GLOSA: Můj boj s akné: Mít obličej jeden kráter bolí na těle i na duši

GLOSA: Můj boj s akné: Mít obličej jeden kráter bolí na těle i na duši
Zdroj: Se souhlasem Veroniky Novákové/Jiří Schott
S akné bojuji od puberty. Vůbec nejhorší období jsem zažívala po vysazení hormonální antikoncepce.Nebyly to žádné malé pupínky, ale masivní záněty pod kůží, která pochopitelně bolela.Největší mapy boláků se mi tvořily na tvářích.Postupně jsem se přestala používat dekorativní kosmetiku a alespoň trochu tím pleti ulevila.+ 7 fotek+ 8 fotek

„Co to máš na ksichtu? Proč s tím jako nic neděláš?" vyslechla jsem si před pár lety v jednom pražském baru, když moje pleť sváděla další z urputných bitev s akné. Někteří lidé zkrátka neumějí být taktní a nevidí si do pusy. Bez ohledu na to, kolik mají v krvi promile alkoholu.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 22. 05. 2022 08:00

Nevysvětlíte jim, že to není vaše volba mít obličej jeden kráter, že už jste do něj investovali malé jmění a vyzkoušeli všechno (od mastiček, bylinek, psychoterapie, zaříkávání, plastické chirurgie, exorcismu), pokaždé se stejným výsledkem. Nevysvětlíte jim ani, jak vás to strašně bolí. Na těle i na duši. Akné mě provází prakticky celý život a prožila jsem si horší i lepší chvíle. Nakonec se s ní prostě smíříte a naučíte žít.

Když se přidá alergie na slunce

Když vidím moji mámu, jsem přesvědčená, že svoji roli zde sehrála dědičnost. Moje kůže byla vždy extrémně citlivá a kromě akné se mi v létě pravidelně připomíná také nepříjemnou solární alergií, která se v největší míře projevuje v oblasti dekoltu. Tam je kůže podrážděná, napuchlá a k tomu neskutečně svědí a pálí. Kdykoli jsem tedy zavítala k moři, nezbytným doplňkem k plavkám pro mě byl šátek, který oblast dekoltu chrání, a také opalovací krém s faktorem 50.

V pubertě zabrala antikoncepce

Akné se mi objevuje v závislosti na hormonálních změnách. Trápit mě začala v pubertě, v tom nejhorším období, kdy jsem se také pyšnila rovnátky. To vám na sebevědomí moc nepřidá. V šestnácti mi gynekoložka předepsala hormonální antikoncepci a jako mávnutím kouzelného proutku všechny pupínky zmizely. Nikdy jsem pleť neměla hezčí! Problém nastal v mých dvaceti letech, kdy mi gynekolog oznámil, že antikoncepci beru příliš dlouho, a že by bylo rozumné ji vysadit, byť třeba na čas. Poslechla jsem ho - a nastalo peklo.

Ve dvaceti znovu jako puberťačka

Prakticky jsem se vrátila v čase do třinácti let, ale v několikanásobně horším provedení. Nebyly to nějaké maličké pupínky, ale nateklé a hlavně bolavé vředy, zejména na tvářích, které po sobě zanechávaly jizvy a šly jen obtížně zakrýt make-upem. Navíc, když už se pleť tolik snažíte dát dohromady a dvakrát denně ji čistíte, navštěvujete kosmetiku, nechcete ji trápit vrstvou líčidel, protože je vám to fyzicky nepříjemné. Tak jsem se naučila používat co nejméně dekorativní kosmetiky a raději obličej důkladně čistit. Smířit jsem se musela s nechápavými pohledy přátel nebo kolemjdoucích, ale i na to si zvyknete. Častokrát je to spíše váš vlastní nepříjemný pocit, že se všichni koukají.

Co mi na akné pomáhá?

Dnes mohu říct, že se mi po letech, s příchodem třicítky, dává pleť do pořádku. Vyhráno samozřejmě nemám a pravidelně s příchodem menstruace zažívám horší období. Co mi pomohlo? Primárně si myslím, že se mému tělu konečně podařilo nastavit adekvátní hormonální hladinu. Zásadní pro mě byly také dvě kosmetické procedury.

U svého známého, kosmetického mistra Pityho, jsem opakovaně absolvovala chemický peeling. Ten je možné provádět pouze v podzimních a zimních měsících, protože pleť je po něm náchylnější na sluneční záření. K tomu jsem vyzkoušela hojení za pomoci laseru - a stačilo mi jedno sezení. Jak už jsem zmiňovala, pleť ráno a večer čistím speciálním mycím gelem a k tomu si jednou za čas dopřeji domácí masku ze zeleného jílu. Ta moji mastnou pleť hezky stáhne a zklidní.

Litry vody, ovoce a zelenina

Myslím také na to, čím své tělo živím. Dopřávám mu alespoň dva litry čisté vody denně, zelený čaj, ale také dostatek ovoce a zeleniny. Mohu potvrdit, že pleť vypadá lépe, když konzumuji hodně bobulí, jako jsou borůvky, maliny a jahody, k tomu mastnější ryby, avokádo a hodně semínek a ořechů. Jednu dobu jsem experimentovala také s vyřazením mléka, cukrů, pečiva, příloh a omezením kávy.

Když se zahojí i duše

Všechno souvisí se vším, a tak nemůžu opomenout ještě jednu věc, bez které to nejde - psychická pohoda. Dokud se budete stresovat a necháte akné, aby ovládala vaše myšlenky, těžko se jí zbavíte. Prostě na ni nemyslete a přijměte se taková, jaká jste, ovšem s vědomím, že pro sebe děláte maximum.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články