Moderátorka Štěpánka Duchková trpěla nemocí letušek: Jak se projevuje a léčí?

Moderátorka Štěpánka Duchková trpěla nemocí letušek: Jak se projevuje a léčí?
Zdroj: Herminapress
Moderátorka Štěpánka Duchková v rozhovoru pro Lifee.cz přiznává, že v minulosti trpěla chorobou, které se přezdívá nemoc letušek.Štěpánku Duchkovou jsme zastihli na prezentaci přírodní kosmetiky, kterou také sama vyzkoušela.Kromě Duchkové se na akci objevila také Lejla Abbasová (uprostřed), která rovněž přiznala, že trpěla a trpí kožními chorobami - trápí ji akné a hyperpigmentace.Štěpánka Duchková říká, že kožní nemoc může člověku zasáhnout do společenského života a ovlivnit jeho sebevědomí.+ 3 fotky+ 4 fotky

Moderátorka Štěpánka Duchková (49) prodělala v minulosti periorální dermatitidu, kožní nemoc, kterou trpí převážně letušky. Webu Lifee.cz prozradila, jak se jí chorobu podařilo překonat a přidala také několik tipů na správnou péči o pleť. Co jste možná celý život dělali špatně a nevěděli o tom?

Veronika Nováková
Veronika Nováková 27. 06. 2022 08:00

Periorální dermatitidě se přezdívá nemoc letušek. Nejčastěji se totiž objevuje u žen s tímto povoláním. Jde o červené pupínky, puchýřky či začervenání kolem úst, které se vytvoří v důsledku používání velkého množství kosmetiky nebo práce v náročném prostředí.

Podobně jako v případě akné i tato nemoc dokáže pořádně zamávat se sebevědomím postiženého. „Je to nějaký vnitřní problém v těle, který se navenek projevuje tak, že se kolem úst dělají červené mapy," popisuje Štěpánka Duchková, kterou z dermatitidy vyléčila až antibiotika. Choroba se jí ale může kdykoli vrátit.

Štěpánka Duchková a nemoc letušek

Trpěla jste někdy na akné nebo jiné kožní choroby?

Ano, v dospělosti jsem jeden čas měla problémy s pletí. Onemocněla jsem periorální dermatitidou. To je velmi nepříjemná choroba, u které se stále pořádně neví, jak vlastně vzniká.

Díky čemu jste se jí zbavila?

Léčí se to opravdu zdlouhavě a mně pomohla až antibiotika. Je to nějaký vnitřní problém v těle, který se navenek projevuje tak, že se kolem úst dělají červené mapy.

Co dalšího vám kromě antibiotik pomohlo?

Sledovala jsem na webu diskuze lidí, kteří tím také trpí - muže i ženy. Díky tomu jsem zjistila, že ten můj problém byl vlastně ještě nic oproti tomu, co zažívají jiní. Někdo to má skutečně přes celý obličej, i ve výstřihu. Lidé jsou tím paralyzovaní. Když procházejí fází největšího začervenání, nechtějí chodit do společnosti. Nejde to moc dobře zakrýt. Říká se tomu nemoc letušek. Těm se to prý dělá proto, že nemají pravidelný denní režim a pracují v suchém vzduchu. A smutné také je, že když se vám tahle nemoc jednou objeví, může se neustále vracet. Mně se díky bohu zatím nevrátila.

Štěpánka Duchková a péče o pleť

Dnes jsme se od odbornice z firmy Thalion dozvěděli, že se během odličování má pleťové mléko aplikovat přímo na tvář, ne na vatový tamponek. Překvapilo vás to?

Překvapilo. Já se dodnes také odličovala špatně, ale dělám to tak celý život, takže si nejsem jistá, jak to se mnou dopadne. Ano, prý se pleť lépe vyčistí, když se mléko aplikuje přímo na tvář.

Jak se tedy večer odličujete?

Pleťovým mlékem, tonikem a na oči mám ještě speciální odličovadlo. Díky tomu, že jsem byla z televize dlouhé roky zvyklá na těžký make-up, se umím odličovat velmi pečlivě. Potom si na pleť dávám ještě sérum a noční krém. Mám doma neskutečných lahviček, manžel se jimi pořád cítí utlačovaný.

Máte také dva dospívající syny, trápí je už akné?

Ani ne. Je jim třináct let, takže víc řeší módu a moderní účesy, pupínky je nezajímají.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články