Bizarní historie antikoncepce aneb Kam Casanova vkládal milenkám citronovou kůru?

Bizarní historie antikoncepce aneb Kam Casanova vkládal milenkám citronovou kůru?
Zdroj: Wikimedia Commons/Francesco Narici, Public domain

Před nechtěným těhotenstvím se dnes lze chránit mnoha způsoby. V minulosti ale lidé museli hodně improvizovat. Někdy je napadaly věci, u kterých bychom si teď jen klepali na čelo. Podívejme se na ty nejbizarnější z nich.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 22. 02. 2022 14:00

Minulost je plná pověr, metod a triků, jak neotěhotnět. Spousta z nich však byla a je životu nebezpečná. Buďme rádi za to, že dnes stačí jen zajít do supermarketu a vzít si z regálu kondomy.

Citrónem proti početí

Starověké civilizace připisovaly rtuti až magické vlastnosti. Čínským ženám se doporučovalo pití horké rtuti, jež měla spolehlivě zabránit otěhotnění. To byla do jisté míry pravda. Rtuť totiž mohla způsobit selhání orgánů a smrt. Žena se těhotenství nemusela vůbec dožít...

Kyselou metodu využívaly hlavně Židovky. Do citrónové šťávy se namočila menší houbička, kterou si pak žena zavedla do pochvy. Kyselina měla údajně spermiím zabránit v oplodnění vajíčka. Tomuto druhu antikoncepce holdoval i proslulý milovník Casanova, který zase do svých milenek vkládal citrónovou kůru.

Pravěké kondomy

V Číně a Japonsku se proti početí používala jehněčí střeva namočená v mléce. Ta sloužila jako jakési úplně první kondomy. Nepokrývaly však celé pánské přirození, nýbrž jen jeho špičku. Podstatně méně příjemná byla ochrana vyrobená ze želvího krunýře nebo zvířecího rohu...

Amulety vyrobené z varlat samečků lasice a kůstek z pravého boku černé kočky nosily zejména ženy věřící v magii. Staří Egypťané raději volili krokodýlí exkrementy. Ty se smíchaly s medem a poté se vytvarovaly do kuličky, kterou si žena vložila do sebe. Otěhotnění to patrně nezabránilo. Žhavou náladu to ale určitě pokazilo.

Tekutá antikoncepce

Staří Řekové věřili, že pomáhá pití vody, v níž kovář ochlazuje opracovávaný materiál. Za první světové války se zase ženy nechávaly zaměstnat v továrnách, kde se mohly vystavit zhoubným účinkům olova. Paradoxně jim to ale mohlo způsobit spoustu dalších problémů, mezi nimiž by bylo těhotenství snad tou nejmenší překážkou.

Indiánky si zase intimní oblast napařovaly párou z vroucí vody nebo potíraly octem. V jednom lékařském spisu z roku 1550 před naším letopočtem je pro změnu uveden recept na pastu z rozemletých datlí, kůry akácie a medu. Tím se pak potřela vlna, jenž se vložila víme kde. Kupodivu to fungovalo. Bavlna tvořila přirozenou bariéru, akát zase fermentoval na kyselinu mléčnou, která má spermicidní vlastnosti. Tento vynález se dával ženám i do hrobu, aby neotěhotněly v posmrtném životě...

A konečně něco ze současnosti. V padesátých letech se rozšířila pověra, že otěhotnění lze zabránit výplachem pochvy. K tomu měla, mimo jiné, posloužit i Coca-Cola. Stačilo s ní zatřepat a strčit si ji do patřičného místa. Samozřejmě šlo o absolutní nesmysl, jenž mohl skončit alergickou reakcí nebo kvasinkovou infekcí.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Giacomo Casanova, Antikoncepce

Nypost.com: History’s 10 worst forms of birth control 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články