Sandra (36): Nová práce se změnila v noční můru. Šéf po mně chtěl něco, co jsem odmítla akceptovat

Sandra (36): Nová práce se změnila v noční můru. Šéf po mně chtěl něco, co jsem odmítla akceptovat
Zdroj: Freepik

Sandra toužila po změně zaměstnání. V té době jí přistála na stole velmi lukrativní pracovní nabídka, která pro ni znamenala splněný sen. To však ještě netušila, jaká úskalí se za touto příležitostí skrývají a co vše bude muset obětovat.

Denisa Zajíčková
Denisa Zajíčková 21. 02. 2022 07:00

Už dlouho jsem toužila změnit práci, v té stávající to stálo za starou bačkoru. Nepříjemný šéf, nesmyslné úkoly a zdlouhavé procesy, které zkrátka nedávaly smysl. Výdělek byl také mizerný, a tak jsem bez váhání skočila po pracovní nabídce, která slibovala o dvacet tisíc hrubého víc. Peníze pro mě byly důležité. Intuice mi sice napovídala, že je s tou nabídkou něco špatně, já se ji ale rozhodla ignorovat.

Nástup do nové práce byl problematický

Šla jsem oznámit dosavadnímu šéfovi, že odcházím, a neodpustila jsem si jistou dávku povýšeného chování. Já mám přeci v rukávu hotové eso. "Nebudu vám bránit. Pokud chcete, pustím vás ihned na dohodu," řekl mi diplomaticky šéf. A tak jsem už za týden nastupovala do nové práce. Osud tomu chtěl, že jsem přišla v době pandemie koronaviru, takže celá firma měla home office. I pohovory probíhaly přes video a následně jsem jela podepsat smlouvu do prakticky prázdné budovy. Můj nadřízený byl v té době covid pozitivní, takže jsem se s ním osobně nesetkala.

Zaučování prostřednictvím videomeetingů byla hotová tragédie. Kolega, který mi měl vše vysvětlit, měl evidentně pocit, že by mohl dělat zajímavější věci, a tak mi zadával spoustu úkolů, na kterých se mělo ukázat, jak jsem neschopná. Můj nový šéf zase neměl přes video dostatečnou šanci se projevit. Proto jsem rozhodně nemohla tušit, co mě čeká.

Odmítla jsem šéfa, proto prý nesdílím firemní hodnoty

Takhle to šlo několik týdnů, až jsem se měla poprvé setkat se šéfem tváří v tvář. Už během meetingů trousil zvláštní poznámky. "Vám ta krása na inteligenci neubírá, Sandro," říkal třeba. "Když se usmějete, hned mám lepší den. Nemáte nový účes?" "Škoda, že vás nemůžu vídat naživo, to by byl určitě krásný pohled." "Až se potkáme, určitě to bude stát zato." Bylo mi to nepříjemné, ale vidina dobře placené práce mě neustále držela.

Když jsem přijela na první schůzku do kanceláře, řekl mi: "Pokud si tu práci chcete udržet, budete muset být svolná k různým aktivitám." Bylo to slizké a nechutné. Pozici jsem si chtěla udržet, ale za jiných podmínek? Tak jsem vše oznámila na personálním oddělení. Čekala jsem obrovský poprask.

Ten také přišel. Ale poněkud v jiném smyslu, než jsem doufala. Za tři dny si mě zavolala manažerka personálního oddělení a dávala mi na stůl výpověď. Stálo tam, že jsem nenaplnila očekávání. "Nemůžeme zaměstnávat někoho, kdo nesdílí stejné hodnoty jako my." řekla mi. "To myslíte vážně?" začala jsem se smát. Skončila jsem na úřadu práce. Za několik měsíců jsem si našla jiné místo. Hůře placené, avšak s daleko lepší pracovní morálkou. A já už vím, že příště budu poslouchat intuici. Nelže.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články