Trápí vás akné i v dospělosti? A neděláte náhodou tyto chyby?

Žena, akné, kosmetika
Zdroj: Freepik.com
Mimo genetiky má na tvorbu akné vliv také používaná kosmetika. Hledejte takové produkty, které jsou vhodné pro problematickou pleť.Základem je ale pleť kvalitně vyčistit, například čisticí vodou nebo gelem.Mnohé značky vyrábějí produkty přímo pro aknózní pleť.Nezapomínejte ale na hydrataci. Vysušená pleť produkuje ještě více nežádoucího mazu, a to nechceme.+ 3 fotky+ 4 fotky

Akné se nejčastěji objevuje během dospívání. To ale neznamená, že se čas od času neobjeví i během dospělosti. Kromě hormonů a dědičnosti ovlivňuje tvorbu akné také míra stresu, kouření, životní styl, péče o pleť a používaná kosmetika. Co tedy můžeme sami dělat, abychom projevy akné minimalizovali? Jakou kosmetiku použít?

Petra Čermáková
Petra Čermáková 21. 01. 2021 09:00

Pupínky na obličeji nejsou příjemné v žádném věku. Zejména v dospělosti mohou signalizovat zdravotní problém. Ještě před tím než zajdete k lékaři, byste si ale měli uvědomit, zda se o svou pleť opravdu řádně staráte, a to nejenom zvenčí, ale i zevnitř.

Péče o problematickou pleť

Pokud se chcete zbavit projevů akné, základem je důkladně vyčištěná pleť. V dokonale čisté pleti totiž není prostředí, ve kterém se daří bakteriím vytvářejícím zánět. Čištění je třeba provádět ráno i večer. Vyhledejte pro svou pleť ten nejvhodnější produkt, odborníci doporučují kvalitní micelární vodu pro aknózní pleť nebo čisticí gel.

Používejte produkty bez alkoholu, ten pleť totiž dráždí a vysušuje. I když to bude znít zvláštně, vysušená pleť má paradoxně tendenci produkovat ještě více mazu.

S tím souvisí hydratace. Ta je pro problematickou pleť důležitá. Vsaďte na mast nebo krém na akné, který urychluje hojení, a navíc pleť hydratuje. Jednou týdne pak použijte peeling, jenž vás zbaví mazu, všech odumřelých buněk a postará se o opravdu hloubkovou péči.

Co dělat a co naopak nedělat

  • Důležitou roli hraje změna stravy a životního stylu. Pokud bojujete s akné, je zásadní omezit příjem cukrů. Naopak je potřeba přidat více zelené listové zeleniny.
  • Zvyšte svůj příjem vody a dodržujte jej dlouhodobě. Obecně platí, že bychom měli vypít 0,5 litru na každých 15 kilogramů naší hmotnosti. Pokud vážíte například 70 kg, měli byste vypít ideálně 2,3 l tekutin.
  • Používejte produkty vhodné pro problematickou pleť. Jedině ty vám nebudou ucpávat póry, a zvyšovat tak tvorbu akné.
  • A poslední důležitý bod, pupínky nerýpejte a na sílu nevymačkávejte. Jediné, čeho docílíte, bude ještě větší rozšíření zánětu. Navíc si zaděláváte na trvalé jizvy.
  • Pokud budete potřebovat pupínky zamaskovat, zvolte kvalitní korektor. Pomůže vám nedokonalosti zakrýt. Pokud potřebujete sjednotit celou pleť, zvolte krycí make-up pro akné. Ten zamaskuje všechny pupínky i případné jizvy.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články