Očkování proti koronaviru: Jak dlouho vydrží imunita a další odpovědi na palčivé otázky

Očkování proti koronaviru: Jak dlouho vydrží imunita a další odpovědi na palčivé otázky
Zdroj: Freepik.com

Do Česka dnes dorazila první zásilka vakcíny na covid-19. Téměř deset tisíc dávek už je ve Fakultní nemocnici Motol, odkud budou pokračovat do dalších pražských a brněnských nemocnic. Samotné očkování pak začne v neděli. Konečně tak bude možnost využít tuto obranu proti vzniku onemocnění způsobeného novým koronavirem SARS-CoV-2. Co je potřeba vědět?

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 26. 12. 2020 10:29

Koronavirus může vést k onemocnění s doposud neznámými dlouhodobými následky, ale také k úmrtí. Přitom roli nehraje věk, někdy ani předchozí zdravotní stav. Onemocnění covidem je spojeno nejen se zdravotními komplikacemi, ale také finančními ztrátami.

Ministerstvo zdravotnictví informovalo, že nejenže bude očkování dobrovolné, ale zároveň také plně hrazené z veřejného zdravotního pojištění.

Schválené očkování proti koronaviru

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) udělila v prosinci podmínečnou registraci vakcíně firem BioNTech a Pfizer. Vakcína Comirnaty byla poté schválena Evropskou komisí. Prošla rozsáhlými testy na desítkách tisíc dobrovolníků pod lékařským dohledem.

Mezi testovanými byly také osoby s rizikem horšího průběhu COVID-19 (s cukrovkou, vyšší váhou, chronickým onemocněním plic). Registrované léčivé přípravky zaručují bezpečnost, účinnost a farmaceutickou jakost. Jejich bezpečnost je průběžně sledována i po uvedení na trh.

Distribuce vakcín proběhne postupně, podle možností výroby.

Kdy se začíná očkovat?

Očkovat se začne v zemích EU 27. prosince 2020.

Jaká je strategie očkování proti koronaviru?

Nejprve budou očkováni zdravotníci (kteří zajišťují krizové fungování) a senioři.

Očkování je plánováno pro všechny obyvatele České republiky, byly objednány vakcíny pro cca 5,5 milionu obyvatel, přičemž je možnost objednávky pro dalších až 10,6 mil. osob. Vakcína je účinná pro osoby od 16 let, ale počítá se hlavně s očkováním dospělých. Je potřeba proočkovat 65–70 % populace. Comirnaty je třeba podat ve dvou dávkách, s odstupem alespoň 21 dnů. Většinou se očkuje do svalu v horní části paže.

Ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Mgr. Irena Storová, MHA, na webu SÚKL uvedla: „Za pozitivním stanoviskem CHMP k vakcíně Comirnaty je i usilovná práce zaměstnanců Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Podíleli se na všech jednáních a zasahovali do procesu tak, aby se k lidem dostala co nejlépe prověřená, kvalitní a bezpečná vakcína proti COVID-19.

Podle SÚKL v klinickém hodnocení prokázala tato vakcína 95% účinnost.

Pro koho není očkování vhodné?

Děti a těhotné ženy by zpočátku očkovány být neměly.

Jaké jsou možné vedlejší účinky?

Při testování se nejčastěji u vakcíny Comirnaty objevovaly mírné, případně středně závažné vedlejší účinky. Vymizely během pár dnů po vakcinaci. Hlavně se vyskytovala bolest a zduření v místě injekce, dále také únava, bolest hlavy, bolest svalů a kloubů, občas se objevila zimnice a horečka.

Co je důležité vědět?

Ministerstvo zdravotnictví zároveň upozorňuje, že uvedené vakcíny neobsahují celý virus. Nedokáže se tedy množit a infikovat člověka. Obsažené komponenty mají za úkol stimulovat imunitu na tvorbu protilátek.

Jaká je délka imunity po očkování?

Zatím není jasné, jak dlouho vydrží imunita po prodělaném onemocnění. Určitě se nebude jednat o dlouhodobou imunitu. Očkovací látka je schopna vytvořit mnohem vyšší hladinu protilátek a také buněčnou imunitu, která je výraznější a má delší trvání. Odborníci z Ministerstva zdravotnictví také tvrdí, že při vyšší proočkovanosti se koloběh viru zmírní.

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Související články

Další články