Ztráta čichu po nemoci covid-19: Oživte smysly pomocí snadné metody, již doporučují i experti

Ztráta čichu po nemoci covid-19: Oživte smysly pomocí snadné metody, již doporučují i experti
Zdroj: Freepik

Ztráta čichu je podle vědců z Harvardovy univerzity jedním z nejčastějších příznaků nemoci covid-19. Trpí jí téměř každý druhý pacient. Pro většinu se jedná o dočasný problém, který brzy odezní. U některých ale přetrvává klidně i rok. Co v takovém případě dělat?

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 30. 04. 2021 09:00

Bez čichu si dokážeme svět jen těžko představit. A když o tento vjem přijdeme, nemá to dobrý vliv ani na psychiku. Nejenže otupuje emoce, ale lidé se často cítí být tak trochu odstrčeni.

Jak prokázala studie odborníků z arizonské kliniky Mayo, s absencí čichu se při onemocnění koronavirem potýká přibližně 41 procent pacientů. U části z nich pak problém přetrvává dlouhé měsíce. Jak si v takovém případě můžeme pomoci?

Ztráta čichu po nemoci covid-19

Ztrátou čichu (anosmie) po prodělání covidu se zabývají i vědci a často zmiňují nutnost tréninku na vůně. Různé problémy s čichem uvádí v souvislosti s tímto onemocněním až 60 % pacientů.

Co je čichový trénink?

Čichový trénink využívají odborníci na poruchy čichu (olfactologové). Tato terapie nemá žádné nežádoucí účinky a můžete ji snadno provádět i doma.

Vědci už nejednou zjistili, že opakované krátkodobé vystavení pachům může pomoci těm, kteří ztratili čich. Vypadá to, že obzvláště účinná je tato metoda u osob, které necítí pachy v důsledku viróz (třeba nachlazení). Předpokládá se, že výsledek bude podobný i u těch, kteří prošli onemocněním covid-19. Cvičení čichu stimuluje změnu specializovaných nervových buněk a přispívá k obnově jeho funkce. Začít by se s ním mělo až po skončení akutní fáze nemoci.

Jak funguje trénink čichu

Na trénink pachů se využívají většinou 4 vůně: hřebíček, růže, citron a eukalyptus. Vždy by se ale mělo jednat o pachy příjemné, které nevyvolávají negativní emoce. K těmto vůním můžete čichat vždy asi 5 minut před snídaní a večer. Podle studie by se vůně měly po 12 týdnech vyměnit za jiné. Pak by měla terapie fungovat lépe.

Parosmia – změna vůní

Milujete vůni kávy a najednou vám po koronaviru smrdí jako benzín? I to se bohužel stává. Říká se tomu parosmia a nejlepší bude zkonzultovat problém s lékařem z ORL.

Čichový trénink je dobrým a jednoduchým rozjezdem pro zlepšení čichových vjemů. Jestliže ale ani po delší době nezaregistrujete posun k lepšímu, je třeba vyhledat odbornou nemoc.

Zdroje informací:

theconversation.com

otorinolaryngologie.cz

bbc.com

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články