Jarní úklid šatníku: Správně zazimovat oblečení vám pomohou tyto moderní vychytávky

Jarní úklid šatníku: Správně zazimovat oblečení vám pomohou tyto moderní vychytávky
Zdroj: Freepik
Šedá nástěnná skříň pro uchování oděvů ve svislé poloze. Westwing, 599 KčSada 3 ochranných obalů na oblečení, které využijete i během přepravy. Westwing, 99 KčOrganizér do zásuvky s 16 přihrádkami. Bonami, 189 KčKrabice na boty. PriceOrcan, 599 Kč+ 5 fotek+ 6 fotek

Přivítejte jaro s dokonale uklizeným šatníkem. Jak správně zazimovat teplé oblečení a kam ho uložit? Nabídneme vám také několik moderních vychytávek, které k tomu můžete použít.

Dana Klementová
Dana Klementová 28. 02. 2022 09:30

Přicházející jaro není ideální příležitostí pouze pro očistu těla, ale také pro vytřídění šatníku. Dopřejte mu ho! Zazimujte své oblečení, vytřiďte to nepotřebné a vytvořte místo pro nové. 

Vše pečlivě roztřiďte

Tím nejdůležitějším krokem při zazimování šatníku je určit, které oblečení chcete schovat a které si chcete nechat ve skříních. Na jednu hromadu tak dejte hodně teplé oblečení (zimní bundy, zimní kabáty či zimní čepice) a na druhou oblečení, které je sice spíše zimní, ale i tak by se vám v průběhu roku mohlo hodit. Obvykle se jedná o slabší svetry či roláky.

Nezapomeňte oblečení vyprat

Oděv a obuv, kterou jste se rozhodli zazimovat, nejprve vyperte. Ač by se mohlo zdát, že oblečení stačí vyprat až na podzim, není tomu tak. Skvrny a nečistoty, které na oblečení přes léto zůstanou, by mohly zaschnout, a dané oblečení tak nenávratně znehodnotit. Proto kousky, které hodláte uložit do krabic, pečlivě vyčistěte a vysušte. 

Kam zimní oblečení uskladnit?

Kam následně s čistým oblečením? Máte-li volné místo pod postelí, zvolte krabice či úložné boxy, které se pod ní vejdou. Pokud máte k dispozici volnou skříň, můžete vsadit na závěsné ochranné obaly, ve kterých se oblečení navíc nepomačká. Jestliže se rozhodne uskladnit oblečení na půdě či ve sklepě, dejte si pozor, aby byl obal dostatečně odolný a nedostal se do něj žádný hlodavec. 

K úschově oblečení může využít i vakuové obaly, které po odsátí vzduchu zaberou pouhou třetinu místa. Do těchto obalů ovšem nedávejte obleky, kabáty či péřové bundy, které by se v nich mohly zničit. 

Vlněné kabáty či svetry skladujte ve vodorovné poloze, při dlouhodobém zavěšení by se mohly vytahat. Co se týče společenských šatů a dalších podobných kousků, ty ideálně skladujte odděleně v samostatných obalech. 

Čistka šatníku

Zazimování můžete využít i k celkové čistce šatníku. Dobře zvažte, které oblečení stojí zato uschovat a které bude lepší rovnou vyřadit. Pokud jste daný kousek neměli během letošní zimy ani jednou na sobě, dejte ho pryč. 

V naší fotogalerii si můžete prohlédnout několik vychytávek, které vám se skladováním nejen zimních kousků pomohou

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články