Jarní úklid: Nebuďte otrokem domácnosti a vsaďte na běžné suroviny. Jak vám pomohou ocet či jedlá soda?

Jarní úklid: Nebuďte otrokem domácnosti a vsaďte na běžné suroviny. Jak vám pomohou ocet či jedlá soda?
Zdroj: Freepik
Na jarní úklid si vyčleňte dostatek času, převlečte se do pohodlného oblečení a postupně začněte poklízet místnost po místnosti. Kromě prachu na povrchu ukliďte i za skřínkami, vysajte a vytřete podlahu. K jarnímu úklidu domácnosti můžete použít i suroviny, které máte běžně doma. Obzvláště se vám může hodit soda, ocet, kyselina citronová či mléko. Když už jsme u jarního úklidu, kromě utírání prachu, dezinfikování povrchů, vysávání, vytírání a mytí oken, nezapomínejte také na vytřídění a vyřazení starých a nepotřebných věcí. Jednat se může o nenošené oblečení, staré potraviny ve spíži i již nevhodné bytové dekorace. Zkrátka zbavte s příchodem jara svůj byt všeho starého a uvidíte, že se vám v něm rázem bude lépe dýchat.Ani mytí oken nesmíte vynechat. Právě jaro je totiž pro tuto činnost naprosto ideální. Na závěr úklidu pak můžete uskutečnit i již dlouho odkládané aktivity. Konečně vyměňte baterky ve světýlkách, která máte jako dekoraci, vyperte pelechy domácím mazlíčkům, zbavte klávesnice počítačů či dálkových ovladačů bakterií a vyžehlete tu haldu prádla, která na vás již několik týdnů čeká.+ 1 fotka

Jarní úklid se neřadí právě mezi nejoblíbenější činnosti. Proto jsme si pro vás připravili několik tipů, jak při něm využít běžně dostupné a levné suroviny, jako ocet, soda nebo kyselina citronová.

Dana Klementová
Dana Klementová 01. 05. 2022 11:00

Než se do úklidu dáte, pusťte si do sluchátek nějakou rytmickou hudbu, která vás příjemně povzbudí, a převlékněte se do komfortního oblečení. Ideálně začněte tou nejvzdálenější místností a pomalu postupujte k hlavním dveřím. Místnosti zbytečně nepřeskakujte, ale skutečně jděte jednu po druhé. S úklidem postupujte odshora dolů. Začněte horními policemi a skříňkami a přesouvejte se níže.

Suroviny, které budou uklízet za vás 

Pokud navíc chcete uklízet chytře, využijte k tomu několik přísad a surovin, které máme běžně doma. S octem, citronem, jedlou sodou či bílým vínem vám to půjde samo. 

Jedlá soda jako univerzální čisticí prostředek

Jedlá soda se řadí mezi univerzální čisticí prostředky. Kromě toho, že pomáhá odstranit skvrny od kávy, inkoustu či fixu, také pohlcuje pachy, čistí ucpané odpady, pomáhá navrátit lesk stříbrným povrchům a odstraňuje vodní kámen i mastnotu

Perfektně vyčistí připálený hrnec, špinavou troubu i zašlé stříbrné šperky. Pokud navíc do prodyšného textilního pytlíku vložíte 4 lžíce sody a smícháte je s 2 - 3 kapkami éterického oleje, můžete si jednoduše vyrobit domácí osvěžovač vzduchu

S vodním kamenem si hravě poradí ocet

Ocet se stejně jako jedlá soda řadí mezi největší úklidové pomocníky. Je oblíbený především pro své antiseptické účinky a hravě si poradí i s usazeným vodním kamenem

Využít ho můžete k dezinfekci lednice nebo k udržení stálosti barev oblečení. Pro tento účel namočte nově zakoupené oblečení před prvním praním na pár minut do octa. A dámy jistě také ocení, že pomocí hadříku namočeného do octa mohou snadno a jednoduše vrátit lesk svým koženým kabelkám a botám. 

Nezapomínejte ani na citron a kyselinu citronovou

Kyselina citronová vám pomůže s čištěním rychlovarné konvice, pračky, myčky na nádobí, kachliček v koupelně, a dokonce i ucpaného odpaduSamotný citron pak perfektně provoní ledničku a vyčistí nerez. Stejně tak můžete použít šťávu z citronu k bělení prádla, kdy stačí před praním přímo do bubnu nalít na prádlo jeden hrnek vymačkané citronové šťávy.

Bílé víno a sůl proti skvrnám od červeného vína

Pokud máte doma nějakou skvrnu od červeného vína, k jejímu odstranění vám bude stačit bílé víno a sůl. Skvrnu nejprve potřete bílým vínem, posypte solí a následně stačí danou textilii vyprat v pračce. Kromě bílého vína a soli můžete zkusit také mléko.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články