Bizarní tržiště Akodessawa: Ráj vyznavačů voodoo a lidí, kterým neumí pomoct lékaři

Bizarní tržiště Akodessawa: Ráj vyznavačů voodoo a lidí, kterým neumí pomoct lékaři
Zdroj: Shutterstock
Vznik tržiště Akodessawa se datuje do sedmnáctého století.Je to ráj pro všechny příznivce voodoo.Koupit si zde můžeme děsivé panenky i masky.Nedílnou součástí jsou ale mrtvá zvířata.+ 5 fotek+ 6 fotek

Když se řekne slovo tržiště, každý si vybaví stánky se zeleninou a masem, různým občerstvením a dalšími lokálními výrobky. Na tržišti Akodessawa v Tožské republice na západě Afriky ale nabízejí zcela odlišný sortiment. Slabším povahám se z něj může udělat i nevolno.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 13. 09. 2021 14:00

Ať už prahnete po štěstí, duchovní ochraně, či radě, jak se zbavit své nemoci, navštivte voodoo tržnici Akodessawa v Lomě, hlavním městě Tožské republiky. Budete jistě překvapeni tím, co všechno si tam lze koupit.

Neobvyklá tržnice Akodessawa

V Tožské republice věří ve voodoo a s ním spojené tradice až šedesát procent obyvatel. Je nedílnou součástí jejich kultury. Prodejci na tržnici Akodessawa si díky tomu nemohou stěžovat na nedostatek zákazníků. Stánky s takzvanými fetiši ale nejsou záležitostí moderní doby, vznik Akodessawy se totiž datuje až do sedmnáctého století.

Učení voodoo říká, že každé stvoření má svůj magický potenciál. Proto zde najdeme opravdu velké množství mrtvých zvířat. Od nabalzamovaných mrtvol psů přes vysušená těla hadů až po lebky goril. Vše je k dispozici pro léčení, nalezení štěstí a ochranu před zlem a uřknutím.

Konzultace s bohy

Ač je v horku na Akodessawě někdy k zalknutí z všudypřítomného zápachu, nikomu to zřejmě nevadí. Lidé se tísní u stánků a kupují talismany a potřeby na rituály. Někteří sem dokonce dojíždějí i z velké dálky. Návštěvníci říkají, že jde o místo, kde vám pomohou, když tradiční medicína selže. Mají pravdu?

K nákupu je zván úplně každý. I turisté, jenž nemají o voodoo často žádné ponětí. Jsou však zcela uchváceni tím, co před sebou vidí. Kromě zboží jsou na tržnici dostupní i “konzultanti”. Ti údajně umí navrhnout efektivní léčbu, která dotyčného zbaví chřipky i vážného onemocnění. Kněz či kněžka neduhy zákazníka většinou konzultují s bohy. Na základě toho jsou spáleny konkrétní části zvířat a určité druhy bylinek. Výsledný černý prášek slouží jako medikament.

Akodessawa není pro slabé povahy

Aby byl lék účinný, je potřeba jej vetřít do otevřených ran. K tomu je zapotřebí provést tři řezy na hrudi nebo zádech. Pokud by z této procedury bylo někomu šoufl, hlavně turistům, lze lék “vpravit” do dřevěné panenky anebo jednoduše prášek vetřít do nepoškozené kůže. Ceny za služby a zboží nejsou pevně dány, vše záleží na vůli bohů a domluvě s prodejcem.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Akodessawa Fetish Market 

Face2faceafrica.com: Inside Akodessawa, the world’s largest voodoo market in Togo people swear by

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články