Vztah v koronavirové krizi aneb Jak přežít společnou karanténu: Hlavní je nedělat tyto chyby

Vztah v koronavirové krizi aneb Jak přežít společnou karanténu: Hlavní je nedělat tyto chyby
Zdroj: Freepik.com

Je jedno, zda jste v dlouhodobém vztahu, nebo čerstvě zamilovaní. Pokud jste v současné době v karanténě s vaší drahou polovičkou, může to být velká výzva. Jak vztah během pandemie covid-19 co nejlépe přežít?

Jana Jánská
Jana Jánská 17. 01. 2021 07:10

Sociální distanc a izolace od okolního světa je v této podivné době každodenní realita. Pokud však nejste single a trávíte s partnerem čas v karanténě, mohli byste se dříve či později rozhádat. Zároveň je to ale i příležitost k tomu právě v této době váš vztah posílit a prohloubit.

Zdravé množství blízkosti a odstupu

Každý člověk je jedinečný, každý reaguje na aktuální situaci kolem pandemie covid-19 odlišně. Byť s partnerem žijete už léta, mohou vám prostě rupnout nervy a oheň je na střeše. Také vztahy, které jsou teprve na začátku, bývají podrobeny zatěžkávací zkoušce.

Je váš partner opravdu tím pravým, s kým můžete tuto obtížnou situaci přečkat? Na tuto otázku je v současné době obtížné odpovědět, protože není jasné, jak dlouho ještě zůstaneme doma. Cenným tipem však je: Vytvořte si zdravý poměr blízkosti i odstupu bez ohledu na to, s kým jste v karanténě. Buďte tu jeden pro druhého, a také si vzájemně věnujte čas.

Dlouhodobý vztah a karanténa

Páry, které spolu dlouho žijí, mají oproti ostatním velkou výhodu. Už jste si na sebe zvykli a trávíte spolu i spoustu času. Takže pokud jste spolu vydrželi několik let, přežijete také důsledky koronavirové krize. Abyste se chránili před zbytečnými střety a vzájemně si nelezli na nervy, můžete postupovat podle těchto tipů:

  • Pokud to váš byt umožňuje a máte home-office, pracujte na různých místech. Budete tak více soustředění na práci. Chybou je pracovat vedle sebe, protože vzájemná blízkost svádí k tomu povídat si. Jste-li právě zabraní do práce, bude vás partnerovo vyrušování rozčilovat.
  • Dopřejte si společné přestávky na oběd, nebo si večer domluvte „rande u konferenčního stolku“, aby váš každodenní život nebyl stereotypní.
  • Pokud máte pocit, že začínáte mít „ponorku“ a potřebujete čas pro sebe, jděte sami na procházku či za takovým sportem, který současná nařízení umožňují.
  • Mějte společné koníčky a aktivity, nebo se soustřeďte na vlastní projekty.

Karanténa pro čerstvě zamilované

Jste čerstvě zamilovaní? Gratulujeme! Vybrali jste si však ten nejhorší možný okamžik. Co může být problém? Ještě spolu nežijete, a tak se nabízí otázka, jak zvládnout karanténu. Spolu, nebo odděleně? Co bude nejlepší? Nejraději byste trávili každou volnou minutu bok po boku. Zároveň se ale nejspíše neznáte tak dobře, že si nedovedete představit, že se uvidíte několik následujících týdnů non-stop. V takovém případě doporučujeme tyto tipy:

  • Především o vaší situaci diskutujte. Žije někdo z vás sám? Máte dostatek prostoru pro to, strávit karanténu společně?
  • Buďte realističtí. Pokud se rozhodnete strávit karanténu odděleně, po jejím ukončení karantény se znovu uvidíte. Stále je tu Skype, WhatsApp a další aplikace, které vám umožní alespoň videohovory. Není to tedy konec světa, pokud se nějakou dobu neuvidíte naživo.
  • Buďte k sobě upřímní. Cítíte se oba připraveni a jste již tak silně propojeni, že se chcete z aktuální situace dostat společně? Pokud připraveni ještě nejste, řekněte to na rovinu. Chybou je nevyříkat si právě tyto věci.

Podporujte se – ale nezapomínejte ani na sebe!

Když jste v karanténě, je důležité dělat to, co vám dělá dobře na duši. Méně se dívejte na zprávy, abyste se zbytečně nenechali rozhodit negativními informacemi. Zkuste se vydat na dlouhé procházky a povzbuzovat se, když máte obavy a starosti. Samozřejmě byste neměli zapomenout na sebe. Čas vyhrazený jen pro vás je v této nelehké době rovněž součástí udržování dobré nálady.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články