Kontroverzní Koruna: Oblíbený seriál královny Alžběty II. je trnem v oku britské vlády

Kontroverzní Koruna: Oblíbený seriál královny Alžběty II. je trnem v oku britské vlády
Zdroj: se souhlasem Netflixu
Koruna přináší intriky, soukromí a politický boj. Jak vypadaly ty nejzásadnější okamžiky, které ovlivnily podobu dvacátého století?
Přestože se seriál Koruna nevyhýbá ani bolavým místům historie britské monarchie......skutečné královně Alžbětě II. se prý líbí.Herec John Lithgow, který ztvárnil Winstona Churchilla, si musel kvůli „správnému" přízvuku strkat do nosu kousky bavlny.+ 3 fotky+ 4 fotky

Seriál Koruna sleduje osobní a veřejné životy členů britské královské rodiny. Netflixu se skutečně vyplatil, doposud si ho pustilo přes sedmdesát milionů domácností po celém světě. Jen Anglii mu jisté kruhy nemohou přijít na jméno.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 25. 02. 2021 16:00

Zajímá vás, co se dělo na dvou nejznámějších anglických adresách - Buckinghamský palác a 10 Downing Street? Intriky, láska, odhalené soukromí a politické soupeření. Všechny nejdůležitější události, které ovlivnily podobu dvacátého století, můžete zhlédnout ve čtyřech řadách seriálu Koruna z dílny Netflixu.

Protesty ministra

Kromě pozitivních ohlasů vyvolává seriál Koruna i určitou míru kontroverze. Britský ministr kultury Oliver Dowden totiž již několikrát vybízel, aby Netflix před každým dílem zařadil upozornění, že jde o pouhou fikci. Mladí lidé by jej prý mohli mylně považovat za skutečnost. A to není vše. Proti ději Koruny se ohradil i bývalý tiskový mluvčí samotné královny. Označil jej za velmi nevkusný.

Na druhou stranu, Alžbětě II. se prý Koruna líbí. Ke sledování ji musela sice přemluvit vnoučata, ale až na pár scén nemá se seriálem problém. Tvůrci si totiž mimo jiné dali za úkol, že napraví reputaci prince Charlese, kterému veřejnost zazlívala rozvod s Dianou. Snaží se ho ukázat v jiném světle, nejen ve stínu své tragicky zesnulé populární manželky.

Šarády s královnou

Asi bychom si nedokázali představit v roli Alžběty II. někoho jiného než herečku Claire Foy, která slavnou panovnici ztvárnila v prvních dvou sériích. A paradoxně ji autor předlohy Peter Morgan zprvu přehlížel. „Zaregistroval jsem ji až počtvrté. V tu chvíli jsem si řekl – proč jsem ji nevzal, vždyť je senzační. Nakonec se ukázalo, že je pro tuto roli jako stvořená. Claire se umí držet v pozadí, ale jako správná královna včas udeří.” 

Prince Filipa si zahrál Matt Smith. Herec byl na castingu tak dobrý, že převálcoval veškerou konkurenci. Aby si ho tvůrci udrželi, dali mu hodně přemrštěný honorář, který převyšoval částku, jenž získala Claire Foy. Tento fakt vyvolal další diskuzi o rozdílech mezi odměňováním žen a mužů. Herec Jared Harris (Alžbětin otec Jiří VI.) se nechal slyšet, že omluva je sice fajn, ale raději by se mělo přistoupit k činům a Foy odškodnit.

Tajemství seriálového Churchilla

John Lithgow, představitel Winstona Churchilla, získal v roce 2017 za svůj výkon cenu Emmy. A že se na něj připravoval svědomitě! Aby dosáhl poněkud nosově znějícího hlasu, nacpal si před každou scénou do nosu kousky bavlny. „Nebyl to hezký pohled, když jsem si po každé klapce začal z nosu vytahovat kuličky bavlny, avšak muselo se to udělat,” komentoval neobvyklý postup herec.

Zdroje informací:

Netflix: Koruna

Aktualně.cz: Koruna

Mentalfloss.com: 25 Majestic Facts About the Crown

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články