Bizarní historie léčby akné: Proč jsou eunuši ve výhodě a zabíralo krokodýlí maso nebo olovo?

Bizarní historie léčby akné: Proč jsou eunuši ve výhodě a zabíralo krokodýlí maso nebo olovo?
Zdroj: Wikimedia Commons/Internet Archive Book Images, Public domain

Nežádoucí pupínky nejsou pouze záležitostí moderní doby. Akné trápí lidstvo již celá staletí. Dnes máme tu výhodu, že jsou k dostání specializované výrobky, které nám s tímto problémem efektivně pomohou. Kdysi se prostě zkoušelo všechno, co bylo po ruce. Ale ne vždy s valným výsledkem.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 12. 10. 2021 11:00

Akné je jedno z nejčastějších chronických onemocnění kůže. Nejméně jednou v životě postihne 85 až 100 % lidí. Nejčastěji se pupínky vyskytují na obličeji, ramenou a na zádech. Pokožka s akné navíc přeměňuje testosteron na silnější androgen, což dává vzniknout jedné kuriozitě. “Beďary” se zcela vyhýbají eunuchům se suchým typem kůže.

Pozor na padající hvězdu

Řecký lékař Theodosius ve starověku napsal, že nevzhledných pupínků se lze zbavit ve chvíli, kdy se na obloze objeví padající hvězda. Pak si prý stačí jen utřít obličej mokrým hadříkem. Je-li padajících hvězd akutní nedostatek, lze je nahradit solí z Mrtvého moře. Egypťané nicméně raději volili síru, která sice páchne jako shnilé vejce uvnitř špinavé ponožky, na druhou stranu absorbuje přebytečný maz, obnovuje rovnováhu pH a eliminuje bakterie.

V Číně na to šli trošku jinak. Akné prý měli způsobovat zákeřní démoni a ti šli vyhnat jedině broskvovými květy. A kdybychom se vrátili ještě jednou do Egypta, zjistili bychom, že jak Kleopatra, tak Nefertiti používaly na pleť aloe vera. Král Tutanchamon měl zase v oblibě med. Dokonce ho s několika sklenicemi medu i pohřbili.

Na akné jedině krokodýl

Když se do země pyramid a nekonečného písku dostali Římané, začali být posedlí krokodýly žijícími na břehu řeky Nil. Jejich maso míchali s olivovým olejem, což měla být absolutní pecka v boji s akné.

V šestnáctém a sedmnáctém století se zase v alžbětinské Anglii na všechno, krásu nevyjímaje, používalo olovo a rtuť. Tady však hrozilo reálné nebezpečí, že se dne, kdy bude vaše pleť znovu bez jakéhokoli pupínku, možná nedožijete. Encyklopedie lidové medicíny zase doporučovala potírat beďary močí.

Babské rady na akné

A jaké tipy a triky si lidé předávají dodnes? Kupříkladu zubní pasta prý dané místo vysuší a nasaje přebytečnou mastnotu. A co třeba parfém? Obsahuje přece alkohol a je tudíž přirozenou dezinfekcí. Vzhledem k tomu, že může obsahovat i alergeny, tak raději ne.

Jako neúčinný se jeví i led, pokožku spíše podráždí. Dobrou volbou není ani česnek či citrón. Opět může dojít k podráždění, popálení anebo nepříjemnému svědění v zarudlé oblasti. Pokud ale vyznáváte rčení, že pro krásu se musí trpět, jen do toho.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Acne 

Historydaily.org: Ancient pimple popperts: Acne treatments through the years 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články