René (33): Nelíbí se mi, jak manželka řeší stres. Bojím se, že to skončí špatně

René (33): Nelíbí se mi, jak manželka řeší stres. Bojím se, že to skončí špatně
Zdroj: Unsplash

René už se nemůže dívat na to, jak se jeho manželka Renata ničí. Je v kolotoči povinností a přestala to zvládat. Neustálý stres začala zajídat. René se jí snaží pomáhat, ale ona to odmítá.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 27. 04. 2022 10:00

Moje manželka Renata (34) se ocitla v kolotoči povinností, které jí berou hodně energie. Pořád jí říkám, aby se naučila relaxovat, ale o tom nechce nic slyšet. Našla si svůj vlastní způsob, jak se dobíjet. Mě se to ale vůbec nelíbí, protože nejde o nic zdravého.

Manželka je v jednom kole

Jsem si plně vědom toho, kolik věcí Renata denně řeší. Stará se o celou domácnost víceméně sama. Dcerám se aktivně věnuje a já jsem za to neskonale rád. K tomu chodí do práce, kde od ní vyžadují koncentraci a čistou mysl. Živí se jako účetní, tudíž je jasné, že nesmí chybovat. A aby toho nebylo málo, má jeden veliký koníček.

Po nocích peče dorty na zakázku. Je to její veliká vášeň a je v tom vážně špičkou. Jenže celé to s sebou nese jeden veliký problém. Nemá čas na odpočinek a na sebe samotnou. Když není v práci, nebo někde s dětmi, stojí v kuchyni a peče dorty. Jestli spí denně čtyři hodiny, je to hodně. Nějakou dobu se to dá zvládat, ale ne trvale.

Pořád jí říkám, aby si dala oraz, nebrala zakázky a jen tak seděla a relaxovala. Renata ale tvrdí, že to neumí a nějaký odpočinek je ztrátou času. Jenže je na ní vidět, jak je v neustálém stresu a pořád se jen honí. Nedávno jsem si všimnul jedné věci. Dort, který upekla, na posezení snědla. Odevzdaně nad ním seděla a dlabala do něj lžicí.

Manželka začala stres zajídat

„Panebože, ty ho sníš celý?" zděsil jsem se. Upeču hned nový, ale potřebovala jsem cukr," cpala se dál. Byl jsem z toho mírně zhrozen, ale říkal jsem si, že snad ví, co dělá. Pak jsem si ale častěji všímal, jak se Renata přejídá. Když nestíhá, koupí si plnou tašku jídla v nějakém fastfoodu a pod tlakem to do sebe láduje.

Takhle to dělá poslední tři měsíce. Doma přestala vařit a stravuje se jen ve fastfoodech. Je to pro ni nejrychlejší možnost, jak se najíst. To, že začala velmi rychle přibírat, je asi teď to nejmenší, co mě trápí. Já se bojím spíše o její zdraví. Když se necpe svým vlastnoručně upečeným dortem, tak má v ruce hambáče.

Sice jí to dá energii, ale jen na omezený čas. Velmi rychle se jí zhoršila kvalita pleti a vlasů. Začala být podrážděná a podle mě ještě více ve stresu. A tím, že přibrala, má energie vlastně ještě míň. Rychle se zadýchá, je podrážděná a nervózní. Celé to smrdí průšvihem. Když něco řeknu, nebo se nabídnu, že ji doma v něčem zastoupím, už stojí na zadních.

Bojím se, že ji to může stát zdraví

„Všechno zvládám, tak se nestarej," prskne po mě. Pořád jí nabízím, že holky vyzvednu, nebo že doma uklidím, ale k ničemu mě nechce pustit. Neustále má potřebu všem dokazovat, že všechno zvládá. Jako kdyby byla ostuda říct: „Už nemůžu, potřebuji pomoc..."

Stres, ve kterém žije, ji postupně zabíjí a rodinu vlastně také. Dokud nezatáhne za ruční brzdu, něco se stane. Ona nechápe, že se o ni bojím. Mám ji rád a nechci se dívat na to, jak se ničí. Domluva ale není možná. Vůbec nevím, co s tím mám dělat.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články