Signál, který vám může v době covidu zachránit život. Naučte se ho i vy

Signál, který vám může v době covidu zachránit život. Naučte se ho i vy
Zdroj: Wikimedia Commons, Josh Burleton - Own work, CC BY-SA 4.0
V době pandemie roste počet případů domácího násilí. Nezisková organizace Canadian Women´s Foundation proto vytvořila gesto Signal for Help, které lze provést nenápadně, takže na sebe agresora zbytečně neupozorníte. Jak se dělá?Nejdříve směrem k fotoaparátu, kameře nebo prostě kdekoliv, kde potřebujete upozornit na svoji tíživou situaci, nastavíte dlaň a "vložíte" do ní palec.Pak palec jednoduše chytíte zbylými čtyřmi prsty. Pokud bude příjemce signál znát, je větší pravděpodobnost, že se vám dostane pomoci.

Stále více lidí se v době pandemie covidu obrací na organizace, které pomáhají obětem domácího násilí. V souvislosti s tím, jak roste počet případů týrání za stěnami bytů a domů, v nichž jsou lidé kvůli lockdownu uzavřeni, vznikl nenápadný signál, který vám může zachránit život.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 29. 03. 2021 09:38

Někdy může o životě a smrti rozhodnout jediné gesto. Gesto, které například během videohovoru vyšlete směrem k vašemu kontaktu a dáte mu jím najevo, že jste se stali obětí domácího násilí. Naučte se ho i vy. Nikdy nevíte, kdy ho budete potřebovat.

Gesto Signal for Help

Gesto Signal for Help, které vytvořila nezisková organizace Canadian Women´s Foundation, má tu výhodu, že nezanechává digitální stopu a lze ho provést opravdu nenápadně, takže na sebe agresora zbytečně neupozorníte.

Zároveň jde použít při jakémkoli vizuálním kontaktu s osobou, která vám může přivolat pomoc. Ať už je to poslíček vezoucí pizzu, soused, s nímž mluvíte z okna, nebo kolega při videohovoru.

Symbolické uvěznění palce pomáhá

Signál je velmi jednoduchý. Stačí zvednout ruku dlaní směrem k potenciálnímu zachránci, skrčit palec do dlaně a sevřít ho zbývajícími prsty v pěst.

O tomto symbolickém uvěznění palce se začíná v posledních týdnech mluvit stále častěji. Na vině se rostoucí počet případů domácího násilí v důsledku opatření proti koronaviru, kdy jsou lidé nuceni trávit více času zavření společně doma a zároveň jsou vystaveni stresu způsobenému nejen nemocí, ale třeba i ztrátou zaměstnání.

Pamatujte tedy, budete-li v úzkých, toto gesto vás může zachránit. Zároveň mějte oči otevřené. Třeba někdo blízký bude potřebovat vaši pomoc...

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články