Jak posílit obranyschopnost organismu?

Jak posílit obranyschopnost organismu?
Zdroj: Pexels.com

S nastupujícím podzimem nastává období častých změn počasí, v zimě zase přecházíme z vytopené místnosti do třeskutého mrazu, kam by ani psa nevyhnal. Náš imunitní systém dostává pořádně zabrat. Když se o něj nebude dobře starat, zradí nás a my podlehneme útoku virů a bacilů. Jak posílit imunitu?

Komerční sdělení
Komerční sdělení 29. 09. 2020 15:35

Když se řekne imunita

Imunita je schopnost našeho organismu reagovat na podněty z vnitřního i vnějšího prostředí. Je naším ochranným štítem a adaptačním systémem. Dělíme ji na vrozenou, která je nám dána od rodičů, a získanou. Tu si během života osvojujeme proděláním určité nemoci nebo choroby jí příbuzné a očkováním.

Víte, že imunitu ovlivňuje i náš životní styl? Stres, nezdravá jídla, konzumace přeslazených nápojů, nedostatek spánku – nic z toho jí neprospívá.

Co dělat, když se blíží sezóna chřipek?

Pro zdravý imunitní systém je důležitý zdravý životní styl. Nejen v období respiračních chorob bychom měli dbát na zdravou a vyváženou stravu, dostatečně se hýbat, dopřát si kvalitní spánek. To nám po většinu roku stačí.

Unsplash.com

S nástupem podzimu a blížící se sezóně chřipek ale potřeba vitamínů stoupá. Vyrážíme pak do lékárny a chceme „něco na imunitu“ a preventivně taky léky proti chřipce.

Náš tip: Zkuste některý z léků na imunitu, třeba Wobenzym.

Lékárníci nám často doporučí přípravky, které nezesílí imunitní odpověď specifickou jen vůči konkrétnímu antigenu, ale vůči všem přicházejícím podnětům. Odcházíme tak třeba s vitamíny a minerály, které přispívají k normálnímu fungování přirozené obranyschopnosti neboli imunity.

Bojujete vy nebo vaše dítě často s nachlazením nebo jinou infekcí? Zvažte, zda není na místě konzultace s lékařem a preventivní prohlídka. Právě ta může odhalit příčiny oslabené imunity u vás i snížené imunity u dospělých.

Pexels.com

Nejpopulárnějším řešením jsou vitamíny

Většinou dokážeme denní potřebu vitamínů pokrýt stravou. Její součástí by mělo být ovoce, čerstvá zelenina, luštěniny, celozrnné pečivo, ryby. V období respiračních infekcí nebo stresu ale potřeba vitamínů roste, na místě je dodat je do těla prostřednictvím vitamínů na imunitu.

unsplash.com

Náš tip: Nezapomínejte ani na podporu imunity u dětí. I jim můžete dodávat potřebné vitamíny a minerály prostřednictvím doplňků stravy na podporu imunity.

Roste i obliba betaglukanů

Betaglukany jsou součástí buněčných stěn některých hub, kvasinek, mořských řas nebo obilí. Jsou určeny k dlouhodobějšímu užívání, v lékárně je najdeme jako Imunoglukan, Betaglukan, Hlíva.

BENU Lékárna

Pozitivní vliv na imunitu mají i některé rostliny. Patří mezi ně echinacea, rakytník řešetlákový, ženšen, šišák bajkalský. Vysoký obsah vitamínu C mají šípky, citrusy a černý bez.

Náš tip: Podpořte imunitu u dětí želatinkami Rakytníček, které jsou dostupné v mnoha příchutích. Mají děti radši hrušku, višeň, maracuju nebo divoké ovoce?

BENU Lékárna

Důležitá jsou i probiotika

Zdravá střeva jsou základ. Probiotika normalizují střevní sliznici, čímž ji chrání před narušením. K němu nejčastěji dochází při užívání antibiotik a nesprávné životosprávě. Navíc mají pozitivní vliv na imunitní systém. Víte, že 70 % imunity je právě ve střevech?

Znáte colostrum?

Protein, který působí jako přenašeč železa, a zároveň brání růstu bakterií se nazývá laktoferin. Jeho zdrojem je pro kojence mateřské mléko, my starší ho musíme užívat v podobě preparátů Colostrum.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články