Podprsenka už nikdy víc, říká herečka Gillian Anderson. A co na to odborníci?

Podprsenka už nikdy víc, říká herečka Gillian Anderson. A co na to odborníci?
Zdroj: Wikimedia Commons/Gage Skidmore from Peoria, AZ, United States of America, CC BY-SA 2.0

Gillian Anderson, která se proslavila zejména rolí agentky Scullyové ze seriálu Akta X, bude zanedlouho 53 let. Teď nejen své fanoušky překvapila vyhlášením, že už nikdy nebude nosit podprsenku.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 16. 07. 2021 12:00

Je mi jedno, jestli se moje prsa budou dotýkat pupíku," cituje herečku CNN. K neotřelému prohlášení došlo v průběhu rozhovoru s fanoušky na Instagramu. Gillian Anderson je teď mimořádně populární díky dvěma seriálům. Prvním z nich je Sexuální výchova, kde hraje terapeutku, a tím druhým Koruna, v jejíž čtvrté sérii se objevila jako slavná britská premiérka Margaret Thatcher.

Gillian Anderson bez podprsenky

Herečka se samozřejmě nesvěřila fanouškům s intimním detailem jen tak. Šlo o odpověď na dotaz, jak se oblékala v průběhu lockdownu.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Gillian Anderson (@gilliana)

Jsem tak líná... a už ani nenosím podprsenku. Nemůžu nosit podprsenku. Omlouvám se. Je mi jedno, jestli se moje prsa budou dotýkat pupíku, ale už nenosím podprsenku,“ řekla Gillian. A dodala, že se s ní cítila zatraceně nekomfortně. Její vyjádření se následně stalo virálním a získalo spoustu pozitivních ohlasů.

Proč nenosit podprsenku?

Gillian Anderson není samozřejmě jediná slavná žena, která se rozhodla nenosit podprsenku. V minulosti podobný krok ohlásila zpěvačka Rihanna nebo Kendall Jenner. Dokonce existuje tzv. Den bez podprsenky, který se slaví 13. října.

Nemáme žádné důkazy, které by říkaly, že vám nenošení podprsenky ublíží," cituje magazín Healthline.com Patricii Geraghty, která se specializuje na zdraví žen.

Výsledky jedné z mála studií, která se věnovala tomuto tématu, ukazují, že podprsenky nepřinášejí ženám žádné výhody. Její autor Jean-Denis Rouillon oslovil 300 žen ve věku 18 až 35 let. V průběhu 15 let trvajícího výzkumu zjistil, že u těch, které nenosily podprsenky, se vyvinulo více svalové tkáně, která prsům poskytla přirozenou podporu. Omezující materiál podprsenky zabraňuje růstu tkáně a může způsobovat ochabnutí prsou. Rouillon ale rovněž varoval, že ženy, které nosí podprsenky dlouho, by se jich neměly vzdávat jen tak. Teď už by to pro ně nebylo příliš prospěšné.

Zdroje informací:

Edition.cnn.com: Gillian Anderson says she's had it with bras -- 'I don't care if my breasts reach my belly button'

Healthline.com: Going Braless Probably Won’t Hurt Breast Health

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články