Pavel (35): Manželka čeká druhé dítě, ale místo radosti mám hlavu v smutku

Pavel (35): Manželka čeká druhé dítě, ale místo radosti mám hlavu v smutku
Zdroj: Unsplash

Pro Pavla je rodina naprosto vším. Jenže teď se dostal do svízelné situace. Místo radosti z toho, že je jeho manželka Monika podruhé těhotná, řeší, jak s tím vlastně naložit. V práci mu dali nabídku, kterou nelze odmítnout. Její přijetí by ale znamenalo, že se od rodiny odpoutá na dlouhou dobu a poletí do Mexika.

Natálie Volfová
Natálie Volfová 24. 03. 2022 13:00

S Monikou (32) jsem se seznámil před pěti lety. Byla to láska na první pohled, hned jsme věděli, že jsme pro sebe jako stvořeni. Během následujících dvou let jsme se vzali a narodil se nám syn Jirka.

Čeká nás přírůstek do rodiny

Mít rodinu je pro mě splněný sen. Jsem neskutečně vděčný, že Moniku a Jirku mám, jsou pro mě opravdu vším. Nedokážu si bez nich představit život. Nikdy bych neudělal nic, co by jim mohlo ublížit. Obzvlášť teď, když za mnou Monika přišla s radostnou zprávou.

„Jsem těhotná," oznámila mi před několika dny a dodala, že je v šestém týdnu. Nebyla z této zprávy nijak nadšená. Zrovna se po mateřské vrátila do práce a představa, že bude muset být další tři roky doma, se jí moc nelíbí. „Já už bych chtěla normálně chodit do práce, dělat něco jiného a chodit mezi lidi. Trochu se rozvíjet a dělat práci, na kterou jsem studovala. Ty víš, že mám Jirku ráda, ale mateřská pro mě byla peklo," říkala mi v slzách.

V práci se objevil háček

Chápal jsem ji a bylo mi to líto. „Určitě to nějak vymyslíme, nemusíš být na rodičovské celé tři roky. Možná bych si dokázal v práci domluvit zkrácený úvazek a mohl bych být část týdnu doma, zatímco ty budeš chodit do práce," navrhl jsem.

Znělo to jako dobrý plán. Všechno ale mělo jeden háček. Ještě dřív, než jsem se stihli v práci zeptat na zkrácený úvazek nebo flexibilnější pracovní dobu, šéf mi řekl nepříjemnou zprávu. „Otevíráme novou pobočku v Mexiku a potřebuje někoho, aby tam na to dohlížel. Vybrali jsme tebe. Odjel bys tam na rok," řekl mi.

Mám strach, co by moje odmítnutí znamenalo

Byl jsem z jeho nabídky v rozpacích. Samozřejmě, nejraději bych ji na místě odmítnul. Nemůžu svoji rodinu opustit na tak dlouhou dobu, obzvlášť teď, když je Monika těhotná. Na druhou stranu, kdybych odmítl, mám strach, že přijdu o místo. Nedávno můj kolega odmítl služební cestu kvůli podobným důvodům a během půl roku dostal padáka.

Nevím, jak se rozhodnout. Buď odjet na rok a udržet si práci, ale naštvat Moniku. Nebo nabídku odmítnout, naštvat nadřízené a hledat si novou práci, což v této době rozhodně není jednoduché.

Další příběhy ze života ➔

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články