Bizarní historie testů panenství: Nedotčenost se prý pozná podle moči, poprsí a ušního mazu

Bizarní historie testů panenství: Nedotčenost se prý pozná podle moči, poprsí a ušního mazu
Zdroj: Pixabay

Panenství bylo v minulosti velmi ostře sledované, bez něj nejen že hrozilo zrušení sňatku, ale mohlo to vrhnout stín na celou rodinu. Počestnost dívek se zkoumala mnoha skutečně bizarními způsoby. A nutno dodat, že v některých zemích se tyto hloupé zkoušky provádějí dodnes.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 05. 10. 2021 11:00

Ve starověkém Řecku měly mít panny malé a růžové bradavky směřující vzhůru, zkušené ženy se poznaly díky tmavým a velkým bradavkám mířícím dolů. Ve středověku zase měla být neposkvrněná dívka cudné a skromné povahy. Některé ženy ale prý uměly panenství předstírat. To pak přišla na řadu moč. Panny ji měly mít jasnou, někdy až bílou, skoro jako by se třpytila. U dam lehčích mravů prý připomínala bahno.

Pověrčiví Afroameričané

Dle knihy Virgin: The Untouched History (Panna: Příběh o nedotčenosti) od Hanne Blank se ve venkovských černošských komunitách na jihu Ameriky dodržoval, a zřejmě stále dodržuje, velmi podivný způsob, jak zjistit, zda je dívka panna. Muž si prý prstem z ucha vyšťourá trošku mazu a přitiskne jej na vulvu. Pokud začne křičet bolestí, je stále nedotčená. Jen panny může spálit jakákoli sekrece z mužského těla...

Další historickou metodou, jak poznat panenství, je kontrola povlečení na posteli. Víra v to, že všechny panny musí po prvním sexu nutně krvácet, připravila mužům nejednu pernou chvilku. Při správných okolnostech a podmínkách totiž spousta žen po prvním milování nekrvácí.

Armádní testy panenství

V Indonésii přistupují k otázce panenství také velmi zvláštně. Třeba u rekrutek v armádě testují panenství “dvěma prsty”. Blázni ale žijí i v Anglii. V roce 1979 se musela na letišti Heathrow podrobit ponižující prohlídce žena z Indie. Úředníci se snažili zjistit, zda přiletěla skutečně za svým snoubencem, anebo má za lubem něco jiného. Úředníci měli podezření, že lže o účelu své cesty.

V roce 2003 zase navrhl člen jamajského parlamentu Ernie Smith testy panenství pro všechny školačky. Chtěl tím bojovat proti nechtěnému těhotenství. Oponenti však namítali, že rozhodně efektivnější bude kvalitní sexuální výchova a přísnější stíhání dospělých mužů, jenž využívají nezkušenosti mladých dívek.

Ceněné panenství

Jak dále uvádí spisovatelka Hanne Blank, nejstarší dochované písemné záznamy uvádějí, že panenství bylo kdysi velmi ceněno. Nejpopulárnější teorie praví, že si muži chtěli tímto způsobem již od počátku věků zvýšit šance na to, že děti, které manželky nosí pod srdcem, jsou skutečně jejich potomci. Časem se pak kontrola panenství stala jakýmsi “triumfem patriarchátu jako celku”.

Lidskoprávní organizace Human Rights Watch považuje testování panenství za kruté, nelidské a ponižující. Poukazuje také na to, že je potřeba tyto praktiky, hluboce zakořeněné v historii lidstva, vymýtit, stejně jako moderní mýty, které jsou doposud součástí kultury mnoha společenství.

Zdroje informací: 

Psmag.com: The Ridiculous History Of Virginity Tests 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články