Karel (36): Před čtyřicítkou jsem konečně našel práci snů. Má ale jeden velký háček

Karel (36): Před čtyřicítkou jsem konečně našel práci snů. Má ale jeden velký háček
Zdroj: Freepik

Karel si konečně našel práci, která ho baví a naplňuje. Jenže místo toho, aby byl šťastný a užíval si profesi svých snů, ho teď trápí úplně jiný problém.

Natálie Volfová
Natálie Volfová 02. 03. 2022 10:00

Celý život jsem se cítil zneuznaný. Měl jsem podřadnou práci, která mě nenaplňovala, a přišlo mi, že jen proplouvám životem. Z profesního hlediska se mi prostě nedařilo a byla to moje vina. Velmi dlouho mi trvalo přijít na to, co doopravdy chci.

Nikdy jsem pořádně nevěděl, co chci dělat

Kolikrát jsem o svém problému říkal svojí manželce Ivaně (33). „Doufal jsem, že do čtyřiceti najdu práci, která mě bude bavit, a ne že budu stále trčet v bance za přepážkou, kam jsem nastoupil jen proto, abychom aspoň něco měli,“ říkal jsem jí.

Ale plakal jsem na špatném hrobě, i když je Ivana moje žena, nikdy nepochopila moji touhu být uznávaný a dělat práci, která za mnou něco zanechá. „Ale prosím tě, vždyť ani pořádně nevíš, co bys chtěl dělat a co by tě bavilo. Pro všechny bude lepší, když zůstaneš u toho, co ti jde,“ odpovídala mi.

Kamarád mi nabídl práci snů

Před nedávnem se mi ale naskytla úžasná příležitost změnit svůj dosavadní život. Už od malička mě bavilo vyrábět modely letadel. Přivedl mě k tomu můj otec, byla to taková naše chlapská záležitost. Nikdy by mě nenapadlo, že by mi můj koníček mohl být užitečný po profesní stránce. Přišlo mi to jako velmi nereálné, ale právě to se mi teď poštěstilo.

Jeden z mých kamarádů mi nabídl pracovní příležitost spojenou s vyráběním modelů. „V obchodě, který vedu, se uvolnilo místo prodavače. Obchod je zaměřený na modely, měl bys to zkusit,“ řekl mi. A já moc dlouho neváhal, v bance jsem chtěl skončit už dávno, a tak jsem na jeho nabídku kývnul.

Manželku moje práce neuspokojuje

V kamarádově obchodě dělám už tři měsíce a je to pro mě opravdu práce snů. Velmi mě to baví, pracuji v prostředí, které je mi blízké, a moji kolegové jsou taky naprosto úžasní. Sice to není práce, kde můžete šplhat nahoru po kariérním žebříčku, ale já jsem tam opravdu šťastný. To se mi za celou dobu v bance nestalo.

Kdo však není šťastný, je Ivana. Moje práce má totiž jeden háček. Vydělávám o dost méně, než kolik jsem bral v bance. „Je mi jasné, že tě ta práce baví, ale co nechápu, je, jak z té tvojí almužny vyjdeme. Měl bys brát v potaz, že máš dvě děti, které musíš živit," řekla mi Ivana. Chápu její obavy, ale mně moje práce baví a nechci ji jen tak zahodit. Bohužel teď nevím, co mám dělat a jak se rozhodnout.

Další příběhy ze života ➔

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články