkon. Stejně tak, pokud máte umístěné koberečky a běhouny tam, kde se rychle zašpiní, umastí, je na zvážení, zda jim chcete věnovat péči pravidelným vysáváním, vyklepáváním a čištěním. Zda není jednodušší takováto místa nechat prázdná.

Zkontrolujte, zda se vašim pokojovým rostlinám stále daří a jsou v dobré kondici. Pečujte o své kytky s láskou. Zastřihávejte je, hnojte a umývejte jim zaprášené listy. Pokud chcete, mluvte s nimi nebo jim zazpívejte. Odmění vás. 

Okna a zrcadla udržujte čistá. Pravděpodobně jarní a předvánoční mytí nestačí. Výhled do dáli skrze čisté okno nabízí větší potěšení. Často a pravidelně větrejte a to i v zimním období. Udržujte svěží vzduch a okysličenou mysl.

Jak pečovat o své tělo a svou duši v roce vodního Zajíce

Pěstujte radostná játra. Podpořte je například čaji, oleji, bylinkami, vitamíny. Pomáhají udržet zdravé nehty, pružné šlachy a dobrý zrak. Chraňte si uši, abyste neofoukli, a čistěte je, ať máte dobrý sluch. 

Jezte pravidelně dle vaší přirozené potřeby. Zařaďte do svého jídelníčku více zelených potravin, salátů a kořenové zeleniny. Raději si dejte čerstvé jídlo. Prožitek z jídla a pocit sytosti budete mít tehdy, pokud ho sníte u stolu nejlépe s milou společností. Konzumování jídla v hektice, běhu nebo s neustálým zvedáním telefonů či sledováním sociálních sítí, videí a filmů zdraví vašemu tělu nepřinese.

Zkuste se sladit s přírodou a vstávat se zpěvem ptáků. Delší ráno využijte ke cvičení, k rodinné snídani a vychutnávání si šálku čaje třeba na balkoně. 

Hýbejte se! Nejde o trhání rekordů, počítání kroků, tepů, vteřin, ale o samotný pohyb. Denně choďte, popoběhněte za psem, povyskočte si s dětmi nebo jen tak vylezte do korun stromů. Vrátí vás to do bezstarostného dětství a omladí vás to.

Jak na partnerské vztahy v roce vodního Zajíce

Hádkám odzvonilo. Je zbytečné se hádat. Není o co. Abyste toho druhého přesvědčili o své pravdě? Aby měl stejný pohled na věc jako vy? Každý vnímáme svou situaci dle svých zažitých programů, vzorců. Nemusíte souhlasit s názory, přístupem druhých, ale respektujte jejich pohled na věc. 

Jediná cesta, jak zvládnout vztahy, je naslouchat, naslouchat a naslouchat druhému. Není třeba reagovat, přesvědčovat, komentovat a vehementně něco říkat. Důležitá je snaha slyšet, co je říkáno. A pokud nastane nějaká komunikační kolize, tak svého partnera/ partnerku obejměte. Vřelé objetí vyřeší vše.

Pamatujte, že láska prochází žaludkem. Utužujte vztahy společným vařením a stolováním. Vymýšlejte si vlastní recepty. Zkoušejte a objevujte.

Darujte si společný čas i v ložnici. Čtěte si vzájemně knížky, vyprávějte příběhy, masírujte se, hýčkejte a milujte. Choďte spolu ve stejný čas na kutě. 

Jak naložit se svou kariérou v roce vodního Zajíce

Nový rok začněte tím, že si naplánujete volné dny, dovolené, rodinná setkání, mejdany s přáteli, zaregistrujete se na workshopy a vzdělávací akce. Rozhodně si ho hned nezasekejte pracovními schůzkami. 

V diáři si nechte dostatečné množství volných večerů na společný čas s rodinou, přáteli a pro osobní relaxaci. Pečujte o vztahy. Je to důležitější než hromadění majetku. A práce vám rozhodně neuteče. Ta tu bude stále.

Pokud si neumíte udržet hranice, říkat ne, budete sežráni. Stanete se trofejí. Chraňte si svou osobní sílu a svůj prostor. 

Vzdělávejte se. Rozvíjejte svůj talent. Věnujte se tomu, co jste si vždy přáli. Buďte tvořiví. Budete osobně růst. A nikdy nevíte, kam vás to zavede.

Pohled na rok 2023 zprostředkovala skrze intuitivní vnímání feng shui poradkyně a vědomá realitní makléřka Liběna Kubalíková, provozující web Být v pohodě.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články